NEVEROVATAN ŽIVOT!

Za najveću grešku se NIKAD nije izvinila, ubile je – OČI: 5 zanimljivosti o Elizabet Tejlor koje su vam sigurno promakle

0

Zašto su oči Elizabet Tejlor bile toliko hipnotišuće? Kom od svojih muževa bi ponovo rekla "da"? Zašto "krađu" muža najboljoj drugarici nije smatrala strašnom?

Elizabet Tejlor u filmu 'Iznenada, prošlog leta' (1959)
Elizabet Tejlor u filmu "Iznenada, prošlog leta" (1959)foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Život glumice Elizabet Tejlor bio je zanimljiv koliko i njeni filmovi, a toliko se o njemu pričalo i pisalo da deluje gotovo nemoguće pronaći neki detalj koji nam je promakao.

 

Međutim, postoje neke sitnice koje nisu ranije privlačile mnogo pažnje, a svakako su interesantane.

 

Znamo da se udavala osam puta, od toga dvaput za legendarnog Ričarda Bartona, da je prešla iz hrišćanstva u judaizam, da je imala jednu od najskupljih privatnih kolekcija nakita u istoriji, da je zavela muža svoje najbolje drugarice dok joj je ona čuvala decu, da je osvojila dva Oskara i da je bila nominovana ukupno pet puta...


Ali šta nam je promaklo?

 

  • Imala je duplo više trepavica nego što je normalno i ljubičaste oči


Deo magije Elizabet Tejlor bio je njen pogled, a njene prelepe plavoljubičaste oči uokvirivalo je dvostruko više trepavica nego što ima prosečna osoba. Štaviše, njene trepavice bile su raspoređene u četiri reda!

 

Oči Elizabet Tejlor nisu slučajno toliko privlačile pažnju
Oči Elizabet Tejlor nisu slučajno toliko privlačile pažnjufoto: Gianni Bozzacchi / Zuma Press / Profimedia

Bila je to posledica mutacije FOXC2, gena koji utiče na razvoj brojnih tkiva kod embriona. Mutacije u vidu dvostrukih redova trepavica nisu uvek onakve kakva je bila glumičina – ona je uvek na prvi pogled izgledala kao da je našminkana i kada nije bila, ali u pojedinim slučajevima trepavice rastu ka unutra i mogu da oštete rožnjaču. Istraživanja su pokazala da sedam procenata osoba koje imaju limfedem-distihijazni sindrom pate i od urođenih srčanih mana.


Elizabet Tejlor dugo se borila sa srčanim problemima, 2009. godine je operisala srce, a dve godine kasnije je preminula usled srčane insuficijencije.

 

Što se tiče boje očiju, one su zaista bile ljubičaste, nekada sivkaste, nekada plavičaste, ali uvek ljubičaste. Kako je to moguće? Sve je do melanina, kažu stručnjaci.

 

Oči Elizabet Tejlor posebno su došle do izražaja u filmu 'Kleopatra'
Oči Elizabet Tejlor posebno su došle do izražaja u filmu "Kleopatra"foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Postoje različite nijanse plave i sive, s mnogo nijansi između. Ljubičasta je možda bila njena tipična pigmentacija – rekao je za LiveScience svojevremeno Norman Safra, predsednik Oftalmološkog odeljenja u Medicinskom centru Maimonides u Bruklinu.

 

  • Nikad se nije izvinila što je najboljoj drugarici "preotela" muža

 

Decenije prolaze, a teško da ćete naći težu izdaju u svetu slavnih od onoga što je Liz Tejlor uradila Debi Rejnolds.


Prijateljstvo između ovih glumica trajalo je godinama, a Debi i njen muž Edi Fišer često su provodili vreme s Elizabet i njenim suprugom Majklom Todom. Štaviše, njihov sin Tod Fišer dobio je ime po mužu Elizabet Tejlor, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1958.

 

Elizabet Tejlor i Debi Rejnolds bile su najbolje drugarice kada je Edi Fišer ostavio suprugu zbog Liz
Elizabet Tejlor i Debi Rejnolds bile su najbolje drugarice kada je Edi Fišer ostavio suprugu zbog Lizfoto: The Hollywood Archive/Profimedia

Nakon njegove smrti, Liz je bila slomljena, a da bi joj pomogla, Debi Rejnolds ponudila je svojoj drugarici da ona brine o njeno troje dece i da njen suprug Edi bude kod Liz u kući kako bi joj se našao. Već dve nedelje kasnije, Elizabet Tejlor i Edi Fišer otputovali su zajedno i zvanično bili par, posle čega je Debi podnela zahtev za razvod. Samo nekoliko sati nakon što su se razveli, Edi se oženio Elizabet.


Njih dve su se godinama kasnije pomirile, Debi je sve oprostila, ali Liz nije morala da se izvinjava Debi da bi to postigla.


Edi nije bio zaljubljen u Debi, nikad nije ni bio. Ne možete da rastavite srećan brak. Onaj koji su imali Debi i Edi to nije bio – jednostavno je objasnila.

 

  • I opet bi se udala za Ričarda Bartona

 

Većina ljubavi Liz Tejlor bila je burna i uzbudljiva, a njena veza sa Ričardom Bartonom verovatno je najpoznatija i najozloglašenija. Dva puta su se venčali i dva puta razveli, a glumica je jednom prilikom izjavila da bi se ponovo udala za Ričarda da nije umro 1984. godine.


Njega i Majkla Toda smatrala je najvećim ljubavima u svom životu.

 

Ričard Barton bio je jedna od dve najveće ljubavi Elizabet Tejlor
Ričard Barton bio je jedna od dve najveće ljubavi Elizabet Tejlorfoto: IFA Film / United Archives / Profimedia
  • "Kleopatra" joj je donela milion

 

Ne samo što je Elizabet Tejlor bila prekrivena zlatom u filmu "Kleopatra" nego se i bukvalno pozlatila – zahvaljujući ovoj ulozi postala je prva žena koja je uz pomoć jednog filma zaradila milion dolara.


Međutim, ovo ostvarenje snimala je više od dve godine i na kraju je film trajao duže od četiri sata, tako da je verovatno Luiz bila plaćena shodno vremenu i trudu koji je uložila za to vreme.

 

 

  • Bila je dama i zvanično

 

Elizabet Tejlor je 2000. godine primila odlikovanje od kraljice Elizabete II.


Zajedno sa Džuli Endruz, ona je postala dama, nositeljka Ordena  Ujedinjenog kraljevstva, koja je ekvivalent muškog titulu sera.


Ovo priznanje dodeljuje se za životnu posvećenost i izuzetan doprinos u raznim oblastima.

 

 

makonda-tracker