druga strana

SEKSUALNI PREDATOR OPSEDNUT TINEJDŽERKAMA: Uznemirujući deo biografije Čarlija Čaplina koji se često prećutkuje

1

Legenda nemog filma i komedije do danas spada u najpoštovanije u istoriji kinematografije, a malo je poznato da je u jednom trenutku umalo završio iza rešetaka zbog silovanja

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Britanski glumac ser Čarls Spenser Čaplin, poznatiji samo kao Čarli Čaplin, ženio se četiri puta, a do njegovog drugog braka — s američkom glumicom Litom Grej — došlo je kako bi izbegao zatvor.


Čaplin je Litu poznavao od njene dvanaeste godine, kada se pojavila u njegovom filmu The Kid, a kako je navedeno u dokumentima o njihovom razvodu, koji su objavljeni u medijima decenijama kasnije, zaveo ju je kad je imala 15 godina. Glumac je tada imao 35 godina, a kako piše u dokumentima pronađenim u jednoj napuštenoj banci u Los Anđelesu, Lita je zatrudnela u šesnaestoj. On je insistirao da tinejdžerka abortira, ali njena majka to nije dopuštala i pripretila je Čaplinu da će ga prijaviti policiji jer je po kalifornijskom zakonu svaki seksualni odnos s maloletnicom — silovanje.

 


Čaplin je pristao kako bi izbegao zatvorsku kaznu, a u dokumentima s njenim svedočenjem stoji da je i pre braka zahtevao od Lite da učestvuje u grupnom seksu s još jednom ženom i njim. Venčali su se u Meksiku 25. novembra 1924. godine, na diskretnoj i intimnoj ceremoniji, a i tokom braka glumac je imao perverzne žudnje koje je Lita morala da ispunjava.

 


Njegovi zahtevi su bili tako odvratni, degradirajući i uvredljivi za tužilju, bili su takvo omalovažavanje ličnog dostojanstva i pokazivali nedostatak poštovanja da su bili šok za njenu istančanu osećajnost i moral — navodi se u dokumentima o razvodu.

Navodno je Čaplin rekao svojoj supruzi:


Ovaj brak neće trajati dugo. Učiniću da ti bude toliko muka od mene da nećeš želeti da živiš sa mnom.


Prvo dete Čarli i Lita dobili su u maju 1925 — Čarlsa Mlađeg, a sledeće godine i Sidnija Čaplina. Već 1927. razveli su se, a Lita je nagodbom dobila tadašnjih 557.000 funti (oko današnjih osam miliona funti), što je bio najveći iznos koji je sud dodelio nekom supružniku nakon razvoda u to vreme.


Do medija su dospeli neki od detalja Čaplinovih "perverznih seksualnih žudnji", koji su zgrozili tadašnju publiku, pa se moglo čuti sve više zahteva da se njegovi filmovi zabrane u Americi. To je poljuljalo mentalno zdravlje glumca, pa je, pisalo se, bio na ivici nervnog sloma.


Lita nije jedina premlada devojka u Čaplinovom životu, niti jedina koju je šokirao svojim željama. Svoju prvu suprugu i poznatu glumicu Mildred Haris oženio je kad je imala 16 godina, takođe zato što je saznao da je trudna, pa je želeo da izbegne skandal.

Ispostavilo se da ona ipak nije bila u drugom stanju, ali je uskoro zatrudnela i donela na svet sina Normana, koji je preminuo tri dana kasnije. Čaplin se često žalio da je bio nesrećan s Mildred i da su loš spoj, kao i da se to odražavalo na njegov posao, pa su se razveli posle dve godine braka.


Treću suprugu — Polet Godard — upoznao je dok je bio u četrdesetim, a ona imala tek 21 godinu. U braku su bili od 1936. do 1940. godine.

Četvrtu suprugu Unu O'Nil sreo kad je imala 18, a on 54 godine, i ostali su zajedno do glumčeve smrti.

 

Međutim, daleko od toga da su one bile jedine u njegovom životu — svojevremeno je izjavio da je spavao s dve hiljade žena. Njegovo ponašanje bilo je vrlo kontroverzno u to vreme, a danas se, naročito nakon skandala s Harvijem Vajnstajnom, u američkim medijima mogu pronaći mnogi članci koji opisuju Čaplina kao tipičan primer seksualnog predatora i sadiste. Žene je zavodio i odbacivao brzo, a poznato je da je platio najmanje dva abortusa.


Njegov položaj i status u društvu omogućavali su mu da ima pristup brojnim tinejdžerkama sa snovima o holivudskoj karijeri. Već do 26. godine, on je bio, prema rečima njegovog biografa Pitera Akrojda, najpoznaiji čovek na planeti i zarađivao ogromne svote novca. U knjizi "Čarli Čaplin: Kratak život", on navodi da je Čaplin bio dominantan, sebičan i okrutan čovek kome su slava i uticaj brzo udarili u glavu. Prva žena koja je to osetila bila je Edna Purvijans, tada devetnaestogodišnja glumica koja se javila na oglas kojim su na kasting za novi film pozvane najlepše devojke u Kaliforniji. Čarli ju je odmah zaveo, a nakon što je na određeno vreme otišao u Njujork i dugo joj nije pisao bio je zapanjen što je nastavila dalje i stupila u novu vezu.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Bio je poznat po napadima besa, ponižavanju drugih, ali u njegovim biografijama i člancima o njegovom životu češće se Čaplin opisuje kao temperamentni zavodnik nego kao predator koji je lovio tinejdžerke. U knjizi Pitera Akrojda opisuje se njegova, kako su mediji kasnije ocenili, "opsesija devojčicama" koje su bile oduševljene što su u njegovom društvu.


Ja nisam baš zaljubljen u nju, ali ona mene voli u potpunosti — opisivao je Čaplin navodno svoju idealnu ženu.
 

Navodno je i prema deci, a imao ih je jedanaestoro, bio vrlo surov. U jednoj autobiografiji Marlona Branda pominje se kako je Čaplin ponižavao svog sina Sidnija, takođe glumca, pred Brandom na snimanju jednog filma. Kako je Sidni otkrio Marlonu, njegov otac se "tako ponašao prema svoj svojoj deci", a i sam Brando je zapisao kako je Čarli Čaplin na setu jednom prilikom vikao na njega pred celom ekipom. "Pred svima me je Čarli Čaplin vređao, ponižavao me, rekao mi da nemam profesionalnu etiku i da sam sramota za svoju profesiju", napisao je, a njegova greška bila je to što je zakasnio 15 minuta.

 

 

makonda-tracker