Životna priča

Misteriozni vitez mračne prošlosti: Entoni Hopkins - čovek koji je padao, ustajao i vinuo se u zvezde (FOTO)

0
Čuveni glumac koji je postigao gotovo sve što se može u dramskoj umetnosti, od maestralnih tumačenja šekspirovih likova do holivudske besmrtnosti i bogatstva, imao je neslavnu mladost u kojoj su ga alkoholizam, razvodi i nekontrolisani temperament doveli do same ivice propasti.

 

foto: Profimedia

 

Sa petnaest godina preko svoje drugarice, rođake Ričarda Bartona, uspeo je da dobije autogram ovog velikog glumca i to je kod njega konačno podstaklo neku ambiciju. Upisao se na Kraljevski velški koledž muzike i drame i završio ga 1957. godine, posle čega je odslužio dve godine u vojsci, a onda otišao u London, na Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti.


Svoju prvu ulogu, u predstavi Uzmite cigaretu, Hopkins je igrao nekoliko godina u malom Palas teatru, a onda je njegov vanserijski talenat zapazio veliki Lorens Olivije, koji je tada, osim što je bio planetarna glumačka legenda i kraljičin vitez, upravljao Kraljevskim nacionalnim pozorištem. Pozvao ga je da se pridruži ansamblu i pokazao toliko interesovanja i pažnje za mladog glumca da mu je postao mentor. U svojim memoarima, Olivije je kasnije napisao da je dobio mladog i talentovanog učenika Entonija Hopkinsa koji glumi s takvom lakoćom da je tešku ulogu Edgara u Strindbergovom Mrtvačkom plesu poneo kao što mačka u zubima nosi ulovljenog miša.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker