strašan kraj

Primorali su je na abortus, od detinjstva je pretvorili u zavisnicu: Tragičan život i smrt glumice koju su svi ovožavali

0

Poživela je samo 47 godina, a živela je tako da je zaključak njenog prijatelja na sahrani bio – jednostavno se potrošila

Džudi Garland u filmu Čarobnjak iz Oza
Džudi Garland u filmu Čarobnjak iz Ozafoto: MGM / AFP / Profimedia

Malo je glumaca koje su baš svi neizmerno voleli, a jedna od takvih nesumnjivo je bila Džudi Garland, čija se godišnjica smrti danas obeležava.


Rođena je kao Fransis Etel Gam u Minesoti, kao najmlađe dete Etel Marion i Frensisa Gama, u umetničkoj porodici. Njeni roditelji, inače irskog, engleskog i škotskog porekla, igrali su u popularnim vodviljima i vodili lokalno pozorište u Grand Rapidsu.


Starije sestre i roditelji zvali je Bebi, a od malih nogu je s njima učila da peva, pleše i glumi. Sa sestrama Meri Džejn i Doroti Virdžinijom osnovala je trupu Sestre Gam, a kasnije su je preimenovale u Sestre Garland. Postoji više teorija o tome zbog čega su izabrale baš to ime, a najpopularnija je ona da je trio izgledao lepše od venca cveća (garland - venac).

 

 

  • Vrtoglavi uspon i bolne borbe Džudi Garland


Kada je imala samo 13 godina, potpisala je ugovor s kompanijom Metro-Goldwyn-Mayer Studios i, čime je otpočela njena profesionalna glumačka karijera. Iako je bila najniža filmska zvezda u tom trenutku, njen talenat i šarm prevazilazili su problem njene visine od samo 151 cm, premda je Džudi zbog toga uvek bila nesigurna.

 

Pohađala je glumačku školu ove kuće s Avom Gardner, Elizabet Tejlor i Lanom Tarner, a pored njih se uvek osećala kao "ružno pače", što je dodatno uticalo na njeno samopouzdanje.


Sa šesnaest godina je dobila ulogu Doroti Gejl u filmu "Čarobnjak iz Oza" (1939), u kojoj je otpevala čuvenu pesmu "Negde iznad duge", koja je i danas prva asocijacija na nju.

 

 

U trci za pomenutu rolu nadmašila je Širli Templ, a najpre je trebalo da nosi plavu periku u filmu, od čega se ubrzo odustalo.


Kako bi izgleda još mlađe i naivnije, tokom snimanja je nosila specijalni korset koji je skrivao njene obline, a čak je i njen jedini kostim u "Čarobnjaku iz Oza"čuvena plava haljina – odabran kako bi se prikrila Džudina figura.


Uskoro je postala pravo čega pomenute kuće, a producenti su joj određivali sve: kako će živeti, kako će se hraniti, sve da bi postala primer tipične američke devojke iz komšiluka. U međuvremenu je vrlo mlada počela da koristi amfetamine i barbiturate, takođe uz podsticaj studija, a živela je na strogim dijetama.


Tako su još u tinejdžerskim godinama počele njene borbe protiv zavisnosti, koje su je pratile ceo život. Patila je od depresije, bila zavisna od lekova i alkohola, a nije imala ni podršku porodice – majku je jednom prilikom opisala kao "pravu zlu vešticu". Smrt oca, koja se dogodila dok je bila vrlo mlada, opisivala je kao nešto najgore što joj se desilo.

 

Džudi Garland u filmu Čarobnjak iz Oza
Džudi Garland u filmu Čarobnjak iz Ozafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Tada više niko nije bio uz mene – istakla je Džudi Garland.

 

  • Ljubavni život


Večno tražeći ljubav i podršku, udavala se pet puta, a prvi put već sa 19 godina. Tada je rekla "da" Dejvidu Rouzu i uskoro zatrudnela, ali su je studio MGM, majka i muž naterali da abortira kako joj karijera ne bi trpela.

 

Uskoro joj se brak raspao, a glumica je započela vezu sa režiserom Vinsenteom Minelijem, s kojim je dobila ćerku Lisu Mej, koju danas znamo kao još jednu legendu – Lajzu Mineli.

 

 

Suprug ju je, međutim, varao, i s muškarcima i sa ženama, a kada je to saznala Džudi je pokušala sebi da oduzme život, pa se razvela od njega posle šest godina braka.


Već naredne godine se udala za Sidnija Lafta, s kojim je ostala 13 godina i dobila ćerku Lornu i sina Džoija, a u tom trenutku je već bila razorena zbog svojih poroka. Završila je u međuvremenu na jednoj privatnoj psihijatrijskoj klinici nakon teškog nervnog rastrojstva, a MGM je odijao da je plaća sve dok se ne vrati na snimanje filmova.


Usledili su brakovi sa Markom Heronom od 1965. do 1969. i Mikijem Dinsom, kome je rekla "da" 1969. godine.


Imala je mnogo finansijskih problema jer njena majka nije plaćala porez na njenu zaradu, a kako je bila zdravstveno loše, nisu joj davali da viđa Lajzu. Zbog odvojenosti od ćerke je ponovo pokušala da izvrši samoubistvo, a utehu je u jednom trenutku našla u naručju glumca Jula Brinera.

 

 

  • Smrt Džudi Garland


Imala je samo 47 godina kada je objavljena vest koja je potresla svet – Džudi Garland je pronađena mrtva.


Njeno telo zatečeno je u iznajmljenoj kući u Londonu 22. juna 1969. godine, a kao uzrok smrti navedeno je "neoprezno samopredoziranje" barbituratima.

 

 

Zaključeno je da glumica nije imala nameru da oduzme sebi život, a utvrđeno je da je dugo bila zavisna od lekova.

 

Obdukcija je pokazala da je ona bila vrlo lošeg zdravlja zbog dugogodišnjeg života u kom su alkoholizam i narkomanija bili podrazumevani, uz šta je patila i od ciroze jetre, bulimije i depresije, a njen kolega iz "Čarobnjaka iz Oza" Rej Boldžer izjavio je na njenoj sahrani:


Jednostavno se potrošila.

 

 


 

makonda-tracker