sećanje na ovu lepoticu

NADŽIVELA JE JEDINOG SINA, TRPELA NASILJE — A SVE TO VREME SE DIVNO OSMEHIVALA: Priča veličanstvene dive Doris Dej

0

Na današnji dan, u svojoj 97. godini, preminula je Doris Dej, jedna od najpopularnijih pevačica i glumica prošlog veka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Doris Meri En Kapelhof, mnogo poznatija pod imenom Doris Dej, bila je američka glumica, pevačica, multitalentovana u svemu što je radila. Ona je bila poznata i kao velika aktivistkinja za prava životinja, a njena životna priča nimalo nije bila laka...

 

Za njenu karijeru bila je presudna 1937. godina. Naime, Doris je do tada gradila plesnu karijeru, ali joj je jedna saobraćajna nesreća promenila život. Kada je povredila nogu, otkrila je svoj talenat za pevanje.

 

Veliku pažnju je privukla Barniju Repu, koji je pitao Doris da li želi da dođe na audiciju, kada ju je čuo na radiju kako peva, a dobila je posao. On joj je i sugerisao da uzme umetničko prezime Dej.

 

Udala se veoma mlada za svog prvog supruga Ala Džordena. Međutim, tu sreće nije bilo. Bio je izrazito nasilan, a kasnije je izvršio samoubistvo.

Vređao ju je iz dana u dana i potom insistirao da vode ljubav, a kada je zatrudnela terao ju je da izvrši abortus. Doris na to nije pristala: iako je tokom trudnoće često trpela nasilje, ona ju je iznela do kraja i rodila je sina Terija.

 

1 / 6 Foto: Profimedia

 

Drugi put se udala za saksofonistu Džordža Vilijama Veldera, sa kojim je provela tri godine, da bi posle nekoliko godina nakratko i bezuspešno obnovili ljubav.

 

Najveću ljubav doživela je sa trećim mužem, Martinom Melčerom. On je usvojio njenog sina, dao mu svoje prezime, a brak je trajao sve do njegove smrti 1968. godine. Iako su neretko varali jedno drugo, nikada nisu ni pomišljali da se rastanu.

 

Osam godina nakon što je Martin preminuo, Doris je upoznala Berija Komdena koji je bio mlađi od nje skoro celu deceniju. Kada je Komden zatražio razvod, rekao je da se Doris više brinula za svoje “životinjske prijatelje” nego za njega.

 

Njeno jedino dete, muzički producent i tekstopisac Teri Melčer, 2004. godine je umro od raka kože, pet meseci nakon što je Doris dobila "Predsedničku medalju slobode".

 

Preminula je u 97. godini, a vest o njenoj smrti objavila je njena fondacija za brigu o životinjama. Jedini član njene porodice koji ju je nadživeo jeste njen unuk Rajan Melčer.

 

Ovo su neki od njenih najpoznatijih citata:

 

"Živite život punim plućima... Neće se vratiti.“

 

“ Volim radost; Želim biti radosna; Želim da se zabavim na setu; Želim nositi lepu odeću i da izgledam divno. Želim da se smejem, i to je sve što želim!”

 

"Ono što je zastrašujuće oko srednjeg doba je saznanje da ćeš i to da prerasteš"

 

"Ako je istina da su muškarci zveri, to onda znači da većina žena voli životinje"

 

"Bore su normalne. Roditelji ih dobiju od svoje dece"

 

"Svaka devojka može da izgleda gamurozno...samo stani i izgledaj glupo"

 

“Volim da pevam ljubavne pesme”.

 

“Vulgarnosti počinje kada mašta podlegne eksplicitu”.

 

“Zahvalnost je bogatstvo. Žalba je siromaštvo”.

 

“Ako je istina da su muškarci takve zveri, ovo mora objasniti činjenicu da većina žena su ljubitelji životinja”.

 

 

makonda-tracker