preko trnja

Odrastao je u 13 porodica, nije imao ni 2 evra u džepu: Glumac o kom ovih dana svi pričaju imao je FILMSKU ŽIVOTNU PRIČU

0

Mladi irski glumac nominovan je za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Duhovi ostrva", a da bi stigao do toga morao je da pređe težak put

Beri Keogan je sa 30 godina nominovan za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu
Beri Keogan je sa 30 godina nominovan za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogufoto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Pre nekoliko dana objavljene su nominacije za ovogodišnju nagradu Oskar, a irska crna komedija "Duhovi ostrva" (The Banshees of Inisherin) ima priliku da osvoji čak devet priznanja.


Ostvarenje u režiji Martina Mekdone nominovano je za najbolju režiju, najbolji film, najbolji originalni scenario, najbolju montažu, a za uloge u njemu nominovani su Kolin Farel za najboljeg glumca, Keri Kondon za najbolju glumicu, Brendan Glison i Beri Keogan za najbolju mušku sporednu ulogu...


Upravo je nominacija 30-godišnjeg Berija Keogana jedna od vesti kojima se publika najviše raduje, iako ona nije iznenađenje – mladi glumac već godinama pokazuje da je ogroman i redak talenat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barry Keoghan (@keoghan92)

 

Istakao se ulogama u nezavisnim ostvarenjima koliko i u blokbasterima, a igrao je u "Dankirku" Kristofera Nolana, "Ubistvu svetog jelena" Jorgosa Lantimosa, "Mirno s konjima", "Američkim životinjama", "Zelenom vitezu"...

 

Beri je rođen 18. oktobra 1992. godine u Samerhilu, u Dablinu, a njegovo detinjstvo bilo je netipično, tužno i obojeno bolom i tragedijom. Kada je imao samo 12 godina, njegova majka je preminula posle višegodišnje borbe protiv zavisnosti, a o ocu se ne zna ništa. Isto tako, ni identitet Berijevih roditelja nije poznat javnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barry Keoghan (@keoghan92)


Posle smrti majke, Keogan i njegov brat Erik proveli su sedam godina u 13 hraniteljskih porodica, nakon čega su brigu o njima preuzele baka, tetka i starjia sestra Džema.


Uprkos teškom odrastanju, Beri je rano počeo da pokazuje talenat za glumu, a još kao dete je učestvovao u školskim produkcijama predstava. U školskim danima je neretko imao običaj da se ušunja u bioskop bez karte kako bi gledao najnovije filmove, a vremenom su ga uhvatili u tome i zabranili mu pristup sali.

 

Beri Keogan je sa 30 godina nominovan za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu
Beri Keogan je sa 30 godina nominovan za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogufoto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Kada je imao 19 godina, 2011, rešio je da okuša sreću i prijavio se kasting za krimi film "Između kanala", gde je dobio manju ulogu. Za to vreme, nastavio je da brusi svoj talenat i učio je glumu u lokalnoj školi "The Factory", a jednom je ispričao da nije imao čak i 2,20 evra za autobusku kartu kako bi stizao na časove na vreme.


Usledilo je još nekoliko manjih uloga, da bi se 2013. pojavio u seriji "Ljubav/mržnja", koja je lansirala uspešnu karijeru, pa su usledile nove ponude, nove prilike i, neizostavno, velika dostignuća.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barry Keoghan (@keoghan92)


Više od decenije kasnije, Beri Keogan je ugledni glumac, ne samo budućnost već i svetla sadašnjost evropskog i svetskog filma i definitivno je mladi čovek koji je pokazao da je moguće napraviti od života limunadu kada nam on ponudi limun.


Na privatnom planu imao je sreće i zadovoljstva koliko i na poslovnom, a sa svojom devojkom Alison Kirnas, stomatološkinjom iz Irske, dobio je u avgustu 2022. sina Branda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barry Keoghan (@keoghan92)


Pored svih svojih obaveza, Beriju je veoma važan humanitarni rad, pa se trudi da se na neki način oduži svojoj zajednici. Od prošle godine je ambasador dobrotvorne organizacije "Baretstaun", koja pomaže deci i porodicama dece obolele od raka kroz zabavne i edukativne programe.

 

Još fotografija Berija Keogana pogledajte u galeriji.

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

 

 

makonda-tracker