jedan od najvećih

TITO JE PO NJEGA POSLAO AVION DA BI RUČALI, 66 GODINA JE VOLEO JEDNU ŽENU: Evo šta sve niste znali o Kirku Daglasu

0

Poslednji iz generacije zlatnog doba Holivuda preminuo je pre tačno godinu dana, nedugo nakon svog 104. rođendana

foto: Profimedia
foto: Profimedia

S ogromnom tugom moja braća i ja saopštavamo vam da nas je Kirk Daglas napustio. Za svet bio je legenda, glumac iz zlatne ere filma koji je doživeo i sam zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i principima u koje je verovao postavila svima nama standarde kojima treba da težimo —  poručio je tada je Majkl Daglas, poznati glumac i sin jednog od najvećih umetnika i zvezda u istoriji Holivuda.

 

Legendarni Kirk ostavio je dubok i neizbrisiv trag u istoriji kinematografije i jedna je od prvih filmskih superzvezda, ali postoje neke zanimljive činjenice o njemu koje nisu bile opštepoznate.

 

KIRK DAGLAS JE BILO NJEGOVO UMETNIČKO IME

 

Legendarni glumac, poslednji iz generacije zlatnog Holivuda, rođen je 1916. godine u Njujorku kao Isur Danijelovič, sin ruskih Jevreja iz Čavusija. Ipak, odrastao je kao Izi Demski — Izi je bio nejgov nadimak, a Demski je bilo prezime koje su njegovi roditelji počeli da koriste nakon što su se preselili u Ameriku.

 

ZAVEO JE NEKE OD NAJLEPŠIH

 

foto: Profimedia

Tokom svoje prve godine na Akademiji dramskih umetnosti, kako je bio izuzetno atraktivan, Daglas je privukao pažnju velikog broja koleginica, budućih filmskih zvezda. U njega je do ušiju bila zaljubljena Beti Džoan, tinejdžerka s kojom je glumac tek povremeno bio u vezi jer mu se više dopadala njena drugarica Dajana Dil. Ipak, Beti i Kirk ostali su prijatelji, a i ona je sama kasnije postala velika zvezda — u pitanju je glumica koje se sećamo pod njenim umetničkim imenom Loren Bekol.

 

1 / 6 Foto: Profimedia

 

Lepu Dajanu Dil kasnije je i oženio i s njom dobio dvoje dece (Majkla i Džoela), a od maja 1954. godine u braku je s producentkinjom En Bajdens, s kojom je takođe dobio dvojicu sinova (Pitera i Erika).

 

 

BIO JE HEROJ U DRUGOM SVETSKOM RATU

 

foto: Profimedia

Tek pošto je Daglasova glumačka karijera počela, izbio je Drugi svetski rat. Glumac se zato 1941. godine pridružio mornarici, a već tri godine kasnije je napustio vojsku zbog povreda koje je zadobio tokom lova na japanske podmornice u ratnoj zoni.

 

TITO JE PO NJEGA SLAO SVOJ AVION

 

foto: Profimedia

U svojim memoarima, Kirk Daglas se prisetio i kako je posetio Jugoslaviju u novembru 1964. godine kako bi razgovarao sa studentima Filmske akademije. Štaviše, on je organizovao predavanje na Beogradskom univerzitetu i nije krio koliko ga je oduševila činjenica da jugoslovenski studenti tako dobro poznaju svet filma!

 

Sledećeg dana, za vreme ručka s američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam da li bismo supruga i ja mogli da se upoznamo sa Titom. Oni su se nećkali, a ja sam se izvinio, izašao i okrenuo broj njegovog kabineta. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao svoj privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Voleo je vesterne, a naročito "Obračun kod OK korala" — napisao je Daglas i otkrio da mu je britanski ambasador rekao da već šest nedelja čeka da ga Tito primi, a glumac je imao duhovit odgovor. — Pitao sam ga: "A koliko ste filmova vi snimili?"

 

NIJE SE PREDAVAO NI KAD JE BILO NAJTEŽE

1 / 10 Foto: Profimedia

 

Slavni glumac doživeo je 1996. godine težak moždani udar koji mu je oštetio govor, a iste godine je dobio počasnog Oskara za doprinos filmskoj industriji.

 

Iako se i dalje osećao loše, on je podigao zlatnu statuetu, a već tri godine kasnije snimio je film "Dijamanti", u kojem je glumio čoveka koji se oporavlja od moždanog udara, ali to nije njegova poslednja uloga jer je kasnije zaigrao i u filmu "Iluzija" i televizijskom filmu "Ubistva u zgradi Empajer stejt".

 

makonda-tracker