bio je to veliki skandal

Bio je u braku 61 godinu – od toga 23 živeo s drugom: Slavni glumac bio je obožavan, ali ovu AFERU mu nisu oprostili

0

Nakon što je izbio skandal, glumac se iselio iz doma koji je decenijama delio sa suprugom, a do danas britanski mediji mlađu ženu s kojom je kasnije vanbračno zasnovao porodicu nazivaju njegovom ljubavnicom

Majkl Gambon, poznatiji kao Dambldor mlađoj publici, umro je u 83. godini
Majkl Gambon, poznatiji kao Dambldor mlađoj publici, umro je u 83. godinifoto: EPA/DANIEL DEME

Irsko-engleski glumac Majkl Gambon preminuo je u 83. godini, saopštila je danas njegova porodica.


Slavni umetnik, koji je obeležio decenije u britanskoj kulturi, istakao se radom u pozorištu, na filmu i televiziji, a mlađa publika ga najbolje zna kao Dambldora iz serijala filmova o Hariju Poteru.


Dobitnik je Ordena Britanskog carstva, a malo je poznato da je karijeru počeo pored slavnog Lorensa Olivijea, kao jedan od prvih članova Kraljevskog nacionalnog teatra. Tokom šestodecenijske karijere dobio je brojna priznanja, uključujući tri Olivije nagrade, dva priznanja Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade.

 

  • Život Majkla Gambona


Rođen je u Kabri, predgrađu Dablina, 19. oktobra 1940. godine, u radničkoj porodici, koja se preselila u London kada je Majklu bilo šest godina.

 

Zahvaljujući angažovanju njegovog oca Edvarda, koji se istakao kao inženjer u Drugom svetskom ratu, ubrzo je postao državljanin Velike Britanije, što mu je kasnije pomoglo da dobije počasnu titulu sera.

 


Iako je najpre pošao očevim stopama, kada je imao 24 godine pisao je upravniku jednog dablinskog pozorišta kako bi zatražio priliku da se okuša kao glumca. Dobio ju je i to je početak jedne od najvećih karijera na Ostrvu.

 

Nastupao je u pozorištima širom Britanije, pa i na američkom Brodveju, briljirao u Šekspirovim komadima, a moćan i dubok glas i sposobnost da igra upečatljive i snažne likove otvorili su mu mnoga vrata.


Sve vreme je paralelno igrao u holivudskim ostvarenjima, najuspešnijim Bi-Bi-Sijevim serijama i nezavisnoj produkciji.

 

 

  • Skandal koji je bacio mrlju na blistavu karijeru


Od 1962. bio je u braku s matematičarkom En Miler, kojom se oženio kada je imao 22 godine, pre nego što je uopšte pomišljao da će jednog dana postati glumac. Nikada nije eksponirao javno porodicu, a poznato je da je s En dobio sina. Toliko je skrivao svoju privatnost da je u jednom intervjuu, kada su ga pitali o supruzi, rekao:


Koja supruga?

 

Međutim, nije uspeo da zaštiti svoju privatnost kada je uhvaćen u – preljubi. Tokom snimanja filma "Gosford park" 2001. godine, otkriveno je da je Majkl Gambon na set dobio 25 godina mlađu Filipu Hart i predstavio je kolegama kao devojku.

 

Ser Majkl Gambon bio je od 1962. godine u braku, ali je poslednje 23 godine proveo s drugom ženom
Ser Majkl Gambon bio je od 1962. godine u braku, ali je poslednje 23 godine proveo s drugom ženomfoto: EPA/ANDY RAIN

Sve je otkriveno godinu dana kasnije, a nakon pisanja medija da glumac vara suprugu En, on se iselio iz doma koji je delio s njom. Kasnije se pisalo da je s Filipom Hart bio u vezi od 2000. godine, kada su zajedno radili na seriji Longitude.


Gambon je nastavio da skriva svoju privatnost koliko je mogao, a 2007. je otkriveno da je Filipa u drugom stanju, pa je par dobio sina kada je imao 67 godina, a dve godine kasnije dobili su još jednog dečaka.

On se, kako se pisalo, nikada nije zvanično razveo od En Miler, pa su britanski mediji i proteklih godina Filipu Hart nazivali glumčevom "ljubavnicom".

 

BONUS VIDEO

Naš slavni glumac igrao u "Hariju Poteru"

 

makonda-tracker