imajte to u vidu

MORA LI DA SE RADI ČIM USTANEMO I OSTALE DILEME: Ove činjenice o kućnom testu za trudnoću svaka žena mora da zna

0

Kada pomisle da bi mogle da budu u drugom stanju, većina žena pre nego što zakaže pregled iz radoznalosti uradi kućni test. Čini se, međutim, da o njemu ne znamo dovoljno...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedno od čestih pitanja na pretraživačima na internetu jeste koliko je pouzdan test na trudnoću, u koje doba dana se radi i na koji način i šta on to, zapravo, meri. Ove važne činjenice mogle bi da vam pomognu...


Najbolje uraditi ga čim ustanete, ali NIJE neophodno


U toku spavanja, hormon hCG (humani horionski gonadotrofin) skuplja se u urinu, odnosno u bešici, pa je velika verovatnoća da će, ako trudnoća postoji, test biti pouzdan i pozitivan kada se uradi čim ustanete.


Ipak, s obzirom na to koliko su današnji kućni testovi pouzdani, nije neophodno uraditi ih u prvim časovima nakon što ustanemo, ali je i dalje to najpouzdaniji metod.

 


Vaše zdravstveno stanje može da utiče na rezultat


Kako je moguće da test ponekad pokaže trudnoću, a onda ginekološkim pregledom ili testom iz krvi utvrdi da do nje nije došlo? Kako stručnjaci objašnjavaju, pojedini lekovi, najčešće oni za povećanje plodnosti, sadrže hCG, zbog čega je količina ovog hormona u organizmu povećana i to se može pokazati na testu.

 

foto: Shutterstock

To što je test skuplji ne mora da znači da je precizniji


Pri kupovini testa za trudnoću nije ključna cena: svaki od njih pokazuje istu stvar — povišeno prisustvo "trudničkog hormona" hCG-a. Jedina razlika je u tome što je kod nekih testova minimalna količina hormona koja se uzima kao pokazatelj drugog stanja 25 jedinica, a kod nekih je ona niža, a to uglavnom nema veze sa cenom. Ako je granica niža, očekivano je da je moguće da se pokaže trudnoća čak i kada je nema jer u našem organizmu već postoji mala količina ovog hormona čak i kad nismo trudni. 

 

 

makonda-tracker