ŽIVOT ISPUNJEN SKANDALIMA I POROCIMA

Ispod glamura – BESKRAJNI MRAK: Kako se Elizabet Tejlor od sjajne zvezde pretvorila u zavisnicu od droge i alkohola?

0

Jedna od najvećih holivudskih lepotica je vodila skandalozan život sa mnogo muškaraca i brakova koji su bili fatalni.

foto: Ron Wolfson, 1993 All Rights Reserved / Everett / Profimedia
foto: Ron Wolfson, 1993 All Rights Reserved / Everett / Profimedia

Elizabet Tejlor će zauvek ostati simbol lepote, neprevaziđenog šarma i burnog ljubavnog života, karakterističnog za Holivud. Imala je čak osam brakova, a mnoge je pogodilo kada je sjajna zvezda postala "pijanica i narkomanka".

 

Najnovija biografije velike dive donosi dosta toga novog i nesvakidašnjeg, iako ste možda mislili da kod slavne Liz više ništa ne može da vas iznenadi.

 

Njen sedmi muž je bio senator Džon Varner, a tokom braka sa njim, jednom prilikom je pozvala u sobu jednog od svojih najstarijih sinova dok je bila odevena samo u donji veš.

- Bila je "na nečemu". Sedela je na ivici kreveta u donjem vešu i imala je špric demerola (opijat) - prisetio se Kristofer Vajlding, sin iz njenog drugog braka sa glumcem Majklom Vajldingom.

 

- Pokazala je na mesto na njenoj butini i zamolila ga da ubrizga, a pošto on to nije mogao, ona je pridržala njegovu ruku i zabola sebi iglu u meso.

 

To je samo jedna od mnogobrojnih scena koje su Vajlding i ostali koji su poznavali Liz otkrili autorki Kejt Andersen Brauer za njenu novu knjigu Elizabet Tejlor: Snaga i glamur ikone, koju će objaviti u januaru 2023. godine.

 

Divlji život zvezde, kako ga je autorka nazvala, doneo joj je brojna saznanja. Ona je pet godina provela istrtažujući i družeći se sa ljudima koji su bili bliski glumici.

Prelepe Liz koju su mnogi pamtili po ljubičastim očima, tokom braka sa Varnerom je bila nezadovoljna svojim životom kao žena senatora, pa je neprestano jela i pila, da bi jednom naterala supruga da je zove "svojom malom junicom".

 

On joj je često naređivao da popije još jedan viski i izgubi se u gledanju televizije, a njihov brak je potrajao čak šest godina, što je dug period za Liz s obzirom na to da je imala osam brakova.

 

Edi Fišer, Debi Rejnolds, Elizabet Tejlor
foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Njeni drugi turbulentni brakovi su uključivali i kratke zajednice za Konradom Nikijem Hiltonom, Majkom Todom, Edijem Fišerom i Ričardom Bartonom

 

Ipak, veza sa Bartonom je postala njen još jeda zaštitni znak, oni su punili naslovnice tabloida, a kako je sama Liz govorila "Doživljavala sam orgazam samo slušajući njegov glas".

 

Kako je Brauer napisala, alkoholizam je postao treća osoba u braku Liz Tejlor i Ričarda Bartona.

Do 1990. godine čak trojica njenih lekara su optuženi da su joj prepisivali lekove koji izazivaju zavisnost. Tablete za smirenje, spavanje i protiv bolova je kombinovala sa viskijem, šampanjcem i vodkom, dok joj ni upotreba marihuane i kokaina nije bila strana. Bartona su umorile sve njene bolesti i hirovi, a naročito moto "više je više".

 

U knjizi se navodi i da je Elizabet prvi put stupila u brak sa Hiltonom kada je imala samo 18 godina, a pre toga njena majka joj je platila operaciju himena kako bi joj omogućila bezbolan seksualni odnos. Delili su ljubav prema hamburgerima i luku, proveli medeni mesec u Evropi, ali ju je prastric Paris Hilton ostavio nakon dve nedelje tako što je otišao na piče i kockanje.

 

Ubrzo je postao i nasilan, udario ju je nogom u stomak, a to je izazvalo i pobačaj.

- Saznala sam da sam bila trudna kada sam videla bebu u toaletu - rekla je glumica i šokirala javnost. 

 

Afera sa Frenkom Sinatrom je obeležila njen brak sa Majklom Vajdingom, a iako je želela da se uda za Sinatru, njegov menadžer ju je odvezao u Meksiko na abortus kako bi sprečio dolazak na svet njihovog zajedničkog deteta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @eliz.abethtaylor233

Elizabet se nekoliko puta vraćala iz mrtvih nakon pokušaja samoubistva, predoziranja, srčanih udara i tri zamene kuka. Za sobom je ostavila najcenjeniju kolekciju nakita na svetu i čak 72 perike, a filmski kritičar Brendan Gil će se sećati ove dive "kao velikog prirodnog čuda poput Nijagare ili Alpa".

 

 

makonda-tracker