"ona je samo senka sebe"

Muž SILOVATELJ, a otac – ĐAVO U LJUDSKOM OBLIKU: Priča ove glumice je strašnija od filma, a ona je branila obojicu

0

Supruga poznatog glumca koji je juče osuđen zbog silovanja sve vreme je bila uz njega, kao što je svojevremeno branila oca nakon uznemirujućih tvrdnji njene sestre

Bižu Filips, žena Denija Mastersona
Bižu Filips, žena Denija Mastersonafoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Holivudski glumac Deni Masterson, domaćoj publici najpoznatiji po ulozi Hajda u seriji "Vesele sedamdesete", juče je proglašen krivim za silovanje dveju žena.


Zbog toga mu predstoji najmanje 30 godina robije, dok mu još preti i doživotna kazna zatvora.


Glumcu je presuda izrečena u prisustvu njegove supruge i poznate glumice Bižu Filips, koja je izgledala vrlo potreseno nakon što je izašla iz sudnice.


Proteklih dana, dok se izricanje presude bližilo kraju, mediji su pisali o teškom stanju glumice koja je s Mastersonom od 2004. godine, a u braku su od 2011. Par ima ćerku, koja je došla na svet pre sedam godina.

 

Bižu Filips i Deni Masterson u maju ove godine, pred jedno od njegovih suđenja
Bižu Filips i Deni Masterson u maju ove godine, pred jedno od njegovih suđenjafoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Njeni prijatelji izjavili su pre nekoliko dana da je Bižu Filips u poslednje vreme samo ljuštura, senka stare sebe, kao i da "ima osećaj kao da je u žalosti zbog nečije smrti".


Kako pišu mediji, nakon što je izrečena kazna Deniju Mastersonu, glumac je poslao poljubac supruzi, a ona se potpuno slomila i sve vreme su je pridržavali prijatelji koji su pripadnici Sajentološke crkve i njen zet Bili Boldvin.

 

Sve vreme otkako su se pojavile prve optužbe protiv Mastersona, supruga ga je branila i podržavala, baš kao što je u jednom periodu činila i u slučaju njenog oca. Džon Filips, čuveni muzičar i otac Bižu Filips, bio je, naime, u desetogodišnjoj incestuoznoj vezi s njenom starijom sestrom Mekenzi, a glumica je na to imala pomešane reakcije.

 

Mekenzi Filips sa svojim ocem Džonom
Mekenzi Filips sa svojim ocem Džonomfoto: g49 / Zuma Press / Profimedia

Džon Filips, frontmen benda Mamas and the Papas, dobio je Mekenzi, koja je takođe postala glumica, u prvom braku, 20 godina pre rođenja Bižu. Mekenzi je o tome pisala u svojoj knjizi High on Arrival, a potom svoju uznemirujuću priču o odnosu sa ocem i silovanju koje je doživela ispričala i u intervjuu koji je dala Opri Vinfri.


Probudila sam se jedne noći s rupom u sećanju i shvatila da sam imala odnose sa ocem. Ne znam kako je to počelo – rekla je Filipsova, koja je tada bila tinejdžerka.


Nakon prvog puta, otišla sam ocu i rekla mu da moramo da pričamo o tome kako me je silovao. Tata je rekao. "Silovao te? Misliš, kako smo vodili ljubav?" U tom trenutku, mislila sam da sam stvarno sama u svemu tome – objasnila je glumica.


Filips je, inače, godinama bio zavisnik od narkotika, a svojoj ćerki je dao kokain kada je imala 11 godina.

 

Mekenzi Filips sa svojim ocem Džonom
Mekenzi Filips sa svojim ocem Džonomfoto: ABC / Zuma Press / Profimedia

Sve je počelo sedamdesetih, a Mekenzi je potom otišla sa ocem i njegovim bendom na turneju i tada su započeli incestuoznu vezu, praćenu redovnom konzumacijom droga.


Nije se dešavalo svakog dana, nije se dešavalo svake nedelje, ali se definitivno dešavalo i dešavalo se mnogo puta – objasnila je Mekenzi. – Vremenom je postalo sporazumno. Ne mogu da verujem da sam ja jedina kojoj se to desilo. Bez obzira na to kakva je vrsta incesta u pitanju, to je zloupotreba moći... i iznevereno poverenje.

 

Filips je u međuvremenu, pored sina Džefrija i Mekenzi, dobio i ćerku Čajnu Filips s drugom suprugom Mišel, a potom sa trećom ženom Ženeviv Vaite sina Tamerlana i ćerku Bižu.

 


Odgovor Bižu Filips na ispovest njene starije polusestre bio je nedosledan.


– Sada imam 29 godina, pričala sam sa svima koji su bilu tu u to vreme, postavila sam teška pitanja. Ne verujem sestri. Naš otac je bio mnogo toga. Ali ovo nije – rekla je u jednom intervjuu.


Međutim, potom je u saopštenju koje je poslala Opri istakla da joj je Mekenzi ispričala sve još dok je Bižu imala 13 godina i da je za nju to bilo "zbunjujuće" i "strašno". Napisala je i da joj je bilo užasna pomisao da bi je porodica ostavila nasamo sa ocem.

 

Bižu Filips na 32. dodeli nagrada IDA Documentary Awards 2016. godine
Bižu Filips na 32. dodeli nagrada IDA Documentary Awards 2016. godinefoto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Nije poznato da li je i Bižu bila žrtva svog oca Džona Filipsa, ali je jednom prilikom napisala pesmu posvećenu njemu koja sadrži stihove "Dodirivao me je pogrešno". Međutim, u intervjuu koji je dala 2000. godine nije želela da otkrije da li je pesma autobiografska ili je pisala iz perspektive nekoga drugog.

 

BONUS VIDEO

Zašto je tako teško dokazati silovanje?

 

makonda-tracker