nije bilo lako

Kupio je stan iznad njenog — i 10 godina je posećivao TAJNIM STEPENICAMA: Život najlepše Italijanke obeležile su TRAUME

0

Najlepša italijanska glumica Monika Viti živela je burnim i traumatičnim životom, koji je obeležio jedan muškarac

prelepa monika viti živela je životom po kom bi mogao da se snimi film
prelepa monika viti živela je životom po kom bi mogao da se snimi filmfoto: ©Societé Cinématographique Lyre/ / AFP / Profimedia

Slavna glumačka diva Marija Lujza Čečareli proslavila se pod umetničkim imenom Monika Viti. 

 

Muza režisera Mikelanđela Antonionija ostavila je veliki trag u italijanskoj kinematografiji, a debitovala je sa samo 14 godina na sceni.

 

Rođena je u Rimu 1931. godine. Imala je, kako kaže, veoma nesrećno odrastanje, zbog čega su joj čitavog života ostale svojevrsne traume. Imala je dva starija brata, u čijoj senci je uvek bila.

 

Monika je govorila da su joj roditelji bili veoma strogi i da je bila potlačena u odnosu na svoju braću, kao i nemoćna i povučena.

 

Zbog trauma iz detinjstva, koje su je obeležile za ceo život, nikada nije želela da osnuje svoju porodicu i rodi decu.

 

Gluma joj je bila sredstvo za beg i početak nekog novog života.

 

 

— Kada sam sa 14 godina zaključila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu da glumim, da nastavim da se pretvaram da sam neko drugi i da makar malo nasmejem ljude na pozornici i ekranu — rekla je Italijanka.

 

Kada je napunila 18 godina, njeni roditelji i braća emigrirali su u SAD bez nje, a ona je ostala da živi i radi u Italiji, a 1953. godine je preuzela umetničko ime Monika Viti.

 

 

Četiri godine kasnije, zapazio ju je režiser Mikelanđelo Antonioni i pozvao Moniku za saradnju pri sinhronizaciji glasa. Dok je snimala u studiju, Monika nije uočila da režiser stoji iza nje i posmatra je opčinjeno, a kada je završila sa snimanjem, onda joj je rekao da može da postane zvezda.

 

 

Njih dvoje su ubrzo uplovili u romansu, a usledili su i poslovni uspesi, pa je Monika, tako, osvojila 1961. godine Zlatni globus za najbolju glumicu. Film koji ih je oboje stavio u centar medijske pažnje bila je "Avantura", a i filmovi koji su kasnije snimili, "Noć", "Sumrak", "Crvena pustinja", postali su klasici.

 

Od para koje je zaradila od "Avanture", Monika je kupila stan u Rimu, a Mikelanđelo se uselio stan iznad njenog. Unutrašnjim stepenicama koje su povezivale dva stana, njih dvoje su stalno posećivali jedno drugo i uživali u vezi.

 

Cele decenije su bili ljubavnici, a tačku na vezu navodno je stavio Antonioni.

 

monika viti bila je jedna od najlepših diva italijanske kinematografije
monika viti bila je jedna od najlepših diva italijanske kinematografijefoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Kako je njena slava rasla, ponude u dolazile, ali Monika nije htela Holivud, već je ostala u Italliji. Snimala je filmove, dok se nije vratila u pozorište, a oprobala se i kao pisac i režiser.

 

Mada nikada nije htela da se uda, na kraju je to ipak učinila i venčala se s Robertom Rusom, s kojim je živela već deset godina, a ubrzo nakon toga je saznala da pati od Alchajmerove bolesti.

 

 

Njen muž je pre nekoliko godina dao saopštenje za javnost u kojem je naveo da se on brine o svojoj supruzi kao i medicinski radnici, da žive i dalje u Rimu.

 

Preminula je 2. februara 2022. godine.

 

Bonus video

Italijanska moda:

 

makonda-tracker