tražio je beg

Majka mu je uništila detinjstvo, u glumi je završio slučajno: Detalji o životu Džonija Depa koje sigurno niste znali

0

Životna priča Džonija Depa počela je u malom gradu u Americi, gde je rođen kao najmlađe dete u jednoj vrlo disfunkcionalnoj porodici

Džoni Dep bio je najpoželjniji muškarac devedesetih u Holivudu
Džoni Dep bio je najpoželjniji muškarac devedesetih u Holivudufoto: EPA/FRANCK ROBICHON

Holivudski glumac Džoni Dep danas proslavlja 60. rođendan, a to čini sigurno u boljem raspoloženju nego što je prošle godine obeležio svoj poseban dan.


Dok je 59. rođendan slavio u centru pažnje zbog suđenja sa bivšom suprugom Amber Herd i uznemirujućim detaljima o njihovom odnosu, nasilju u braku i brojnim sukobima, ove godine je njegova reputacija nešto bolja, a nedavno se u velikom stilu vratio na Kanski festival.


U svakom slučaju, mišljenja o Džoniju Depu i dalje su podeljena, Holivud mu je, po svemu sudeći, oprostio, ali ono što je neosporno jeste da je u pitanju veliki glumac i jedna od omiljenih svetskih zvezda.

 

Na dan kada Dep slavi 60. rođendan, prisetili smo se nekih manje poznatih detalja o njegovom životu i karijeri.

 

  • Zlostavljanje u detinjstvu


Džoni Dep rođen je 9. juna 1963. godine u Ovensborou, u Kentakiju, kao četvrto dete inženjera i konobarice. Jednom prilikom pričao je da je njegovo odrastanje bilo teško i da ga je ostavilo istraumiranim, pre svega zbog problematičnog odnosa s majkom, za koju je tvrdio da je bila okrutna prema njemu i da ga je zlostavljala.

 

Tokom suđenja s Amber Herd izjavio je da mu je nedostajala sigurnost kao detetu, da ga je majka maltretirala i psihički, i fizički, da ga je nazivala "četvorookim" dok je nosio naočare zbog urođenog deformiteta oka, kao i "jednookim" kada je morao da nosi flaster.


Nakon što ih je otac napustio, njegova majka je pokušala da izvrši samoubistvo, a Džoni je kao dete krao njene lekove za anksioznost i eksperimentisao s njima.


Zbog načina života njegove porodice, rano je spakovao sve što je imao i otišao od kuće.

 

  • Nikad nije osvojio Oskara

 

Verovali ili ne, Edvard Makazoruki, Svini Tod, Džek Sperou nikad nije nagrađen Oskarom. Džoni je prvi put bio nominovan 2004. godine, a potom i 2005. i 2008, ali još uvek nije podigao čuvenu statuetu.

 

  • Talentovan je gitarista

 

Od majke nije ni dobio, ni video, ni čuo mnogo toga dobrog, ali je ona upravo ta koja mu je poklonila prvu gitaru, kada je imao 12 godina.


Sam je učio da svira, a provodio je sate vežbajući u svojoj sobi. Muzika mu je, kako je pričao, pomagala da zaboravi svoje probleme i nevolje, a od srednjoškolskih dana je često bio član raznih malih bendova, čak i tokom uspešne glumačke karijere.

 


Sav novac od filma "Imaginarijum dr Parnasusa" dao je porodici Hita Ledžera
Nakon što je australijski glumac preminuo tokom snimanja ovog filma, u njegovoj ulozi pojavili su se Džoni Dep, Kolin Farel i Džad Lou, a sav Džonijev prihod završio je u rukama Matilde Ledžer, Hitove ćerke.

 

  • Prvi put se oženio sa 20 godina

 

Ubrzo nakon što je stigao u Los Anđeles, oženio se devojkom Lori En Alison, koja je bila šest godina starija od njega.


Spojio ih je njegov prijatelj i kolega Nikolas Kejdž, a najpre su se družili i išli zajedno na žurke, nakon čega su planule emocije.


Brak je, međutim, trajao samo dve godine. Kad smo već kod Kejdža...

 

  • Ne bi postao glumac da nije bilo Nikolasa Kejdža

 

Mnogo pre nego što se okušao kao glumac i dok je pokušavao da izgradi muzičku karijeru, Džoni je živeo s Nikolasom Kejdžom, a jedne večeri je, dok su igrali "Monopol", počeo da glumi. Kejdž ga je, oduševljen, spojio sa svojim agentom i Džoni je uskoro dobio ulogu u flmu "Strava u ulici brestova".

 

  • Uvek kod sebe ima kostim Džeka Speroua

 

Iako iza sebe ima desetine nezaboravnih uloga, proteklih godina kad pomislite na Džonija Depa obično ga zamišljate kao pripitog i lukavog gusara iz filma "Pirati s Kariba".

 


Mališani su posebno oduševljeni ovim likom, pa Džoni uvek sa sobom ima kostim Džeka Speroua, a u više navrata se u njemu iznenada pojavljivao u dečijim bolnicama u Americi. Kako je jednom prilikom priznao, tada obično s mališanima provede po nekoliko sati i sve vreme ostaje u liku kako bi zabavio svoju malenu publiku.

 

  • Ćerka je nasledila njegov talenat

 

Džoni Dep je s francuskom zvezdom Vanesom Paradi dobio dvoje dece: Džeka i Lili, a njegova ćerka vam je verovatno dobro poznata. Ona je već nekoliko godina jedna od najistaknutijih mladih influenserki, vrlo je uspešna kao manekenka, a gradi i glumačku karijeru, pa je tako zvezda nove HBO-ove serije The Idol.

 

Lili Rouz dep u Kanu
Lili Rouz dep u Kanufoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
  • Imao je mnogo problema sa zakonom

 

Džoni Dep više puta se našao iza rešetaka i sa lisicama oko ruku.


Poznato je da je 1989. godine uhapšen jer je napao radnika obezbeđenja u jednom hotelu u Kanadi, potom je 10 godina kasnije pretio drvenom daskom fotografima u Londonu, tokom devedesetih je hapšen i zbog demoliranja hotelske sobe, zaposleni na jednom setu ga je optužio za napad, a bivša supruga Amber Herd iznela je niz optužbi protiv Depa, uključujući one za fizičko i seksualno nasilje.

 

  • Ispalio je pepeo svog prijatelja iz topa

 

Čuveni pisac Hanter S. Tompson, autor "Paranoje u Las Vegasu", tražio je Džoniju u svom testamentu da jednog dana ispali iz topa njegov pepeo.

 

Kako je glumac kasnije priznao, to je i učinio, a da bi realizovao želju pokojnog prijatelja, potrošio je pet miliona dolara na organizaciju.

 

Znao je da sam ja jedini dovoljno lud da to uradim – rekao je jednom prilikom.

 

Džoni Dep
Džoni Depfoto: EPA-EFE/STEVE HELBER / POOL
  • Ima zvezdu na Bulevaru slavnih

 

Mnoge poznate ličnosti izgradile su u Holivudu velike i višedecenijske karijere, a još uvek nemaju svoju zvezdu na čuvenom Bulevaru slavnih, ali Džoni Dep ju je dobio još u novembru 1999. godine!

 

 

makonda-tracker