ledena lepota

ZBOG NJENE LEPOTE MUŠKARCIMA JE ZASTAJAO DAH: Holividska diva imala je dva braka i troje dece, a ovu ljubav svi pamte!

0

Iako je njena prva filmska uloga nagrađena Zlatnim globusom za najbolju novu zvezdu godine, zbog loših kritika filma Lang je tri godine bila van filmskog platna, a onda je stigla mala, simpatična uloga Anđela smrti u filmu Boba Fosea iz 1979. godine 'All That Jazz'.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Džesika Lang je bila američka glumica, rođena 20 . aprila 1949. godine u porodici učitelja i trgovca koji je dosta putovao Alberta Džona Langa i domaćice Doroti Florens.

 

Njen deda po ocu, čije prezime nosi bio je Nemac, baka po ocu je Holanđanka, ali zanimljivo je da je Džesika pola Finkinja. Deda po majci bio je Finac, a baka po majci je bila jedina rođena u Americi, ali u porodici Finaca koji su doselili u Minesotu.

 

Zbog prirode očevog posla, život u najranijoj mladosti bio joj je dosta dinamičan, pa se nakon raznih selidbi po Minesoti konačno skrasila u rodnom gradu Klokeju u Minesoti, gde je završila srednju školu.

 

Nakon toga, 1967. godine dobija stipendiju za studije umetnosti i fotografije na Univerzitetu Minesota.

 

U intervjuu za časopis Rolling Stone iz 2019. godine, otkrila je kako je na fakultetu krenula sa predavanjima iz fotografije jer nije mogla ići na časove slikarstva.

 

"Fotografija me u početku nije interesovala, ali na časovima je bilo nekoliko mladića koji su probudili moje interesovanje. Pobegli smo u Evropu, a na kraju sam se i idala za najboljeg prijatelja sa predavanja. Živeli smo u istom potkrovlju kao i Robert Frank, prvi fotograf koji me je snimio dok smo radili jedan mali film, pa nekako sve tamo počinje', kaže Lang koja se 1970. godine udala za španskog fotografa Pakoa Grandea.

 

Lang se u francuskoj prestolnici vratila u fakultetske klupe, studirajući mimiku u klasi Etienea Dekrouksa. U Parizu je usledio i prvi scenski nastup kao plesačica u komičnoj operi.

 

Dok je živela u Parizu cimerke su joj bile američke manekenke i glumice Džeri Hol i Grejs Džons.

 

Tamo ju je primetio modni ilustrator Antonio Lopez, nakon čega postaje model agencije Vilhelmina.

 

Nakon što se vratila u Ameriku, Džesika počinje najpre da radi kao konobarica, ali nastavlja sa modelingom. Tako je otkriva holivudski producent Dino De Laurentis, ponudivši joj ulogu u svom rimejk filmu 'King Kong' iz 1976. godine. Tada je prvi put osvanula na filmskom platnu.


"Išla sam časove glume u Njujorku i radila kao konobarica u pivnici, i u nadi da bih mogla imati veću zaradu od konobarisanja, posetila sam modnog agenta. Nikad nisam bila uspešna u modelingu, ali agent je znala i da sam ozbiljna kada je reč o glumi, pa me se setila kad ju je kontaktirao De Laurentiis", govorila je za časopis Vanity Fair Lange.

 

"Uopšte nisam bila tip devojke kakvu su tražili za film, ali budući da sam već došla iz Los Anđelesa, dogovorili su se da ću stati pred kameru. Mislim da se drugi asistent reditelja pojavio samo da bi mi rekao da snimanje kreće. Kad smo snimili scenu, pitao me je da li bi želela da snimim još jednu', priseća se Lang i dodaje kako ju je nakon druge scene drugi pomoćnik reditelja zamolio za malo strpljenja.

 

Ubrzo je na set stigao pomoćnik reditelja, snimio još nekoliko scena, a onda su pozvali i reditelja da dođe. I s njim je Džesika odradila još nekoliko scena, a onda je stigao i producent.

 

'De Laurentis je došao na set i nakon tog dana dobila sam ulogu. Bila je to jedna od onih neverovatnih priča u koje je teško poverovati, ali tako se to dogodilo', prepričala je Lang i dodaje:

 

U tom trenutku to je bilo bolje nego da budem konobarica. To je ono o čemu sam dalje jedino i mogla razmišljati, ovo je malo zanimljivije nego odlaziti svake večeri u pivnicu. Ne previše, ali dovoljno', pričala je sa osmehom Lang.

 

Iako je njena prva filmska uloga nagrađena Zlatnim globusom za najbolju novu zvezdu godine, zbog loših kritika filma Lang je tri godine bila van filmskog platna, a onda je stigla mala, simpatična uloga Anđela smrti u filmu Boba Fosea iz 1979. godine 'All That Jazz'.


'Bobi je bio stvarno drag prijatelj i prepoznao je nešto od mog talenta što niko drugi u to vreme nije video. Ili ih je videlo vrlo malo, jer nakon 'King Konga' vladalo je mišljenje da zapravo nisam glumica', priseća se.

 

Brak s Packom Grandeom trajao je mnogo duže nego njihova ljubav


Razišli su se brzo nakon odlaska u Evropu, negde sredinom 1970-ih, ali su tačku na brak stavili tek početkom 1980-ih. Od 1976. do 1982. Džesika je bila u vezi s poznatim ruskim baletanom Mihailom Barišnikovim, kome je 1981. rodila prvo dete Aleksandru 'Šuru' Barišnjikov.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker