Majkl Džej Foks: Život mi je poslao katastrofu

0
Posle više od deset godina borbe sa Parkinsonovom bolešću, glumac Majkl Džej Foks otkriva kako je zbog neizlečive pošasti izgubio volju za životom, a potom ju je prihvatio i naučio da živi sa njom
Majkl Džej Foks, Foto: Guliver
Majkl Džej Foks, Foto: Guliver

Da sada upadnete u ovu sobu u kojoj sedim i kažete kako ste se dogovorili s Bogom, Alahom, Budom, Hristom, Krišnom, Billom Gatesom, bilo kim, da mogu zameniti mojih deset godina života od dijagnoze za još deset godina života kao osoba koja sam bio pre, rekao bih vam da me ponuda ne zanima - napisao je slavni glumac Majkl Džej Foks (51) u svojoj knjizi Lucky Man u kojoj je opisao svoju tešku borbu sa Parkinsonovom bolešću koja mu je dijagnostikovana u 29. godini kada je bio na vrhuncu popularnosti. Simptome neurološkog oboljenja koje ograničava motorne sposobnosti počeo je da primećuje u novembru 1990. na snimanju filma Dok Holivud. Jednog jutra, nakon pijanke, shvatio je kako ne može da kontroliše mali prsta na levoj ruci koji se neprestano tresao, a to se uskoro proširilo i na desni prst. Prva grupa neurologa koja ga je pregledala zaključila je kako je s njim sve u redu, a tek mu je neurohirurg iz Njujorka postavio tačnu dijagnozu - Parkinsonova bolest. Potpuno očajan povukao se u sebe. Izolovao se i se od supruge glumice Trejsi Polan (52) sa kojom se upoznao tokom snimanje serije Porodične veze, a venčao 1988. godine, i počeo je danonoćno da pije.

- Lekari su mi otvoreno rekli kako ću svoj posao raditi verovatno još veoma kratko vreme. Tada mi se ceo svet srušio. Na početku sam odbijao sve, bio sam nervozan i nisam govorio o svom stanju. Za moju bolest znali su samo najuži članovi porodice. Želeo sam da sakrijem činjenice i od samog sebe - priznao je kasnije.

Vrhunac je usledio kada je jednog jutra poželeo da zbaci sa sebe svog tada trogodišnjeg sina Sama jer mu je smetalo što se penje po njemu dok spava i od tada nije popio ni kap alkohola.

- I pre sam puno pio, ali dijagnoza je učinila od mene još većeg idiota. Moja opijanja, depresija i rastuća bol odvojili su me od supruge Trejsi i sina Sema Majkla. Dodirnuo sam dno - prisećao se glumac kome je psihoterapija pomogla da se ponovo zbliži sa suprugom, a u februaru 1995. rođene su njihove bliznakinje Aquinnah i Schuyler. Međutim, drhtanje leve strane tela postalo je do 1998. toliko snažno da više nije mogao ni privremeno da ga smiruje lekovima koji su zamenjivali dopamin, koji ima važnu ulogu u kontroli pokreta, a koji njegov mozak više nije mogao da proizvodi. Odlučio se za operaciju kojom bi eliminisao drhtanje tako da su mu neurohirurzi u svesnom stanju uneli mikroelektrodu u unutrašnji deo mozga i tamo spalili mali centar koji je bio krivac za ovu nemilu pojavu. Iako je zahvat uspeo, brzo je uvideo kako je desna ruka ponovo počela da se trese. Tada je, posle sedam godina ćutanja, odlučio da javno prizna od čega boluje.

- Shvatio sam da moram okolini i sebi da priznam kako imam teško oboljenje s kojim se moram boriti. Svakoga dana prolazim isti test, prihvatam da je bolest tu i zahvalan sam za svaki novi dan - izjavio je glumac.

Uprkos velikom uspehu serije Svi gradonačelnikovi ljudi, početkom 2000. godine povukao se iz sveta šoubiznisa zbog sve vidljivijih simptoma bolesti i osnovao je fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti koja nosi njegovo ime, a 2001. dobio je ćerku Esmé Anabel. Uloživši na stotine miliona dolara postao je najveći svetski privatni finansijer istraživanja Parkinsonove bolesti, a švedski Institut Karolinska koji dodeljuje Nobelovu nagradu za medicinu zbog napora uloženog u pronalaženje novih lekova 2010. godine dodelio mu je počasnu diplomu doktora medicine.

- Strpljenje je najbolji način da se borite s bolešću. Zamislite da imate nestašno četvorogodišnje dete koje vam se stalno penje po ramenima i glavi, a vi pokušavate da ga smirite i naterate da sedne. Eto, takva je Parkinsonova bolest - rekao je tokom razgovora za Oprah Show 2009. gde se neprestano tresao. Iako se svakodnevno bori sa posledicama bolesti, u nekoliko navrata istakao je kako je bolest od njega napravila bolju osobu.

- Ja sam otac, suprug, aktivista, pisac i večni učenik. Bolest jeste jedan deo mog života, ali ne i ceo život. Pronašao sam bogatstvo duše. Ne treba sumnjati da to dugujem Parkinsonovoj bolesti

- objasnio je Fox koji je u maju ove godine otkrio kako su mu se zahvaljujući novoj kombinaciji lekova nekontrolisani pokreti umnogome smanjili.

- Taj lek je prvenstveno služio za borbu protiv gripa u gerijatriji, ali je naknadno otkriveno i da stariji ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti takođe odlično reaguju na njega jer umanjuje nekontrolisane pokrete. Lek je promenio primenu i sad pomaže obolelima od Parkinsonove bolesti. Više sene tresem kao pre, a uz to neću dobiti ni grip! Dve muve jednim udarcem - ispričao je kroz smeh u TV intervjuu za ABC News.

 

Jelena Kulović

 

 

makonda-tracker