"ŽELIM DA BUDEM S KERI"

ČIM JE ČULA ZA SMRT MEZIMICE, STALO JE I NJENO SRCE: Priča o majci i ćerki koje su zauvek promenile Holivud

0

Pre četiri godine, jedna od najvoljenijih glumica današnjice iznenada je preminula, a svega 24 sata kasnije svet je tugovao zbog smrti njene majke, legende Holivuda.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Nedugo pre tragičnih smrti Debi Rejnolds i Keri Fišer, majke i ćerke zbog kojih smo se smejali i plakali decenijama, snimljen je dokumenatarac pod nazivom Bright Lights. U pitanju je zanimljivo ostvarenje koje je prikazalo odnos dveju legendardnih glumica u njenoj poslednjoj fazi, kada su bile izuzetno bliske i, štaviše, živele kao prve komšinice u Los Anđelesu.

 

Međutim, zvezdi mjuzikla Debi Rejnolds i princezi Leji iz Zvezdanih ratova Keri Fišer trebalo je mnogo vremena i borbe da izgrade takvu vezu. Štaviše, one čitavu jednu deceniju uopšte nisu komunicirale.

 

Za razliku od dece poznatih koja odrastaju daleko od kamera i pažnje svetske javnosti, Keri Fišer su mediji pratili od trenutka kada je došla na svet. Debi Rejnolds i njen tadašnji suprug Edi Fišer bili su takve zvezde da je vest o rođenju njihove ćerke dospela na naslovnu stranu lista Los Anđeles Tajms. Njoj, međutim, slava njenih roditelja nije uvek prijala. Naprotiv.

 

foto: Profimedia

Kad sam se rodila, mojoj majci su dali anestetik jer tada nije bilo epidurala. Zbog toga je bila bez svesti. Moja majka je prelepa žena — lepa je sada, u svojim sedamdesetim, tako da je sa 24 izgledala kao božićno jutro. Svi lekari motali su se oko njene lepe glave, govorili: "Oh, pogledajte Debi Rejnolds kako spava, kako je lepa". Moj otac je, kada je video kako dolazim, pao u nesvest. Zato su sve sestre trčale oko njena i govorile: "Oh, pogledajte, to je Edi Fišer, pevač, na zemlji. Hajde da ga gledamo". Tako da je moj dolazak bio nezaopažen. I od tog trenutka pokušavam to da nadoknadim — napisala je svojevremeno Keri.

 

Kako je jednom prilikom istakla, zbog toga koliko su njeni roditelji oduvek bili posvećeni šou-biznisu, imala je osećaj da je gledalac u njihovim životima.

 

Novi emotivni potres, nakon niza trenutaka kada se osećala malom i nevažnom, dogodio se kada je njen otac ostavio Debi zbog njene prijateljice Elizabet Tejlor. Keri je godinama prezirala oca jer ih napustio, a nju su odgajali majka i brat Tod.

 

foto: Profimedia

Iako joj u detinjstvu nije bio jasan koncept slave i bila je zbunjena kada bi njena majka pevala u kući umesto na pozornici, Keri je već kao tinejdžerka odlučila da pođe njenim stopama. To što je potomak žive legende nije moglo da ne bude prednost u nekim situacijama, ali Fišerovoj nije uvek bilo lako. Kada je snimala Zvezdane ratove, njena majka je pozvala režisera Džordža Lukasa i vikala na njega jer nije njenoj ćerki obezbedio sedište u prvoj klasi za put u London. Mlada glumica otela je slušalicu iz režiserovih ruku i rekla:

 

Majko, hoću da letim ekonomskom, hoćeš li više odj***ti?

 

Ćerka slavnog para nikad nije krila da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj, niti da se borila s bolestima zavisnosti. Njena majka, s druge strane, nije krila da je to uticalo na njihov odnos.

 

Nekoliko puta sam pomislila da ću da izgubim Keri — izjavila je Debi Rejnolds u Oprinoj emisiji 2011. — Najniža tačka u našem odnosu dogodila se kad sam saznala da je bolesna, odnosno da ima psihički problem koji će je pratiti zauvek. To je bilo… jako teško.

 

Ona je, štaviše, za sve javno krivila bivšeg supruga Edija Fišera, ali i samu Keri.

 

Tvoja upotreba narkotika te je učinila manično depresivnom, što je bolest, što ti je, nažalost, dao genetski faktor — što je tatin poklon za ćerku. Stavićemo to njemu na teret — ili ću makar ja — poručila je Rejnoldsova svojoj slavnoj ćerki.

 

foto: Profimedia

Nakon niza konfliktnih situacija, putevi su im se razdvojili.

 

Nisam želela da budem u njenoj blizini. Nisam želela da budem ćerka Debi Rejnolds. Želela sam sopstveni život… Nismo se slagale. Imale smo neverovatnu vezu, veću od života. To je jedna moćna osoba, ali ako želim da imam svoj identitet, moram da izgradim neki lik ni iz čega — rekla je Keri Opri Vinfri.

 

Usledila je decenija u kojoj majka i ćerka nisu razmenile ni reč, što nije, međutim, dovelo do toga da se udalje. Naprotiv, kada je došlo do pomirenja, bile su iskrenije jedna prema drugoj, a njihov odnos bio je bolji nego ranije. Štaviše, one su sarađivale: Keri je napisala scenario za televizijski film Ove stare dame, u kojem su njena majka Debi Rejnolds i bivša maćeha Elizabet Tejlor zaigrale zajedno, decenijama nakon što su lepa Elizabet i Edi Fišer slomili Debino srce.

 

Viđali smo ih zajedno na crvenom tepihu, zagrljene, nasmejane. Iskazivale su jedna drugoj poštovanje i divljenje. Sve je rezultovalo izjavom koja je sigurno mnogo značila Rejnoldsovoj nakon što su njena slava i talenat bili teret njenoj ćerki celog života.

 

Drago mi je što sam njena ćerka. Debi Rejnolds je sjajna. Jeste li je upoznali? — pitala je novinara Njujork tajmsa.

 

Njihova zanimljiva veza bila je tema dokumentarnog filma Bright Lights, intimnog portreta dveju legendi Holivuda.

 

Keri je želela da snimi Bright Lights za Debi, a Debi je želela da ga snimi za Keri. Da je ovo holivudski scenario, niko ne bi poverovao. One su toliko volele jedna drugu, a njihov veza je bila neuništiva… Ove žene su bile više nego majka i ćerka, one su bile izraz izuzetne ljudskosti u svim njenim patnjama i trijumfima. Živele su hrabro. Otpevale su svaku pesmu vrednu pevanja (često zajedno) — izjavila je Šila Nevins iz HBO-a za Variety 2016. godine.

 

Kako je Tod Fišer, Debin sin i Kerin brat, izjavio, ovaj film je svojevrsno ljubavno pismo.

 

U istoj godini kada je snimljen, 27. decembra, Keri Fišer nas je napustila. Nekoliko dana nakon što je u avionu doživela srčani udar, glumica je preminula od apneje, prestanka disanja u snu, a toksikološki nalaz pokazao je da je njenim venama kolala velika količina lekova. Dok je svet plakao zbog odlaska princeze Leje, samo dan kasnije, američki mediji javili su da je preminula i Debi Rejnolds.

 

Navodno, glumica je doživela šlog nakon vesti o smrti ćerke, a njene poslednje reči glasile su:

 

Želim da budem s Keri.

 

 

makonda-tracker