filmska porodica

Život Džejmi Li Kertis: Ona je KRALJICA HORORA, a po njenoj ljubavnoj priči može da se snimi ROMANTIČNA KOMEDIJA

0

Interesantno je i da su joj roditelji i suprug glumci, a da njenu mamu znamo po jednoj od najčuvenijih horor scena u sedme umetnosti. 

Džejmi Li Keris je osvojila prvog Oskara
Džejmi Li Keris je osvojila prvog Oskarafoto: A.M.P.A.S. / PictureLux / Profimedia

Slavna holivudska glumica Džejmi Li Kertis dobila je ove godine svog prvog Oskara u karijeri, i to u sedmoj deceniji života. Posle više od četiri decenije karijere, Džejmi je dobila ovu prestižnu nagradu za sporednu zlogu u filmu Sve u isto vreme ( Everything Everywhere All at Once ), koji je bez dileme apsolutni pobednik večeri.

 

- Svi ljudi koji su podržali filmove koje sam snimila svih ovih godina, stotine i hiljade ljudi: upravo smo osvojili Oskara! Zajedno - rekla je Džejmi Li Kertis sinoć, dok je njen kolega Brendan Frejzer pobedio svoje traume i dobio nagradu za najbolje glumca. 

 

Džejmi je tokom pobedničkog govora spomenula i svoje roditelje Tonija Kertisa i Dženet Li. Toni i Dženet su lepo utabali put Džejmi, pošto su oboje bili slavni holivudski glumci.

 

Karijera Tonija Kertisa ( 1925 – 2010) trajala je više od šest decenija, a jeku popularnosti bio je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Bio je veoma raznovrstan glumac, koji je ostvario je više od 100 filmskih uloga i to i u različitom spektru žanrova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kabemayor (@kabemayor)

 

Bio je poznat i kao miljenik pola, a ženio se čak šest puta. Njegova prva supruga bila Dženet Li, majka Džejmi Li Kertis, sa kojom je u braku bio 11 godina, od 1951. do 1962. godine.

 

 

Dženet Li je glumica koju ceo svet najbolje pamti po jednoj kultnoj sceni koja će zauvek ostati duboko urezana u istoriji filmske umetnosti. U pitanju je čuvena scena pod tušem iz legenardnog filma Psiho, još legendarnijeg režisera Alfreda Hičkoka.

 

 

Njena majka je bila nominovana za Oskara za tu ulogu daleke 1960, ali nije uspela da se dokopa te nagrade. I Toni Kertis je imao jednu nominaciju u karijeri, ali i njemu je ovo prestižno izdanje izmaklo.

 

Džejmi Li Kertis, koji je inače i dečji pisac, jednom prilikom je na veoma lep i zanimljiv način odala počast svojoj mami. Došla je na jedan događaj u haljini poput one koju je njena majka nosila u tom filmu uz neizostavnu krvavu zavesu za tuš kabinu.

 

- Odajem počast svojoj majci u svoj njenoj krvi... Mislim, slavi. Ovo je omaž mojoj prelepoj pokojnoj majci Dženet Li. Bojala sam se da ne pomislite da sam domaćica iz pedeetih, pa sam ponela krvavu zavesu za tuš-kabinu - našalila se tada Džejmi Li Kertis.

 

 

A kako to obično biva, iver ne pada daleko od klade, pa se i Džejmi odlučila za sedmu umetnost.

 

Nju publika najbolje zna po čuvenim hororima Noć veštica. Ona je prvu ulogu u ovom serijalu zabeležila daleke 1978. godine, u filmu je koji je režirao neponovljivi Džon Karpenter.

 

Iako je mnogi zbog Noći veštica nazivaju kraljicom horora, po njenoj ljubavnoj priči bi mogla da se snimi najlepša ljubavna komedija.

 

A sve je počelo u 1984. godine, kada je Džejmi čitala popularni časopis "Rolling Stone". Ona je tada u na stranicama tog magazina primetila glumca Kristofera Gesta.

 

Nije imala prilike da ga vidi uživo do tada, ali je bila sigurna u jednu stvar čim je ugledala njegovo lice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by E! News (@enews)

 

- Ovo je muškarac za kojeg ću se udati - rekla je samouvereno Džejmi svojoj drugarici Debri Hil, koja je inače scenarista i producent filma Noć veštica.

 

Debra je slučajno imala broj telefona od Kristoferovog agenta. To je bilo dovoljno Džejmi da pozove agenta i kaže mu da bi volela da izađe sa Gestom. Ostavila je broj telefona, ali je glumac nikad nije pozvao.

 

Nešto kasnije, Džejmi je bila u jednom restoranu sa prijateljima i primetila je da baš Kristofer sedi nekoliko stolova dalje od nje. Mahnuli su jedno drugom, ali glumac je tada otišao i sem tog mahanja nije joj se obratio.

 

Džejmi je tada pomislila da definitvno nema šanse kod Kristofera, ali... Ali sutradan je dočekalo lepo iznenađenje. Kristofer je iskoristio broj telefona koji mu je pre toga dao agent i pozvao Džejmi da izađu zajedno.

 

Od tada, njih dvoje su zajedno i važe za jedan od najskladnijih holivudskih parova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by E! News (@enews)

 

Kristoferu, koji se u početku nećkao, bilo je dovoljno samo dva meseca da je zaprosi. Iz ugla glumice, to je bilo pola godine nakon što je videla njegovu sliku i rekla da će se udati za njega.

 

Na ludi kamen su stali 1984. godine. Dve godine kasnije usvojili su ćerku Eni 1986, a sina Tomasa 1996. godine. Njihov sin Tomas je transrodna osoba i sada je žena koja se zove Rubi.

 

 

Tokom braka su imali dosta problema, između ostalih i to što se Džejmi dugo borila sa alkoholizmom, ali uspešno su opstali zajedno skoro četiri decenije. A nije krila da je i njen otac imao problema sa drogom.

 

 

- Znala sam da tata ima problema, a imala sam i ja pa smo delili drogu. Bilo je vremena kad sam ja bila jedino dete koje je htelo da razgovara sa njim. Imala sam šestero braće i sestara, a sad ih imam petoro. Moj brat Nikolas umro je od predoziranja heroinom kad je imao samo 21 godinu - ispričala je glumica svojevremeno. 

 

Kada su je pitali koja je tajna njenog dugog i skladnog braka, Džejmi je imala spreman odgovor. I to jako duhovit. 

 

 

- Nemoj da se razvedeš -našalila se tada glumica.

 

Kad se malo uozbiljila, novinarima je dala malo konkretniji odgovor.

 

- Mogla bih da napišem knjigu sa bračnim savetima, a zvala bi se Nemoj da odeš. Nisam romantičarka. Ja sam realista. Poštujem ga i ne želim da ga napustim - bile je jasna Džejmi.

 

 

makonda-tracker