ovo niste znali

1 kuća, 3 vere i zanimljiva porodična priča: Edi Rama vodio je neobičan život, koji su obeležile DVE VELIKE LJUBAVI

0

Malo je poznato da je premijer Albanije u politiku ušao sasvim slučajno, nakon što je izgradio umetničku karijeru i bio član albanske reprezentacije

Premijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Ramafoto: EPA-EFE/SOEREN STACHE / POOL

Premijer Albanije Edi Rama čovek je koji je svakodnevno zastupljen u srpskim medijima, a domćoj javnosti nije poznato mnogo o njegovom životu, koji je svakako interesantan.


Rama, čije je puno ime bilo Edvin Rama na rođenju, na funkciji premijera Albanije je od 2013. godine, a osam godina ranije došao je na čelo Socijalističke partije Albanije. Pre nego što je došao na mesto predsednika Vlade, bio je na više važnih funkcija, uključući i mesto ministra kulture, omladine i sporta i gradonačelnika Tirane u dva mandata.

 

  • Ko je Edi Rama?


Rođen je upravo u Tirani 4. jula 1964. godine, kao prvo od dvoje dece Kristaća i Anete Rame. Njegov otac je, inače, bio poznati vajar iz Drača, dok mu je majka lekarka.

 

Premijer Albanije Edi Rama tokom posete Ujedinjenom Kraljevsku Velike Britanije
Premijer Albanije Edi Rama tokom posete Ujedinjenom Kraljevsku Velike Britanijefoto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

I sam Edi Rama mlad se zainteresovao za umetnost i počeo da slika još kao dete, a u tinejdžerskim godinama su njegov talenat primetili slikari Edi Hila i Daniš Jukniju, koji su ga ohrabrili da nastavi da radi na svom daru i okuša se kao profesionalac, te je završio jednu uglednu umetničku školu. U međuvremenu je trenirao košarku i, štaviše, bio član albanske košarkaške reprezentacije, a osamdesetih je završio Akademiju umetnosti u Tirani.

 

  • Umetnička karijera i ulazak u politiku


Nakon pada komunizma u Albaniji, kratko je bio član novoosnovane Demokratske partije Albanije, ali joj je okrenuo leđa zbog ideoloških nesuglasica sa Salijem Berišom.

 

Devedesetih je živeo u Francuskoj, gde je pokušao da pokrene slikarsku karijeru i imao više izložbi, a interesantno je da je 2002. promenio svoje ime u Edi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edi Rama (@ediramaal)


U politiku je ušao nakon jednog fizičkog napada koji je doživeo u Albaniji 1997. godine, za šta niko nikad nije uhapšen, ali su postojale glasine da je u sve upletena tajna služba, budući da je Rama otvoreno kritikovao vlasti.

 

Naredne godine mu je, nakon sahrane njegovog oca, tadašnji premijer Fatos Nano ponudio mesto u svom kabinetu i to je bio zvanični početak njegove političke karijere.

 

  • "Religijska harmonija" u domu Edija Rame


Zanimljivo je da je Rama kršten u rimokatoličkoj crkvi, ali se izjašnjava kao agnostik.

 

Edi Rama je premijer Albanije od 2013. godine
Edi Rama je premijer Albanije od 2013. godinefoto: EPA-EFE/SOEREN STACHE / POOL

Ne praktikujem nikakvu drugu veru osim odanosti sebi i drugim ljudima, ne verujem da je postojanje ili nepostojanje Boga stvar koju smrtnici mogu da reše – istakao je 2021. na Fejsbuku.


Tu nije kraj interesantnim činjenicama o religiji u domu Edija Rame. Nakon braka s glumicom Matildom Makoči, s kojom ima sina Greguna, premijer Albanije upoznao je sadašnju suprugu godinama kasnije.

 

 

On je od 2010. oženjen ekonomistkinjom Lindom Ramom, s kojom ima sinove Zaha i Reu.

 

I dok je on agnostik kršten u katoličkoj crkvi, njegova supruga je muslimanka, a sinovi – pravoslavne i katoličke vere. Ipak, priča o tome zašto je on kršten baš u katoličkoj crkvi još je zanimljivija.

 

Supruga Edija Rame je Linda Rama
Supruga Edija Rame je Linda Ramafoto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Ja sam katolik jer je moja baka želela da budem katolik, iako je njen muž i moj deka bio pravoslavac, pa Crkva nije odobravala njihov brak. Napisala je pismo Svetoj stolici da bi dobila dozvolu da se uda, a tu ga je opisala kao ateistu, iako je bio pravoslavac, i obećala je da će njena deca biti katolici – svojevremeno je ispričao Rama.

 

– I tako se i dogodilo. Moj otac i ostala deca postali su katolici. Dok je moja žena muslimanka. Moji stariji sinovi su pravoslavci, dok je najmlađi katolik. To vam je religijska harmonija u Albaniji – rekao je jednom prilikom.

 

Linda i Edi Rama
Linda i Edi Ramafoto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Inače, pre nekoliko godina porodica Edija Rame doživela je tragediju, kada je Krista Reči, verenica njegovog sina Greguna poginula tokom zemljotresa 2019. godine.

 

Najstariji Ramin sin je, inače, pošao očevim stopama, ali je ne u smeru politike – on je, takođe, slikar, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Tirani.

 

Gregun je pre izvesnog vremena pobedio rak testisa, koji mu je dijagnostikovan dok je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama kod rođaka, a preferira da se ne eksponira u medijima.

 

 

makonda-tracker