kao filmska priča

SILOVANA sa 17, rodila sina, pa govorila da joj je — BRAT: TRAUME i buran život jedne od najlepših žena u istoriji filma

0

Životna priča Klaudije Kardinale dostojna je Holivuda!

klaudija kardinale imala je život dostojan holivuda
klaudija kardinale imala je život dostojan holivudafoto: 7 Pictures / AFP / Profimedia

Bez plastičnih operacija, silikona i bilo kakvih intervencija, Klaudija Kardinale je jedna od najlepših glumica koje su se pojavile na bioskopskim platnima. Nadživevši mnoge svoje kolege i koleginice iz zlatne ere Holivuda, Klaudija je, nakon života ispunjenim brojnim traumama, istakla da joj je bioskop spasio život.

 

Obeležila je i internacionalni i italijanski glumački svet svojom lepotom i talentom, a njena karijera trajala je neverovatnih šest decenija. Glumica je dalje aktivna, pa i sa 85 godina i dalje ima svoje mesto u filmskoj industriji.

 

Klaudija Kardinale je Italijanka rođena u Tunisu, a imala je samo 18 godina kad je "otkrivena". Ona je sasvim slučajno proglašena najlepšom devojkom u Tunisu, kada se našla na festivalu, gde su je samo "izvukli" iz publike kako bi joj dali ovu laskavu titulu koju nije očekivala. Nakon toga kreću njene avanture i ponude od strane mnogih producenata za filmove i uloge.

 

 

Isprva je ona odbijala uloge, a razlog je bila njena trudnoća. Ipak, bio je jedan producent kog nije mogla da odbije, Franko Kristaldi, čuveni Italijan koji je snimao filmove od pedesetih do devedesetih godina prošlog veka, a on je bio najuspešniji u nameri da mladoj Klaudiji obezbedi ugovor.

 

 

Doduše, osim poslovnog, tu je bio uključen i lični ugovor, pa se par i venčao, a Kristaldi je preuzeo brigu o Klaudiji i kontrolu nad njenim ulogama, frizurom, odećom, životom...

 

Njena trudnoća bila je tajna, a kada je Klaudija rodila sina, rečeno je da je to njen mlađi brat. 

 

 

Pod Kristaldijevom brigom, Klaudija je imala nekoliko manjih uloga, a onda je došla veća uloga u filmu Tri stranca u Rimu. Klaudija je radila sedam meseci svoje tajne trudnoće, a postajala je depresivna i imala suicidne misli. Glumica je rodila sina Patrika.

 

1975. godine, poverila se Encu Bijagi, italijanskom novinaru, i otkrila mu istinu o svojoj trudnoći.

 

— Nepoznati čovek, mnogo stariji od mene, naterao me da odemo u kola zajedno i silovao me je. Bilo je užasno, ali najlepša stvar koja mi se desila je što je, iz tog nasilja, rođen moj predivni Patrik. Bila je to komplikovana situacija za samohranu majku, ali odlučila sam da ne abortiram. Kad je taj čovek saznao, vratio se i tražio mi da abortiram, ali nisam ni na trenutak pomislila da se rešim deteta — rekla je Klaudija.

 

1 / 5 Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

 

Pričajući o Kristaldiju, koji joj je kontrolisao život, istakla je: 

 

— S njim sam, praktično, bila zaposlena, podređeni kome je mesečno plaćano. Nisam ga zvala imenom, već prezimenom. Osećala sam se kao talac, moji roditelji su bili besni... Nisam bila zaljubljena, on je bio u mene. Kristaldi je bio sjajan producent, ali privatno... bolje je paziti ga se.

 

 

 

Kristaldija je ostavila 1975. godine, ali to nije usporilo njenu karijeru. 

Njena prirodna lepota donela joj je reputaciju jedne od najboljih italijanskih glumica, a uloge su se nizale, pa je na red došao i Holivud. Nazivali su je drugom Brižit Bardo.

 

Njih dve su bile prijateljice i rivalke, a Klaudiju je od Brižit odvajalo to što se nikad nije pojavila naga u filmu.

 

Klaudija je govorila da ne želi da postane kliše i htela je da se skloni od patrijarhalnog holivudskog sistema.

 

— Kad sam bila mlada, htela sam da ostraćim svet. I jesam. Nikad nisam bila gola. Nikad nisam promenila svoje lice. Ne volim to, volim to što jesam i ne možeš zaustaviti vreme — rekla je ona.

 

 

Od 1975. godine, nakon razvoda, imala je jednog partnera Paskvalea Skvitijerija, s kojim je bila do njegove smrti 2017. i dobili su jednu ćerku, Klaudiju, koja se zove isto kao majka, a ova odluka ima interesantnu pozadinu.

 

— On je izabrao ime, jer je hteo da se oženi mnome, a ja to nisam želela. Dakle, Klaudija Skvitjeri, naša ćerka, nosi ime koje bih ja imala da sam rekla da.

 

 

2022. godine Klaudija je, na vesti da je hospitalizovana, rekla da je s porodicom, u dobrom zdravlju i svima poželela lepo leto. Ona je i u poznim godinama ambasadorka UNESKO-a i borac za ženska prava.

 

 

makonda-tracker