Životna priča

Misteriozni vitez mračne prošlosti: Entoni Hopkins - čovek koji je padao, ustajao i vinuo se u zvezde (FOTO)

0
Čuveni glumac koji je postigao gotovo sve što se može u dramskoj umetnosti, od maestralnih tumačenja šekspirovih likova do holivudske besmrtnosti i bogatstva, imao je neslavnu mladost u kojoj su ga alkoholizam, razvodi i nekontrolisani temperament doveli do same ivice propasti.

 

 

foto: Profimedia

 

Talac sopstvenog temperamenta

 

Pošto je u mračnom oblaku pijanstva napustio teatar, rešio je da se odseli u Ameriku.


- Bio sam nevaljali dečak. Upozoravali su me da, ukoliko ne pronađem svoj put, nikad više neću glumiti. Ma, dovraga s tim, mislio sam. Ne zanima me. Radiću nešto drugo. Voziću taksi ili kamion, radiću u čeličani. Ali stvari se nisu razvijale u tom smeru – prisećao se Hopkins svoje mračne mladosti.


Kad se drugi put oženio 1973, njegova izabranica bila je Dženifer Linton, asistentkinja produkcije. S njom se odselio u Njujork gde je rešio da počne nov život. U tome su ga sprečavale stare navike. Kao glumac raskošnog talenta, zaigrao je vrlo brzo na Brodveju, u predstavi Equus, koju je jednom prekinuo da bi se izvikao na gledaoce koji su zakasnili. Nakon tog incidenta odselio se u Kaliforniju, ali nastavio je mnogo da pije. Kad se jednog jutra probudio u hotelskoj sobi u Arizoni, a da pojma nije imao kako je tamo dospeo, rešio je da prestane. Bilo je to 1975. godine.


Entoni Hopkins glumi Hičkoka


U početku je u Holivudu prihvatao svaku ulogu koja bi mu bila ponuđena. Tokom narednih deset godina igrao je u dvadeset pet televizijskih i filmskih ostvarenja. Iako je nekako uspeo da zaradi dve Emi nagrade, većina tih filmova prošla je krajnje nezapaženo. Godine 1985. vratio se u London i ponovo stao na scenu. Tokom sedamnaest meseci igrao je dve stotine puta u dva Šekspirova komada zbog čega je 1988. dobio počasni doktorat Velškog univerziteta, a 1993. imenovan je za viteza. Bilo je to dve godine nakon što je ostvario svoju najpoznatiju ulogu, dijaboličnog kanibala, doktora Hanibala Lektora u filmu Kad jaganjci utihnu. Iako je igrao samo tokom šesnaest minuta filma, postao je superstar.

 

foto: Profimedia


Upitan da li mu smeta što je pola života njegovo ime vezano za najpoznatijeg kanibala i serijskog ubicu na svetu, on se samo osmehuje:


- Nimalo, bila je to sjajna uloga i donela mi je svetsku slavu. Ljudi mi ponekad prilaze i pitaju me da li bih mogao da izgovorim ono čuveno: Well, Clarice... Pitam ih da li stvarno žele da im izvodim tu dosadu, ali im na kraju kažem to što hoće da čuju, pa se svi smeju.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker