Domovi poznatih

Eva Ras otvara vrata svog doma u srcu Vračara: Živim sa sećanjem na ćerku

0

Glumica kojoj je život doneo mnogo više patnje nego što je mislila da može da podnese, kao i svaki došljak obožava da boravi u svom stanu na Vračaru, gde je sve uspomene sakrila od sebe i pušta da trenuci sećanja odrede s kim će tog dana sedeti u dnevnom boravku

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Ima neke tradicionalne gostoljubivosti u osmehu glumice Eve Ras (76) kad dočekuje goste. Žena koja je doživela previše patnje za jedan život, u tom osmehu čuva sav raspoloživi optimizam i ne dopušta da joj on pobegne. Širi ga već na ulaznim vratima.

 

Stan u srcu Vračara, odmah pored Kalenić pijace, izgleda besprekorno. Strogost teške klasike, koju nagoveštavaju stari orman i komoda, razbijena je stolicama na kojima su jastuci sa modernim printovima. Eva voli da bude u toku s vremenom i živi u sadašnjosti. Pomno prateći razne trendove, zid je okrečila u zeleno jer je to, kako kaže, videla od Džordža Klunija. Stan je poprilično velik i pored dnevne sobe u kojoj glumica dočekuje ljude s kojima sarađuje, tu je i mala soba u kojoj piše romane.

foto: Vladimir Šporčić

 

Za još jednu prostoriju kaže da je između dve rupe izvadila zid i napravila veću sobu. Tamo se relaksira i gleda Srećne ljude koji se repriziraju, ali i Evroviziju ili skupštinske prenose u kojima posebno uživa. Svaki ugao je veoma čist i to joj je važno. Uz kolače koje je pripremila, odmah služi i ništa manje slatke anegdote. Stotine njih, reklo bi se. Priča kako je u jednom makedonskom hotelu oprala prozore, na opšte zaprepašćenje sobarice koja se kasnije pojavila. Puna je uzbudljivih priča. Otkriva da joj je nedavno u poseti bila i Jana Davičo sa svojom ćerkicom, naslednica čuvenog Oskara Daviča, koji je bio veliki Evin prijatelj.

foto: Vladimir Šporčić

- Kada sam sa 18 godina prvi put stigla u Beograd, nikoga nisam poznavala i taj osećaj usamljenosti zaista je bio užasan. Onda sam na ulici ugledala Oskara, skočila sam mu u zagrljaj i povikala: Sada konačno znam nekoga u ovom gradu – priča Eva o prijateljstvu koje će potrajati do kraja njegovog života, pa i duže, kako se ispostavilo.

 

Govorili su da je njeno ime čistota erotike: Eva Ras se osvrnula na najvažniju ulogu karijere
 

Vračar nije slučajno izabrala kao mesto gde će živeti.

foto: Vladimir Šporčić

 

- Volim ovaj deo Beograda, kao i svi provincijalci. Uhvatila sam se za njega i ne puštam. Tu živim već 60 godina, a nakratko sam stanovala u Ulici Strahinjića bana i neko vreme na Banovom brdu, mada sam tamo bila tek 90 dana – kaže glumica koja odlično poznaje kulise ovog grada.

 

I Beograd odlično poznaje nju.

 

- Svako jutro odem do Kalenić pijace i prodavci su jako srećni kada me vide. Već dugo tu živim i znam kako se svako od njih zove, iz kog je sela, šta prodaje... To su moji prijatelji. Jedna porodica, koja je na Kalenić pijaci prodavala staru odeću, danas se iselila za Nemačku, a Jana Davičo vratila se za Kanadu i ja sam danas jako tužna – otkriva Eva.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker