jedinstven

MASKIRAO PRINCEZU DAJANU U MUŠKARCA I ODVEO JE U GEJ KLUB: Zanimljive priče o Frediju Merkjuriju koje ranije niste čuli

1

Legendarni frontmen grupe Kvin sutra bi proslavio 74. rođendan, pa se tim povodom prisećamo interesantnih detalja o njegovom životu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Malo je umetnika, a posebno pevača, koji su ostavili trag u kulturi kao što je bio slučaj s Farokom Bulsarom, poznatijim kao Fredi Merkjuri.

 

Pored toga što je ostao upamćen kao jedan od najboljih pevača u istoriji muzike, on je važio za neverovatnog performera i izvanrednog tekstopisca i kompozitora. Znamo sve o njegovom neverovatnom rasponu glasa od četiri oktave, o blistavom kreativnom umu, o otelotvorenju dominacije i energije na bini, o odrastanju u Zanzibaru, o tužnom kraju...  Ali ko je čuveni pevač bio kada je bio najopušteniji i okružen onima koje je najviše voleo? Ako njih pitate, ni nalik onom čoveku sa scene.

 

Odveo je ledi Di maskiranu u gej klub


Kada je grupa Kvin bila na vrhuncu slave, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, jedna od najvećih zvezda na planeti bila je princeza Dajana i bilo je neminovno da će se članovi ovog benda sresti s njom u elitnim krugovima. Tako su se ledi Di i Fredi Merkjuri sprijateljili, a pokojna princeza navodno je uživala u njegovom društvu. ako je glumica Kleo Rokos ispričala u svojim memoarima, jedne večeri, dok su s društvom nili u stanu glumca Kenija Evereta, Dajani se nije vraćalo kući u "zlatni kavez", a nije mogla bez pompe da nastavi u provod sa ostalima. Zato je Fredi rešioi da je maskira u muškarca — dao joj je preveliku pilotsku jaknu, pantalone , kačket i naočare sunce, a ona je nesmetano uživala u plesu.


Obožavao je mačke

 

Fredi je tokom života imao mnogo mačaka i turneje su mu, između ostalog, teško padale jer se razdvajao od svojih ljubimica, pa je često zvao Britaniju kako bi njegova bivša devojka i prijateljica Meri Ostin, koja je brinula o njima, mogla da im drži slušalicu dok on razgovara s njima. Štaviše, njegova pesma Delilah posvećena je jednoj od njegovih šest mačaka, koliko ih je tada imao, dok je ostalima posvetio svoj prvi solo album.


On je autor čuvenog grba Kvina

 


Slavna grupa imala je prepoznatljivi grb, koji je delo upravo Fredija Merkjurija. On je, inače, bio diplomirani grafički dizajner i rešio je da "brendira" Kvin tako što je osmislio grb sastavljen od zodijačkih znakova članova benda — dva lava koji predstavljaju Džona Dikona i Rodžera Tejlora, rak koji je zodijački znak Brajana Meja i dve vile koje predstavljaju Devicu, Fredijev znak. Tu su i slovo Q i kruna, koji označavaju ime benda, dok je feniks tu da ukaže na njihovu besmrtnost.


Muškarce je zvao ženskim imenima, žene muškim

 

foto: Profimedia

Ovaj simpatičan detalj bio je poznat Fredijevim prijateljima, među kojima je bio i Elton Džon. Mesec dana nakon što je Fredi preminuo, Elton je za rođendan dobio paket sa slikom svog omiljenog umetnika Skota Tukea, s porukom:


"Draga Šeron,
Mislio sam da će ti se ovo dopasti.
Voli te Melina"


Naravno, Šeron je bio Elton, dok je Melina sam Fredi. I članovi Kvina imali svoje ženske nadimke — Brajan Mej bio je Megi, Rodžer Tejlor — Liz, a svoju prijateljicu Meri Ostin do smrti je zvao Stiv. Ipak, kolegi iz benda Džonu Dikonu nikad nije dao žensko ime jer ga je smatrao premuževnim.


Ni danas se ne zna gde je njegov grob


Čuveni pevač je kremiran, ali njegov pepeo preuzela je Meri Ostin i čuvala ga kod kuće čitave dve godine. Fredi joj je ostavio uputstvo šta da uradi s njegovim ostacima i kada, a navodno ih je zakopala ne otkrivši nikome gde, pa čak ni Merkjurijevim roditeljima.


Pre nekoliko godina, obožavaoci su tvrdili da su pronašli grob, ali je Ostinova negirala da je to reč o tom mestu.


Bio je vrlo, vrlo stidljiv

 

1 / 13 Foto: Profimedia


Iako je poznat po neverovatnom saompouzdanju i energičnosti na sceni, oni koji su pevača poznavali lično kažu da je bio izuzetno stidljiv i da je to, a ne umetnička prepotencija, razlog što nije dao mnogo intervjua.


Bio je stidljiv, nežan i ljubazan. Nikad nije bio onaj Fredi sa scene — otkrio je jednom prilikom Rodžer Tejlor.

 

 

makonda-tracker