neobično

Samo 37 kvadrata, a sve nadohvat ruke: Dom najbogatijeg čoveka na svetu nije onakav kakvim ga zamišljate

1

Gde živi Ilon Mask nakon što je prodao svoje multimilionske nekretnine širom Amerike? Trenutno je njegov dom teksaška Boka Čika, gde poseduje vrlo neobičnu nekretninu

Milijarder Ilon Mask, vlasnik kompanija SpaceX i Tesla
Milijarder Ilon Mask, vlasnik kompanija SpaceX i Teslafoto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Južnoafrički milijarder Ilon Mask odnedavno je ponovo na prvom mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu. Prema pomenutom portalu, vlasnik kompanija SpaceX i Tesla trenutno je ponosni vlasnik 242,8 milijardi dolara i može sebi da priušti sve (ne)zamislivo ljudskom umu.


On je godinama bio ponosni vlasnik velikog broja nekretnina, a pre nekoliko godina je obećao da uskoro neće posedovati toliko nekretnina jer želi da se rastereti "skoro sve fizičke imovine".

 

Za kratko vreme je prodao četiri vile na Bel Eru za 62 miliona dolara, a mediji su svojevremeno javili da bogataš prodaje i svoju jedinu preostalu kuću, luksuzno zdanje u San Francisku koja se prostirala na 1.600 kvadrata.

 

Zanimljivo je da je Mask pre izvesnog vremena odlučio da se preseli u Teksas, a njegov novi dom nije skupocena vila s prilazom od više desetina metara, bazenom, voznim parkom...

 

Biznismen Ilon Mask je ponovo najbogatiji čovek na svetu
Biznismen Ilon Mask je ponovo najbogatiji čovek na svetufoto: Patrick Pleul / POOL / EPA-EFE

Kako su pisali američki mediji, navodno je aktuelni dom Ilona Maska je Boka Čika, a u njoj "event centar" njegove kompanije SpaceX i nešto nesvakidašnje – mobilna kuća u vrednosti oko 49.500 dolara.

 

Štaviše, ovaj vrlo skromni dom nije u milijarderovom vlasništvu, već ga on samo iznajmljuje od svoje kompanije SpaceX, a reč je o modelu Casita, iz ponude linije Boxabl.

 

Mala kuća Ilona Maska
Mala kuća Ilona Maskafoto: Boxabl / Ferrari / Profimedia

Maskova Casita proteže se na samo 37 kvadratnih metara, što verovatno nije ni delić ormana ili kupatila njegovih "kolega" bogataša. Ekscentrični milijarder odabrao je kuću koju će lako moći da premešta po potrebi.


Moja glavna kuća – ako je uopšte imam – jeste ona u južnom Teksasu, u selu Boka Čika... Izgleda prilično dobro – napisao je Mask jednom prilikom na Tviteru.

 

On je priznao da zapravo ne provodi vreme u ovoj kućici i da je kupio nekretninu u blizini koja je još jeftinija od nje, ali da njegovi prijatelji mogu da prespavaju u mobilnoj kući Casita ako žele. Pogledajte kako izgleda kuća Ilona Maska.

 

1 / 6 Foto: Boxabl / Ferrari / Profimedia


Čitava nekretnina još uvek je prototip i tek treba da počne da se prodaje, a već postoji ogromna lista čekanja. Dizajnirana je tako da bude održiva i energetski efikasna, vrlo je elegantna i moderna.


U njoj se nalaze spavaća soba, kupatilo, dnevni boravak i kuhinja, a sve je vrlo malo i veoma praktično.


Ima moderan eksterijer, s ravnim krovom i čistim linijama, a spoljašnji zidovi izrađeni su od visokokvalitetnih marterijala, koji izdržavaju oštre vremenske uslove i istovremeno su vrlo atraktivni.

 

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Što se tiče unutrašnjosti, ona je podjednako ili još više impresivna, s minimalističkim i udobnim dizajnom. Otvoren tlocrt stvara utisak prostranosti, kuća je dobro osvetljena, a mudra dizajnerska rešenja maksimiziraju svaki kvadrat raspoloživog prostora. Čitava kuća je vrlo praktična, a ipak neobična i nije čudo što ju je nesvakidašnja ličnost poput Maska odabrala za sebe i svoje prijatelje.

 

 

makonda-tracker