detalji su nestvarni

Odbili su da mu ga prodaju, Tramp smislio PAKLENI PLAN: Luksuzno zdanje zbog kog Melaniji ne nedostaje Bela kuća

1

Evropski renesansni stil usred tipičnog američkog letovališta, detalji od zlata, hiljade i hiljade neprocenjivih predmeta, kvadratnih metara, umetničkih dela, knjiga... Pored ovakvog imanja, kome još treba Bela kuća?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pre nešto više od godinu dana Donald i Melanija Tramp spakovali su kofere i napustili Belu kuću, a par se najpre uputio u jedno od svoje dve najpoznatije nekretnine. Iako Njujorčani i svet možda više znaju o Kuli Tramp, još je neverovatnija priča o floridskom imanju Trampovih, gde su Donald i Melanija najpre doputovali da se odmore o dužnosti predsednika Amerike i prve dame.

 

Kada je tokom osamdesetih Donald Tramp saznao za velelepno odmaralište Mar-a-Lago, njegova cena iznosila je 20 miliona dolara, a poznati bogataš ponudio je — petnaest. Njegova ponuda je odbijena, a prepredeni Tramp je bio odlučan da se ono nađe u njegovom posedu, te se poslužio potezom koji je sve zaprepastio: kupio je za dva miliona dolara zemljište između Mar-a-Laga i okeana i pripretio da će izgraditi zdanje takve veličine da će potpuno blokirati pogled na more i, samim, tim, oboriti vrednost zemlje na koju je "bacio oko".

 

Vlasnici imanja bili su zato prinuđeni da ga prodaju po daleko nižoj ceni nego što su želeli, pa je Tramp 1985. godine postao vlasnik Mar-a-Laga za svega sedam milion dolara, a navodno su ukupni troškovi išli do deset miliona.
Već na prvi pogled na ovo floridsko odmaralište (kao i na čuvenu Kulu Tramp u Njujorku) jasno je zbog čega su, nakon što je Donald Tramp postao predsednik Amerike, mnogi komentarisali da useljenje u Belu kuću za Trampa i njegovu prvu damu može biti samo korak unazad po pitanju luksuza.

 

U pitanju je zdanje koje se proteže na čak 5.800 kvadratnih metara (što je čini 22. po redu najvećom na tlu SAD), a uređeno je po ugledu na evropski stil. Tu su lukovi, ukrasi i estetika koji se uglavnom vezuju za renesansu, raskošna biblioteka krcata raritetima i neprocenjivim prvim izdanjima brojnih naslova, zlatni nameštaj (uključujući čak i sanitarije poput lavaboa!)...

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

Čim je pazario Mar-a-Lago, Tramp je započeo renoviranje, a jedan od dodataka koji se pripisuju njegovoj kreativnosti je gotovo nepregledna balska dvorana ukrašena zlatnim listićima vrednim više milona dolara. Na imanju se nalazi pet teniskih terena, ogroman bazen, kao i golf tereni na koje je često išao i tokom svog predsednikovanja kada mu zatreba predah.

 

Na imanju, koje je američka nacionalna znamenitost,otvorio je ekskluzivni klub punu deceniju kasnije, 1995. godine, a navodno su oni koji su želeli da postanu članovi morali da izdvoje čak 100.000 dolara godišnje, uz uslov da obeduju u Mar-a-Lagu za najmanje 2.000 dolara. Kada je Tramp postao predsednik države, cena članstva je, tvrde upućeni, udvostručila, a u ovom trenutku klub, nezvanično, ima pet stotina članova.


Nimalo iznenađujuće, ovaj luksuzni posed nalazi se u kraju Palm biča koji je nazvan Redom milijardera, a Tramp je samo od njega svojevremeno zarađivao između 15 i 25 miliona dolara godišnje.

 

 

 

makonda-tracker