kraj velike karijere

Rekla je ono što mnogi NE SMEJU DA IZGOVORE: Slavna glumica se POVLAČI IZ GLUME i ne krije svoje razloge

0

Žena koja iza sebe ima karijeru dugu skoro pola veka, dva Oskara i pet Zlatnih globusa nezadovoljna je stanjem u današnjoj kinematografiji

Džesika Lang u filmu 'Frensis' (1982)
Džesika Lang u filmu "Frensis" (1982)foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Čuvena glumica Džesika Lang (74) saopštila je da planira postepeno da se povlači iz svog posla, nakon karijere koja je počela pre čak 46 godina.


Iako su mnogi pomislili da oskarovka želi da se posveti zdravlju, sebi i porodici, ona je istakla da je njen razlog – današnje filmsko stvaralaštvo.


Proslavljena glumica, koja ima dva Oskara i čak pet Zlatnih globusa, proslavila se ulogom u filmu "King Kong", sada već davne 1974. godine, a potom je osvojila Oskara za svoje role u ostvarenjima "Tutsi" i "Plavo nebo".

 

Džesika već godinama živi u Grinič vilidžu, gde uživa sa svoje troje dece i unučićima, a proteklih godina nije bila aktivna kao ranije. U pitanju je ostvarivanje njenog plana da se polako povuče iz glume, a razlog je to što više ne vidi umetnost u svetu kinematografije.

 


Kreativnost je u senci profita. Naglasak više nije na umetnosti pričanja priča. Više se radi na zadovoljavanju deoničara – rekla je za The Telegraf Džesika Lang.


Ona je istakla i da je ne zanimaju superherojski filmovi, koji su veoma popularni proteklih godina.


Nisam zainteresovana za ove velike filmske franšize zasnovane na stripovima. Mislim da su žrtvovali umetnost koju smo stvarali... zbog profita – ne krije nezadovoljstvo glumica.


Ona se ranije osvrnula i na problem ejdžizma i seksizma u Holivudu.

 


Ejdžizam je sveprisutan u ovoj industriji. To nije ravnopravan teren. Ne viđate često žene u 60-im kako igraju romantične uloge, ali ćete videti muškarce u 60-im u romantičnim ulogama, s koleginicama koje su decenijama mlađe – istakla je jednom prilikom Džesika za AARP.

 

BONUS VIDEO

Ljiljana Stjepanović o zdravstvenoj krizi i događajima koji su joj obeležili život

 

makonda-tracker