skupio je snagu

"Njegova leva ruka poseže, grabi me za zadnjicu..." PRVI muškarac koji je ispričao kako je zlostavljan u Holivudu

0

Slavni glumac trenutno prolazi kroz period koji su njegovi fanovi nazvali "brenesansa", nakon što je godinama živeo daleko od javnosti, s teškim traumama, depresivan i sam

foto: All Action, Youtube Printscreen
foto: All Action, Youtube Printscreen

Američki glumac Brendan Frejzer približavao se postepeno svetu filma retkim projektima nakon višegodišnje pauze, a njegovim velikim povratkom smatra se film "Kit" Darena Aronofskog, koji je premijerno prikazan u septembru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.


Kritika i publika oduševljeni su Frejzerovom transformacijom u čoveka od 272 kilograma, uz malu pomoć protetike, kao i njegovim ulaskom u lik očajnog muškarca blizu kraja svog života koji pokušava da se poveže sa svojom ćerkom.

 

Šuška se da će Frejzer biti među nominovanima za Oskara za ovu ulogu, a bio to slučaj ili ne, sam glumčev povratak u Holivud je veliko dostignuće. Za njega mu je bilo potrebno mnogo hrabrosti.

 


Krajem devedesetih, Brendan Frejzer bio je sveprisutno lice u najuspešnijim filmovima, naročito kada je reč o najgledanijim avanturama i akcijama. Najveću slavu donela mu je "Mumija" iz 1999, koju i danas često rado gledamo, ali do sredine dvehiljaditih glumac je nestao bez traga. Povremeno bi pristajao na manje uloge ili "pozajmljivanje" glasa za animirane filmove, ali je ostajao ispod radara i daleko od holivudskih reflektora.

 

1 / 7 Foto: All Action, Youtube Printscreen


Kako je objasnio u intervjuu koji je 2018. godine dao za GQ, iza njegovog povlačenja stoji traumatično iskustvo, a ova ispovest ujedno je jedan od prvih smelih istupa muškaraca koji su u Holivudu doživeli seksualno zlostavljanje.
Brendan Frejzer ispričao je kako mu je 2003. godine u hotelu u Beverli hilsu prišao Filip Berk, nekadašnji predsednik neprofitne orgaanizacije Udruženje holivudskih stranih novinara. Berk se nije zadržao na prilasku i pokušaju komunikacije, već je nasrnuo na glumca.

 


Njegova leva ruka poseže, grabi me za zadnjicu, a jedan od njegovih prstiju dolazi do sredine. Počinje da ga pomera – prisetio se Frejzer. – Osetio sam se loše. Osećao sam se kao malo dete. Osećao sam se kao da mi u grlu stoji loptica. Mislio sam da ću zaplakati.

 

Brendan Frejzer
foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Iako je Frejzeru poslao ručno pisano pismo, Berk je negirao da se bilo šta slično dogodilo i u obraćanju GQ-u istakao da je u pitanju "potpuna izmišljotina".
Moje izvinjenje nije priznanje, već više "Ako sam učinio ništa što je uznemirilo gospodina Frejzera, nije bilo namerno i žao mi je" – poručio je Berk.


Glumac je istakao da ga je ovaj događaj uvukao u spiralu teške depresije i naterao ga da se povuče iz javnosti.


Krivio sam sebe, bio sam očajan – iskren je glumac.

 

Međutim, nije Brendan nestao samo zato što je želeo – on veruje da ga je Udruženje holivudskih stranih novinara stavilo na "crnu listu", zbog čega više nije pozivan na događaje iza kojih stoji ova organizacija, poput dodele Zlatnih globusa. Ovakve liste nisu ništa novo u Holivudu, a zasigurno se zna da ih je producent Harvi Vajnstin koristio da se osveti glumicama koje su umakle njegovom seksualnom iživljavanju, odbile ga, pretile da će progovoriti o njegovim napadima itd.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI


Nakon ovog incidenta i povlačenja, Frejzer se borio s mnogim drugim ličnim problemima, među kojima su razvod, smrt majke i problemi sa zdravljem.
Međutim, od 2018. godine, kada je rešio da se vrati u Holivud, sve se menja i počinje period koji su fanovi Brendana Frejzera nazvali – "brenesansa"

.
Glumac je igrao u drami Denija Bojla "Izmena", a potom pristao i na ulogu u filmu "Kit". Fanovi iz svih krajeva planete dočekali su Frejzera uz mnogo radosti, a brojne poznate ličnosti su istakle da su prezadovoljne što se glumac vratio onome što najbolje zna.


Čoveče, koliko me čini srećnim kad vidim ovacije za Brendana – napisao je Dvejn Džonson na Tviteru.

 

makonda-tracker