Pionir digitalne fotografije u Beogradu

Maestro iza snimaka koje obožavate: Naomi Kembel, Leticija Kasta i Bijonse - tri žene sa kojima sam posebno uživao (FOTO)

0

Francuski fotograf rođen je 60-ih godina u Parizu, gde i danas živi i radi. Njegov vrtoglavi uspon u karijeri zaustavila je teška bolest, koja ga je ograničila da nastavi istim intenzitetom. Na njegov dalji rad uticao je potom i gubitak bliske osobe, što njegov umetnički izraz okreće prirodi...

foto: Promo, Seb Janiak
foto: Promo, Seb Janiak

Seb Janijak nije samo pionir digitalne fotografije i izumitelj digital mat pejnting tehnike, već i čovek iza sjajnih video spotova - Dženet Džekson ("Together again"), Robija Vilijamsa ("Rude Box"), Daft Pank ("Burnin"), Boba Sinklera ("Darlin")... ali i nezaboravnih kampanja za Živanši, Žan Pol Gotje (sa Filipom Starkom), Pako Raban (Ultra Vajolet), Loreal sa Bijonse, Colistar, Jamamoto, Najki.

 

Pionir digitalne fotografije Seb Janijak u Beogradu (FOTO)

 

Ovaj maeastralni umetnik postavio je nove parametre u istraživanju, ograničavajući se na tehnike analogne fotografije, piše Elle, kao što su dupla ekspozicija, superimpozicija (preklapanje) i fotomontaža, inspirisan začetnicima fotografije kao što su Henri Pičh Robinson, Edvard Baldus, Oskar Gustav Rejlanderen ili Legrej, zato što ova prva generacija fotografa želi da dokaže da je fotografija, kao i slika, sama po sebi umetnička forma.

 

Prvu izložbu o ciklusima u vremenu, pod nazivom "Uchrony", imao je 1991. godine. Njegova surealna estetika preporučila ga je za modni svet te je ubrzo postao veoma tražen od strane časopisa kao što su Vog Pariz, Harper’s Bazar Njujork... U modnom svetu uradio je dosta naslovnih strana sa top modelima i zvezdama iz šou biznisa poput Naomi Kembel, Nadje Auerman, Dženet Džekson, Džilijan Anderson, TLC, Metod Men, Daft Pank, Matijas Šmit, Fil Beng...

foto: Profimedia

Nakon gubitka bliske osobe, što njegov umetnički izraz okreće prirodi, on prestaje da radi sa klijentima, već stvara samo dela koja postaju deo umetničkih kolekcija, privatnih kolekcionara i muzeja.

 

U vašoj dugoj, tridesetogodišnjoj karijeri, nema sfere u kojoj se niste ostvarili. Radili ste kao fotograf, grafički dizajner, režiser muzičkih spotova i producent. Koja je vama profesija ipak najviše prijala, u kojoj ste najviše uživali?

U svakoj! Počeo sam sa crtanjem koje mi je omogućilo da postanem prvi grafički dizajner koji je crtao sa grafitnom olovkom! Već tada sam imao želju da radim kao režiser ali sam ipak postao fotograf. Moji umetnički radovi omogućili su mi da snimam muzičke spotove koji su u neku ruku zadovoljili moju neiscrpnu strast prema filmovima. Tek kasnije na red je došao modni svet, snimanje naslovnica, kampanja i editorijala. Tako da mi je vrlo teško da izdvojim jedan segment u kom sam najviše uživao. Znam u čemu nisam nikada. U poslu advertajzing direktora. Ta pozicija nije bila za mene. Mnogo pravila, ograničenja i mnogo forsiranja komercijalnog, već viđenog."

Skakali su po krovu, peli se na prozore: Fotograf priznao da je fotografisao princezu Dajanu dok je umirala

 

Iza vas je toliko sjajnih, originalnih i nezaboravnih spotova za Daft Pank, Dženet Džekson, Robija Vilijamsa i druga poznata muzička imena, pa nas je uvek zanimalo kako bi izgledao neki film u vašoj režiji, ali za sada to nismo uspeli da saznamo. Ko vas je zaustavio u filmskim snovima?

Niko me nije zaustavio! Potpisao sam ugovor sa tv kućom Kanal + za snimanje prvog svog filma, ali je čitav deal otpao nakon tri godine rada, i to zbog internog problema unutar samog Kanal-a. Zatim sam krenuo da pišem scenario za film koji je trebalo da produciraju kuće 'Europa Corp' i 'Avalanches Production'. Kada je red došao da odaberemo kompletnu ekipu, oboleo sam od teške bolesti koja me je dosta usporila i pokazala mi da više nemam toliku fizičku snagu da nastavim da radim istim tempom! Veliki igrani filmovi koje sam želeo da snimam zahtevaju priličnu dozu energije i fizičku izdržljivost, nešto čega sam morao da se odreknem nakon teške bolesti. Bar za sada."

Izjavili ste jednom kako je Holivud "umro" i da mu nedostaju umetnici koji će praviti inovativnu, zanimljivu i drugačiju kinematografiju, kao i da jedino još meksički i korejski reditelji briljiraju u sedmoj umetnosti po pitanju originalnosti i kreativnosti. Da li možete da nam kažete koje filmske režisere ste imali na umu?

Pa na primer Alehandro Gonzales Injaritu ili Park Čan-vuk. Svi njihovi filmovi su fantastično urađeni i originalni. Alberto Rodrigez koji je režirao film 'La Isla Minima' mi se takođe sviđa, kao i Damijan Sifron (The New Savages). Takođe volim Nikolasa Vindinga Refna (Drive)."

 

A post shared by Seb Janiak (@sebjaniak) on

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker