Životna priča

Misteriozni vitez mračne prošlosti: Entoni Hopkins - čovek koji je padao, ustajao i vinuo se u zvezde (FOTO)

0
Čuveni glumac koji je postigao gotovo sve što se može u dramskoj umetnosti, od maestralnih tumačenja šekspirovih likova do holivudske besmrtnosti i bogatstva, imao je neslavnu mladost u kojoj su ga alkoholizam, razvodi i nekontrolisani temperament doveli do same ivice propasti.

 

 

foto: Profimedia

 

Davljenje u alkoholu

 

Iako se retko i nerado seća svojih nimalo lakih početaka, Entoni se u nekoliko navrata prisetio reči svog oca Ričarda koje su mu omogućile da, uprkos planetarnoj slavi koju je kasnije stekao, ostane obema nogama na zemlji.

 

Čitava stvar desila se u garderobi nakon komada Žena ubijena ljubaznošću, u kom je tada mladi Hopkins igrao sa Olivijeovom suprugom Džoan Plourajt. Upoznao je svoje roditelje s velikim Lorensom.


Otrkivena dugo čuvana tajna Entonija Hopkinsa (VIDEO)


- Moj otac bio je klasičan pripadnik radničke klase, meso i krompir tip, i nije imao nikakvih predrasuda u vezi s nečijom veličinom. Inače, često je govorio da kad jednom skreneš s puta i počneš da misliš kako dišeš drugačiji vazduh nego drugi – proklet si, gotov. Uglavnom, pitao je Olivijea: Koliko imaš godina? Bili su isto, 1907. godište. Znači, sad polako idemo nizbrdo, nastavio je, misleći na godine. Moja majka mu je rekla: Ali, to je Lorens Olivije! Otac joj je odgovorio: Pa, i on udiše kiseonik, zar ne? Tu rečenicu nikad nisam zaboravio.

 

foto: Profimedia


Ipak, mladi Hopkins nije se baš u potpunosti držao skromno i smerno. Štaviše, reklo bi se da mu je slava i te kako udarila u glavu. Počeo je mnogo da pije, a njegov temperament bio je toliko oštar da je neprekidno pravio scene i skandale. Jednom prilikom toliko se iznervirao da je usred sezone, iako je igrao u najposećenijoj i najvažnijoj predstavi tog pozorišta, u Magbetu, pokupio stvari i zauvek napustio Nacionalni teatar. U tom trenutku ni sam nije umeo sebi da objasni ovu glupost, ali kasnije se ispostavilo da ga je film privlačio neuporedivo više nego pozorište.


- Igranje na sceni, to je dugo kišno popodne, sreda, u ulici Vaterlo. Uvek je padala kiša. Sećam se svojih propalih mokrih cipela, mirisa ustajale kafe u bifeu i bajatih sendviča... Nisam dobar timski igrač. Provodio sam vreme u obližnjem pabu – opisao je jednom prilikom.


Pio je, po sopstvenim rečima, kao smuk. Često i sa ocem. Pili su i pušili toliko da se nisu međusobno videli od dima.


- Sećam se nekog tipa koji je dolazio u pab, vodio je strašno uredan život. Pušio je jednu cigaretu nedeljno, pio jednu pintu piva nedeljno, a onda se jednog dana samo srušio mrtav. Izliv krvi u mozak. Eto, rekao je moj otac, nije pio, nije pušio a umro je. U tom slučaju, bolje je da popijemo još po jednu, barem da budemo veseli.


Entoni se 1967. oženio koleginicom Petronelom Barker, ali razveli su se kad je njihova kćer Ebigejl Hopkins, koja je kasnije pošla očevim stopama i postala glumica, imala samo osamnaest meseci.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker