razbesnela javnost

Ostaje bez miliona fanova, posla i ugleda: Vupi Goldberg izjavom o HOLOKAUSTU šokirala svet

4

Proslavljena glumica i voditeljka izvinila se zbog svog komentara, ali bura u medijima i na društvenim mrežama se ne smiruje

foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Čuvena glumica, oskarovka i voditeljka tok-šoua The View (eng. Pogled) Vupi Goldberg (66) pre nekoliko dana je ostavila Amerikance bez reči tokom razgovora o Drugom svetskom ratu u njenoj emisiji.


Naime, ona je izjavila da holokaust nije imao veze s rasom i insistirala na tome da su nacistički vojnici i ubijani Jevreji "dve grupe belih ljudi".


To nije u vezi s rasom. nije. To je ljudska nečovečnost prema drugom čoveku — rekla je Goldbergova. — Ali oni su dve grupe belaca.

 

Njena sagovornica Sara Hejns je napomenula da nacistički vojnici nisu videli svoje žrtve kao bele ljude.


Ne vidiš poentu! Onog trenutka kada to pretvoriš u priču o rasi, sve ide niz vodu. Hajde da pričamo o tome kako jeste. To je o tome kako se ljudi ophode jedni prema drugima. To je problem — rekla je Vupi.

Njene izjave naišle su na burnu reakciju javnosti, pa su na društvenim mrežama mnogi zahtevali da Goldbergova bude otpuštena iz čuvene emisije mreže ABC. Televizija je reagovala dvonedeljnom suspenzijom, a glumica se izvinila.

 

Vupi Goldberg
foto: Profimedia

U današnjoj emisiji rekla sam da holokaust nije bio povezan s rasom, već da je to nečovečnost prema drugom čoveku. Trebalo je da kažem da je bio povezan s obe ove stvari — napisala je Goldbergova na Tviteru i podsetila na citat da je "holokaust bio nacističko sistematsko uništavanje jevrejskog naroda, za koji su oni smatrali da je inferiorna rasa". — Ispravljena sam.


Negativni komentari se, međutim, i dalje nižu, a oglasile su se i pojedine poznate ličnosti, a politički analitičar Ben Šapiro tvitovao je citat Adolfa Hitlera, koji je u knjizi "Moja borba" napisao: "Nije li samo njihovo postojanje zasnovano na velikoj laži, naime, da su verska zajednica, dok su u stvarnosti rasa".


Megan Mekejn, nekadašnja voditeljka emisije u kojoj danas radi Vupi Goldberg, poručila je da je "antisemitiza kancer i otrov koji se sve više opravdava u kulturi i na televiziji", a oglasio se i Američki muzej holokausta.


Rasizam je bio centralni deo nacističke ideologije. Jevreje nisu određivani religijom, već rasom. Nacistička rasistička uverenja su podstakla genocid i masovna ubistva — stoji u saopštenju ove ustanove.

 


 

makonda-tracker