žena ogromne snage

Silovana je pred mužem, a to je samo prva u nizu njenih trauma: Slavna glumica i posle svih problema NASMEJANA I SREĆNA

0

Američka glumica Fren Drešer doživela je u životu mnogo teških udaraca, ali i dalje daje sve od sebe da negativno pretvori u pozitivno i nastavlja dalje

Fren Drešer na dodeli Gremija 2023.
Fren Drešer na dodeli Gremija 2023.foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Sinoćna 65. dodela muzičkih nagrada Gremi, koja je održana u Kripto areni u Los Anđelesu, okupila je ogroman broj svetskih zvezda, kao i poznate ličnosti iz drugih sfera.


Među glumcima koji su uživali u svečanoj ceremoniji našla se i glumica Fren Drešer, jedna od omiljenih TV zvezda širom planete.


Iako je svoju najpoznatiju ulogu zabeležila još tokom devedesetih, za publiku je ona i dalje Fren Fajn, šarmantna, trapava i urnebesna lepotica iz serije "Dadilja", a njene najnovije fotografije pokazuju da Fren Drešer izgleda – gotovo isto kao tad!

 


Američka glumica pojavila se na crvenim tepihu u svetlucavom kombinezonu boje bakra, uskom modelu koji naglašava struk i ima decentan V-izrez. Ona je imala prepoznatljivu kovrdžavu frizuru i širok osmeh, inače njen zaštitni znak, iza kog se krije mnogo pobeda nad životnim nedaćama i još više bola koji je glumica ostavila u prošlosti.

 

Fren, koja danas ima 65 godina, uvek je otvoreno pričala o problemima s kojima se tokom života susretala, a neki od njih bili su vrlo traumatični.

 


Nesumnjivo najbolniji događaj bio je stravičan napad koji je 1985. godine doživela u svom domu. Dok su njen tadašnji suprug Piter Mark Džejkobson, njihova prijateljica i Fren boravili u njenom stanu u Los Anđelesu, u njega su iznenada uletela dvojica muškaraca. Pod pretnjom pištoljem, oni su vezali Džejkobsona i silovali Fren i njenu drugaricu.


Vrata su bila zaključana, razbili su ih. Nismo uradili ništa pogrešno. U tom trenutno vam je jedino bitno da preživite – rekao je jednom prilikom glumičin suprug.

 


Ona je nekoliko godina kasnije ispričala da se dugo preispitivala da li je postojalo bilo šta što su oni mogli da učine kako bi se zaštitili.


Na ivici ste i uopšte niste vi. Konstantno vam se ponovo prolazi kroz misli i pitate se "Šta da sam uradila ovo? Možda se ne bi dogodilo da nisam otišla kući te noći, trebalo je da idemo na večeru, trebalo je da ne odem pravo kući, bla, bla, bla" – priznala je glumica jednom prilikom.


Kako je istakla, njen suprug, prijateljica i ona išli su kasnije godinama kod stručnjaka i radili na svom problemu kako bi naučili da žive s ovom traumom i prevaziđu je. Bilo je teško, ali to više nije nešto čemu se vraćaju.

 

Znate, svi smo išli na psihoterapiju jer nam je to dalo alate da se suočimo i ne vraćamo se stalno na isti trenutak horora, da dovedemo um u stanje "I onda su oni otišli, a mi smo preživeli, oni su uhapšeni, sada su u zatvoru i mi smo dobro", znate, takve stvari – ispričala je Fren.

 

Fren Drešer primer je koliko snage može da ima u čoveku
Fren Drešer primer je koliko snage može da ima u čovekufoto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Dok se borila sa mentalnim problemima koje je ovo stravično iskustvo ostavilo, Fren je pokušavala da izgradi karijeru. Međutim, što je bila poznatjia, to se više pisalo o glumici kao o žrtvi silovanja, a stalno podsećanje u medijima je kod nje podstaklo posttraumatični stresni odgovor. Kako je istakla, razgovori sa psihologom bili su presudni da ona nastavi dalje i ostane nasmejana žena koju znamo.


U međuvremeno, producent Piter Mark Džejkobson, kog je poznavala još od malih nogu, i Fren su se razveli. Naime, on joj je priznao da je shvatio da je gej, a Fren je to prihvatila, te su se razišli mirno i ostali najbolji prijatelji. Danas često provode vreme zajedno, a Fren se, štaviše, u njegovoj kući doterala pred polazak na dodelu Gremija, kako je otkrila na Instagramu.

 


Godinu dana posle razvoda, usledio je novi udarac za Fren Drešer – dijagnostikovan joj je rak grlića materice i urađena hitna histerktomija. To je, pored svih ostalih problema koje sa sobom nosi ovakvo stanje i ovakva operacija, značilo za Fren, ženu koja obožava decu, da nikada neće doneti na svet svoje biološko dete.


Mislim da bih bila dobra mama i ponekad mislim da sam mnogo propustila – iskreno je rekla Fren, koja do danas nije postala majka.

 

Nakon svih strašnih stvari koje je doživela, glumica je sigurna da je rak u njen život došao kao posledica stresa i traume. Kako je objasnila, u njenoj porodici nije bilo slučajeva kancera.

 

Fren Drešer ne krije da ceo život negativno pretvara u pozitivno
Fren Drešer ne krije da ceo život negativno pretvara u pozitivnofoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

– Pošto nisam obraćala pažnju na to gde sam ranjiva, moj bol nakon silovanja zadržao se u mojoj materici. Niko oko mene nije imao rak. Ovo je bilo grubo otrežnjenje – smatra Fren. – Iznenada, bila sam osoba koja ne može da ima decu. Ali "rodila" sam knigu Cancer Schmancer i osnovala pokret čiji je cilj da pacijente transformiše u medicinske konzumente.


Fren već godinama nema partnera, radi vrlo retko i samo u projektima koji joj se posebno dopadaju, poput sinhronizacije animiranih filmova i porodičnim komedijama. Na prvom mestu je posvećena podizanju svesti o raku i važnosti njegovog ranog prepoznavanja, a sve što radi u životu prati – širok osmeh.

 

Fren Drešer poznata je po svom širokom osmehu
Fren Drešer poznata je po svom širokom osmehufoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Na kraju krajeva, ona oduvek pokušava da izvuče osmeh u svakoj situaciji.


Ceo moj život bio je pretvaranje negativnog u pozitivno – zaključila je Fren u svojoj knjizi.


 

 

makonda-tracker