primer istrajnosti

Pogled na njega rastužuje, ali on se i dalje BORI: Glumac kog obožavamo decenijama sinonim je za LJUBAV PREMA ŽIVOTU

1

Fanovi kažu da im se srce lomi dok gledaju njegovu borbu, a glumac poručuje: "Ja sam srećan čovek".

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

 

Proslavljeni glumac Majkl Dž. Foks oduševio nas je mnogim ulogama tokom svoje višedecenijske karijere, ali će u srcima publike on verovatno zauvek ostati Marti iz "Povratka u budućnost" – nasmejan, na skejtu i spreman za avanturu.


Kultna triologija snimana je tokom osamdesetih, dok je Foks još bio mladić, a on je danas čovek u šezdesetim, i dalje jednako šarmantan i pun optimizma zbog onoga što ga čega sutra. To mu sigurno nije lako, jer godinama živi s teškom dijagnozom i svaki dan mu je borba, a ističe mu da je najteže kada pogleda svoju decu jer ga najmlađi od njih ne poznaju zdravog.

 

Majkl Dž. Foks počeo je da primećuje simptome Parkinsonove bolesti još 1991. godine, dok je snimao film "Doc Hollywood". U pitanju su bili samo neprimetno trzanje malog prsta na ruci i bol u ramenu, ali je odmah dobio dijagnozu i upozorenje lekara da će za nekoliko godina morati da se oprosti od glumačke karijere. Kako je kasnije pričao, vrteo je po glavi mnogo mogućih uzroka i nikada nije došao do tačnog odgovora, zbog čega je, kako bi sačuvao svoje mentlano zdravlje, odustao od traganja.

 

Majkl Dž. Foks
foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Mogu da se setim hiljadu mogućih scenarija: pecao sam na reci pored farbike i jeo ono što upecam, bio sam na mnogim farmama, pušio mnogo trave u srednjoj školi dok je Vlada trovala useve. Ali možete da izludit4e sebe pokušavajući to da shvatite – rekao je jednom prilikom.


Nakon dijagnoze Parkinsonove bolesti, glumac je ušao u depresiju i pokušavao da ublaži svoju tugu alkoholom, zbog čega je potražio pomoć i do danas je ostao trezan.


Posle mnogo godina spekulacija, 1998. izašao je u javnost i saopštio svetu da boluje od Parkinsonove. I ne samo to – pokrenuo je fondaciju koja nosi ime i ima za cilj da pronađe najefikasniji lek, zagovornik je naučnih istraživanja ove bolesti i neprestano podiže svest o ovom važnom pitanju. S fanovima razgovara o ranom prepoznavanju oboljenja, opcijama za lečenje, sopstvenom višegodišnjem iskustvu. Zbog svog teškog stanja i sklonosti prelomima, 2018. godine je imao operaciju kičme, a ove je polomio jagodičnu kost, šaku, rame i lakat, baš u godini u kojoj se suočio sa smrću majke.

 

Majklu će u novembru biti ručena nagrada "Džin Heršolt", koja se dodeljuje za izuzetan humanitarni rad. Kako je istakao nedavno, trudi se da ostane svoj i ljubazan, da ne bude nervozan i opterećen svojim teškim stanjem.


Nikad nisam bio mrzovoljan momak, ali u poslednje vreme mi je fitilj kraći u odnosima s ljudima, pa se trudim da to sasečem u korenu. Uvek mislim na svoje asistente. Često im kažem: "Šta god da vam kažem, zamislite da sam rekao 'molim' na početku i 'hvala' na kraju rečenice. Samo shvatite da bih to rekao da sam sav svoj u tom trenutku, ali nisam i zbog toga vam se izvinjavam – priznao je glumac.


Svu svoju energiju, kako kaže, ulaže u to da ne padne u krevet i koristi sve opcije koje ima, uključujući invalidska kolica, kada su neophodna.

 

Majkl Dž. Foks, Majkl Džej Foks
foto: EPA/PAUL BUCK

Mislim da je kul hodati sam. To je fantastično – rekao je Foks nedavno.


Majkl je već 34 godine u braku sa suprugom Polen, s kojom ima četvoro dece, a ona ističe da je u najtešim trenucima njen suprug divan prema svima jer, jednostavno, tako je vaspitan i to je njegov karakter. Budući da je rano izgubio oca, brinuo je o majci, četvorici braće i sestri i navikao je da misli na tuđe želje, potrebe i osećanja i u svakom trenutku pazi kako će se ophoditi prema njima.
Zato ni ne čudi što je cela porodica uz njega koliko god da je težak momenat u kom se nalazi, a Majkl je nedavno s tugom rekao da ga mlađa deca ni ne poznaju zdravog.


Moja najmlađa deca me ne poznaju bez Parkinsonove bolesti, Sem je imao dve-tri godine kad mi je dfijagnostikovana. Nikad nisu znali ni za šta drugo. Postoji sloboda koju morate dati nekome ko živi s tom bolešću, možete da birate koliko ćete ljubazni biti, šta ćete raditi, a šta ne. Sve je stvar empatije – smatra on.

 

Majkl Dž. Foks
foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Majkl se nedavno pojavio na okupljanju ekipe filma "Povratak u budućnost", gde je ponovo bio zagrljen s kolegom Kristoferom Lojdom.

Snimci s ovog događaja raširili su se društvenim mrežama, a Foksovi fanovi kažu da ih sam pogled na glumca rastužuje, ali je teško ne primetiti koliko je on i dalje spreman za borbu i optimističan.


To je bila borba, ali ja sam srćean čovek. Kažem to jer se nadam da ljudi mogu da pronađu sreću na neki način uprkos svemu kroz šta prolaze – objasnoi je nedavno.

 

 

makonda-tracker