JELICA DABOVIĆ OTKRILA PORODIČNO NASILJE

Dobijali smo NEZAMISLIVE BATINE, lupao nam je glavu o zid: Sestra Milice i Ane Dabović progovorila kako ih je otac ZLOSTAVLJAO! (FOTO)

3

Jelica Dabović, rođena sestra proslavljenih košarkašica Ane i Milice Dabović, napisala je knjigu "Tajna jednog osmeha", u kojoj je detaljno opisala stravično zlostavljanje u svojoj porodici.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

 

U ekskluzivnom razgovoru za Kurir, Jelica govori o krvničkom premlaćivanju kome je pribegavao njihov otac Milan i za najmanju sitnicu, a posle koga je ostajala krv po zidovima, do apsolutnog odsustva bilo kakve reakcije njihove majke Nevenke da zaštiti svoje četvoro dece.

Svaki put kada je Milica kazala na televiziji da je otac zaslužan za to što su ona i sestra uspešne košarkašice, meni kao da je neko iščupao deo duše. Otac je nas četvoro zlostavljao i fizički i psihički. Dobijali smo nezamislive batine, lupao nam je glavu u zid, a često je umeo da digne ruku na nas i u javnosti. Danas nas vređa i nipodaštava i tvrdi da nikada na nas nije digao ni prst. Ova knjiga je moj način da se izborim sa svim što sam preživela i da konačno dobijem odgovore od oca zašto je to radio - kaže na početku razgovora Jelica Dabović.

Ona navodi da ih je otac često tukao, da su imali teške fizičke povrede, ali da ih roditelji nisu vodili kod lekara, već je sve ostajalo u krugu porodice.


Sećam se da sam imala oko četiri godine i da me je prebio kao vola nekim plastičnim češljem jer sam zaplakala kada sam videla da sam raskrvarila nogu. I Milicu je prebio u istom tom uzrastu. Kada je imala četiri godine, dobila je stravične batine jer nije znala tečno da izgovori 16. februar 1982 - kaže Dabovićeva i dodaje:

foto: Privatna Arhiva

Sa 16 godina sam se ozbiljno bavila košarkom i pred jedan trening mi je rekao da donesem osam lopti, u nekoj mreži, od kuće u salu, i ja sam umesto osam donela devet. Krvnički me je pretukao, lupao mi je glavu u zid. Tako izranjavane, krvave glave, sa čvorugama, morala sam da izađem i odradim trening. Meni i Milici je više puta lupao glavu u zid.

Majka, navodi, nikad nije učinila ništa da ih zaštiti, a i sama je često bila žrtva očevog prebijanja.

 

foto: Privatna Arhiva

Mi deca smo imali teške fizičke povrede i majka nije učinila ništa da nas zaštiti, da to spreči. Nikad se nije suprotstavila ocu, i ona je bila zlostavljana ceo život. Mnogo puta sam je pitala zašto ništa nije učinila, ali nisam dobila odgovor. Dok smo bili mali, pričala je da će da ga ostavi čim porastemo, da ga trpi samo zbog nas, a evo još uvek žive zajedno - 45 godina. U kontaktu smo svi s roditeljima, ali tu vlada veliko nerazumevanje, nismo bliski. Svi smo otišli od kuće čim nam se ukazala prilika - kaže Dabovićeva.

 

makonda-tracker