kakav potez!

Ubuduće radi — ZA DRUGE! Čuveni glumac prodao SVE što ima da bi donirao u društvene svrhe

1

Istaknuti britanski glumac poznat je i kao aktivista, a sada je, kako sam priznaje, pretvorio sebe u neku vrstu "društvenog preduzeća i neprofitnog glumca".

Majkl Šin na Svetskom prvenstvu beskućnika u Kardifu 2019.
Majkl Šin na Svetskom prvenstvu beskućnika u Kardifu 2019.foto: Tracey Paddison / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon što je 2019. godine organizovao fudbalski turnir Svetsko prvenstvo za beskućnike, za Majkla Šina (52) više ništa nije bilo isto. Glumac kog znamo po ulogama u "Dobrim predskazanjima", Podzemnom svetu", "Sumrak sagi" i drugim filmovima i serijama, ističe da je ovaj događaj bio prekretnica u njegovom životu. Nakon što je ovaj projekat ostao bez dva miliona funti u poslednjem trenutku, glumac je odlučio da proda svoje kuće kako bi pokrio troškove organizacije najvećeg okupljanja ljudi bez krova nad glavom u Velikoj Britaniji.


Imao sam kuću u Americi i jednu ovde, pa sam ih prodao i s tim novcem učinio ono što je trebalo — rekao je Šin. — Bilo je strašno i neverovatno stresno. Dugo ću to plaćati.


Međutim, kada je, kako kaže, "prešao na drugu stranu", shvatio je da može da uradi mnogo toga ako pametno raspolaže novcem.


To me neće uništiti — ističe glumac.


On je čvrsto odlučio da ubuduće finansijska sredsta koja dobija od glume kako bi finansirao projekte koji pomažu ljudima koji su u životu imali manje sreće nego on.

 

Majkl Šin
foto: Vinnie Levine / MEGA / The Mega Agency / Profimedia


U tome postoji nešto oslobađajuće, davaću velike količine novca u ovo ili u ono, jer znam da mogu ponovo da ga zaradim. U suštini, pretvorio sam se u društveno preduzeće, neprofitnog glumca — kaže Majkl Šin.


Glumac je tokom karijere sarađivao s mnogim humanitarnim organizacijama, a jednom prilikom je čak dao 50.000 funti kako bi mladi iz Velsa mogli da studiraju na Univerzitetu Oksford. On je pokrovitelj više britanskih dobrotvornih organizacija, a sve je počelo kada je 2011. godine u gradiću Port Talbot, gde je rođen, organizovao sedamdesetdvočasovnu predstavu "Stradanje". Tada je upoznao predstavnike lokalnih humanitarnimh udruženja za koja nije znao da postoje, a koje se trude da pomognu mladima i deci. Posebno ga je oduševila mala organizacija koja je manje srećnoj deci omogućavala da jedno veče nedeljno odu na kuglanje ili u bioskop i budu samo još jedno nasmejano dete, a razočarao se kada je nekoliko meseci kasnije došao kući i saznao da ovo udruženje više ne postoji jer je ostalo bez novca.


Želeo sam da pomognem tim ljudima. Nisam hteo da budem pokrovitelj ili glas podrške, želeo da sam uradim više od toga. Tada sam pomislio da moram da se vratim u Vels i ponovo živim tamo — kaže glumac.

 


 

makonda-tracker