borili su se za iste role

PRIČALO SE DA SE TOLIKO MRZE DA SU ODVOJENO SNIMALI ČAK I DIJALOG: Ovo je istina o odnosu Roberta de Nira i Ala Paćina

1

Do sredine sedamdesetih, bili su najcenjeniji i najtraženiji mladi glumci u Holivudu. Problem je, međutim, bio u tome što su se borili za iste uloge.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Početak sedamdesetih definitivno ih je lansirao među zvezde. Najpre je to pošlo za rukom Alu Paćinu, koji je 1972. igrao u Kumu, a 1973. u filmu Serpiko, a za obe uloge je nominovan za Oskara. Robert de Niro nije mnogo zaostajao — 1973. godine je igrao u Lakše malo s bubnjevima i u filmu Ulice zla, a već sledeće je igrao mladog Vita Korleonea u drugom delu Kuma, za šta je dobio Oskara.

 

Međutim, ono što je malo poznato jeste da su se Paćino i De Niro upoznali nekoliko godina ranije, dok su bili samo mladi glumci koji pokušavaju da se probiju na njujorškoj sceni. Ono što je neverovatno jeste da se prvi put nisu sreli u nekom pozorištu ili na kastingu već na ulici, a nedavno su se prisetili toga tokom razgovora s predstavnicima lista Variety.

 

foto: Profimedia

Paćino je, naime, šetao s devojkom kada se sudario s De Nirom. Iako Al Paćino tada još uvek nije igrao u nekom velikom filmu, Robert de Niro je znao za njega jer je imao odličnu reputaciju na njujorškoj sceni. Kako Paćino ističe, istog trenutka je imao osećaj da će jednog dana svi znati za tog mladog čoveka koji je stajao pred njim.

 

 

Bilo je nešto u vezi s njim. Imao je određenu harizmu. Imao je taj pogled. Pomislio sam: Taj klinac će daleko dogurati — istakao je Al Paćino.

 

Ipak, sigurno nije ni pomišljao da će samo kroz koju godinu De Niro dobiti Oskara za film u kojem će igrati s njim i da će se decenijama takmičiti za iste uloge.

 

Nakon što su se obojica pojavila u Kumu, De Niro i Paćino uvek su imali iste ciljeve, iste role. Srećom, ispostavilo se da je Holivud dovoljno veliki za obojicu. Tek više od dvadeset godina nakon Kuma, oni su se pojavili u istom ostvarenju — u filmu Vrelina 1995. godine.

 

foto: Profimedia

Godinama se svetom prenosi priča o tome kako su glumci bili u tako lošim odnosima da su odbijali da se nađu u istoj sceni i da je, čak, čuvena scena dijaloga za stolom u restoranu snimljena odvojeno, jer De Niro i Paćino nisu želeli ni da sednu za isti sto. To, međutim, nije istina — oni samo nisu vežbali tu scenu pre nego što su je snimili.

 

Nije bilo proba. Samo smo se sreli tamo. Poznajem ga jako dobro — nije bilo proba — jasan je bio De Niro u intervjuu 2007. godine.


To je, kako je Paćino jednom rekao, bila Robertova ideja.


Danas, međutim, znamo da De Niro i Al Paćino izuzetno cene jedan drugog, a ove godine na dodeli nagrada American Icon Award imali smo priliku da vidimo kako se grle.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Trinaest godina kasnije, snimli su Pravično ubistvo, jedini film za koji De Niro kaže da se kaje što stoji u njegovoj biografiji. To nas sve dovodi do novog ostvarenja, filma Irac, koji će biti njihovo četvrto zajedničko ostvarenje.

 

 

makonda-tracker