u duhu tradicije

Seoski dom Gorice Popović je pravi mali raj: Etno motivi i ručno oslikani detalji čuvaju istoriju jedne porodice

3

Kad želi da pobegne od gradske vreve, jedna od omiljenih srpskih glumica mir pronalazi u staroj porodičnoj kući nadomak Srebrnog jezera, koja odiše domaćinskom atmosferom i ljubavlju.

Gorica Popović jedna je od miljenica publike već decenijama
Gorica Popović jedna je od miljenica publike već decenijamafoto: Marija Mladjen/ATAImages

Proslavljena glumica Gorica Popović jedno je od omiljenih lica našeg glumišta i žena koja je obeležila više era jugoslovenskog i srpskog filma, televizije i teatra.


Gledali smo je u nekim od najuspešnijih domaćih ostvarenja, poput "Nacionalne klase", "Boljeg života", "Sivog doma", "Jagodića"...


Dobitnica je brojnih priznanja, uključujući i pulsku Zlatnu arenu i Nagradu "Žanka Stokić", a godinama živi u Beogradu, gde nastupa u Ateljeu 212.

Ipak, kada je želi da potraži predah od užurbane svakodnevice, Gorica Popović, koja danas slavi 71. rođendan, okreće se prirodi, a već godinama na Srebrnom jezeru ima božanstvenu vikendicu uređenu u etno stilu koja je njena oaza mira.

 

Vikendica Gorice Popović nadomak Srebrnog jezera
Vikendica Gorice Popović nadomak Srebrnog jezerafoto: Vladimir Lukić, Kurir

Glumica je pre nekoliko godina za Kurir otvorila vrata svog seoskog doma na istoku Srbije i pokazala kako izgleda njena predivna porodična kuća.

 

Vikendica Gorice Popović kraj Srebrnog jezera


Iza raskošne žive ograde puža se božanstveni vrt, koji okružuje bajkovitu kuću na dva sprata, a Gorica je tada otkrila da se na Srebrno jezero obično vraća s proleća.


Kako je tada ispričala, njeni roditelji su kupili plac na kom se danas nalazi njena vikendica u vreme kada je ona uveliko živela u Beogradu nakon završetka kragujevačke gimnazije. Otac ju je, kako se prisetila, 1980. odveo na livadu i rekao joj da će tu napraviti kuću.

 

Pogledajte kako ona izgleda.

1 / 9 Foto: Vladimir Lukić, Kurir


Sada ovde provodim vreme uživajući u prirodnoj lepoti i opuštanju. Leti odlazimo na kupanje, dolaze nam prijatelji u posetu, pravimo riblju čorbu. Još pamtim anegdotu kada mi se kotlić prevrnuo sa ribljom čorbom, pa sam trčala u restoran kod mog prijatelja Brke da kupim njegovu čorbu. Uglavnom, ovde je uvek lepo i dani su ispunjeni događajima – ispričala je ona.

 

Trpezarijski sto u vikendici Gorice Popović je delo njenog oca
Trpezarijski sto u vikendici Gorice Popović je delo njenog ocafoto: Vladimir Lukić, Kurir


Što se tiče enterijera, on je u duhu starih vremena, prepun etno detalja, ručnih radova i starinskih ukrasa, a dominiraju prirodni materijali, pre svega drvo. Takođe, Gorica je i sama ukrasila veliki broj predmeta u kući, dok je njen otac napravio bračni krevet i masivni trpezarijski sto, a majka je vezla prekrivače i jastučiće. Upravo je od njih nasledila ljubav prema ručnom radu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by g.cici (@gorica.ci)


Dosta ima oslikanih stvari, oslikala sam ormare, drvo, volim da pravim zezalice po dvorištu – objasnila je tom prilikom.

 

BONUS VIDEO

Gorica Popović za Kurir TV o svojim nagradama

 

makonda-tracker