ekskluzivno za glossy

Matija Dedić: Moja ćerka Lu jako je slična Arsenu

0
Pred koncert koji će održati 20. maja u Sava centru, Matija Dedić se ekskluzivno za Glossy.rs priseća svog poslednjeg nastupa sa ocem, otkriva da je njegova naslednica krenula porodičnim stopama i šta očekuje publiku u Beogradu
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Iako je odrastao uz dvoje muzičkih velikana, oca Arsena Dedića i majku Gabi Novak, Matija Dedić nikada nije bio u njihovoj senci. O svom detinjstvu, muzičkom obrazovanju, uticaju roditelja i okoline, ekskluzivno za Glossy.rs govori neposredno pred koncert u Beogradu, na kome će izvesti kompletan album Matija svira Arsena.

 

Odrasli ste u muzičkoj porodici i talenat nasledili od oba roditelja. Da li su vas oni usmeravali da krenete njihovim stopama ili je to bio potpuno vaš izbor?

 

- Čini se da je na kraju bio isključivo moj izbor s obzirom na to da sam se žanrovski dosta udaljio od onoga što su moji roditelji postigli svih ovih godina. Naravno, njihova ogromna želja bila je da nastavim njihovim putem što se tiče marljivosti, poštenja i predanosti poslu, kao i poštovanja prema kolegama.

 

Izabrali ste drugačiji pravac u muzici nego vaši roditelji. Opredelili ste se za klavir i završili džez akademiju u Grazu. Zbog čega ste baš to izabrali? Jednom prilikom ste rekli da vas je otac usmerio ka džezu kada vam je dao ploču  Džaretovog koncerta u Kelnu, ako se ne varam ?

 

- Upravo pronalaženje sopstvenog putovanja dovelo me do slobodnijh formi i sklonosti prema improvizaciji, za razliku od mojih roditelja koji su oduvek bili u čvrstim formama. Na sreću, i jedan i drugi imali su sklonosti prema džezu, majka neuporedivo više. Istina je da mi je otac dao ploču koja je definitivno odredila moja interesovanja u svetu muzike.

 

Tokom dvadeset godina karijere svirali ste po celom svetu sa mnogim svetskim džez umetnicima. Kakvo je to iskustvo za vas?

 

- Imao sam sreće od malih nogu. Poznati roditelji, strogo muzičko školovanje, poklopilo mi se dosta stvari u životu koju sam valjda na neki način i zaslužio jer oduvek sam marljivo radio na sebi i nisam zloupotrebljavao mnoge pogodnosti koje sam imao. Posebno sam srećan zbog mnogih segmenata mojeg delovanja izvan naših granica jer prezime tu nije igralo nikakvu ulogu.

 

Matija Dedić nastupa za Beograđane u Sava centru!
 

Koliko su vam roditelji pomagali oko karijere i da li ste slušali njihove savete?

 

- Uveren sam kako sam na vrlo dobar način iskoristio porodični i muzički pedigre, kao i veliku ljubav prema radu i usavršavanju. Da, puno sam od njih pokupio. Nisu me uzimali odmah kao klinca da sa njima muziciram. Čekali su moju zreliju fazu i verujem da su zadovoljni već duži niz godina sa mojim dometima.

 

Koga ste više slušali kao mali – mamu Gabi ili tatu Arsena? Ko je bio stroži?

 

- Arsen je bio stroži. Ipak, glavne odluke, hrabre i razumne, donosila je u našoj porodici osoba puno snažnija od nas dvojice, a to je moja majka.

 

Da li je presudan razlog za vaš muzički izbor bilo i to da vas ne bi poredili sa roditeljima?

 

- Odlaskom u Graz vešto sam izbegao puno zamki, ako govorimo o prezimenu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

( Razgovarala: Viktorija Samardžić )
makonda-tracker