teška životna priča

Najveća holivudska lepotica je silovana na ulicama Pariza: Dok su joj se svi divili, iza osmeha je krila pravi pakao

0

Jedna od 50 najleopših žena u istoriji prošla je kroz pravu životnu dramu, koju je dugo krila od javnosti.

foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznata glumica Klaudija Kardinale slovila je za jedna od najlepših žena koje su se pojavile na filmskin ekranima ikada.

 

Punim sjajem na glumačkom nebu zasijala je šezdesetih godina, a blistavu karijeru gradila je skoro dve decenije.

 

 

Rođena je 15. aprila 1938. godine kao Klaudi Džozefin Rouz Kardinale u malom mestu u Tunisu. Italijanskog je porekla, a u rodnom mestu se školovala za učiteljicu.

 

1957. godine pobedila je na takmičenju "Najlepša Italijanka u Tunisu", a nagrada je bila putovanje u Italiju. Nije ni slutila da će joj potpuno promeniti život i odvesti je totalno drugačijim putem.

 

Kako je više puta govorila ona smatra da je to bila sudbina. Sa svega 19 godina očarala je filmske reditelje i dobila svoj prvi filmski ugovor.

 

Klaudija Kardinale
foto: 7 Pictures / AFP / Profimedia

 

Od tada njena karijera ide vrtoglavo ka zvezdama, a u godinama koje su usledile obrela se u nekim od najpoznatijih ostvarenja u istoriji filma.

 

Imali smo priliku da je gledamo u filmu "Roko i njegova braća", "Devojka sa koferom", "Leopard", "kartuš" i "Osam i po" reditelja Fedrika Felinija.

 

Još veću uspeh postiže 1963. godine kada je osvojila pažnju producenata najvećih filmskih magnata Amerike i Velike Britanije, i to zahvaljujući komediji Pink Panter.

 

 

Ipak, uloga koja je zauvek obležila njenu karijeru bila je u filmu "Bilo jednom na Divljem zapadu" Serđa Leonea.

 

Nakon neverovatnih 5 godina odlučuje da je vreme da se vrati u Italiju i da se oproba u daskama koje život znače. To je bila odluka koja joj je donela niz nagrada za najbolju glumicu.

 

Ipak, u njenom životu nije sve bilo tako bajno i sjajno. Klaudiju je silovao nepoznati Francuz, a nakon traumatičnog iskustva, ona je ostala u drugom stanju. Nije ni pomišljala da prekine trudnoću, ali s obzirom da je gradila karijeru u Holivudu, savetovali su je da nikako ne otkriva da čeka dete.

 

Klaudija Kardinale
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

 

Nakon što je zakoračila u 7. mesec trudnoće otišla je u London, gde je na svet donela sina koji je dobio ime Patrik. O njemu su se brinuli njeni roditelji, a dečak je do navršene 8. godine mislio da mu je Klaudija sestra.

 

Klaudija se zaljubila, a potom udala za Franka Kristaldija, koji je usvojio njenog sina, ali se brak raspao 1975. godine. Nakon toga ona je upoznala Paskala Skvitijerija i s njim je ostala u braku sve do njegove smrti 2017. godine. Iz tog braka ima ćerku Klaudiju.

 

Klaudija Kardinale
foto: fvd / Teresa / Profimedia

 

Kaludija gazi devetu deceniju života, ali je i dalje radosna i smela, kako voli da kaže. Veliki je pobornik ženskih prava, a nosi i titulu Uneskovog ambasadora dobre volje za odbranu ženskih prava još od marta 2000. godine.

 

Kako su godine prolazile Klaudija je ostarila, lepe crte lica su se izgubile, a mnogi ne mogu da je prepoznaju na novijim slikama.

Ipak, ona zbog toga ne pati, već je srećna i zadovoljna što je živela život koji je bio prožet raznim doživljajima, svetlima reflektora, brojnim aplauzima.

 

 

makonda-tracker