bujno i raznobojno

Ne smeta mu suša, cveta do jeseni i ne traži mnogo pažnje: Miris ovog cveta vam je dobro poznat, a on uspeva svugde

0

Cveće poreklom Južne Amerike toliko je otporno da ga zovu biljkom izdržljivicom, a zahteva vrlo malo nege. Zauzvrat daje prelepe cvetove raznih nijansi, a postoje i dvobojne vrste!

Kolibri pored cveta ljubičaste angelonije (lat. Angelonia angustifolia) u planinama Arizone
Kolibri pored cveta ljubičaste angelonije (lat. Angelonia angustifolia) u planinama Arizone foto: Rolf Nussbaumer Photography / Alamy / Profimedia

Cveće i raskošne boje već mesecima krase naše terase i bašte i imamo priliku da uživamo u najintenzivnijim nijansama i mirisima, a obično su u pitanju muškatle, petunije, begonije, vinke...


Međutim, ako biste da probate nešto sasvim drugačije ovog leta, razmišljajte još egzotičnije – a to ne znači da ćete imati više posla. Jedan od najlepših letnjih cvetova je prilično lak za održavanje i veoma izdržljiv, pa je savršen dodatak svakom vrtu.


U pitanjju je angelonija, rod koji se sastoji od 30 vrsta prelepog cveća koje prirodno raste na potezu od Meksika do Argentine. Najviše ih ima u severoistostičnom Braziliu, u u tropskoj šumi Katinga.

Može u uspravnim klasovima punim sitnih cvetova da poraste do 45, mirisom podseća na jabuke, a postoji u raznim bojama, od bele, preko plave, roze, žute, pa sve do dvobojnih vrsta!

 


Kako se neguje angelonija?


Ovaj cvet izgleda veoma delikatno, sitno i nežno, ali je veoma otporan, pa angeloniju nazivaju biljkom izdržljivicom zbog toga koliko je jednostavno brinuti o njoj.


Odlično napreduje na direktnom suncu i u poluhladu, a posebno joj prija vlažno i dobro drenirano tlo. Ipak, ako taje kratko, a zemlja obogaćena kompostom, može da izdrži i sušu. Idealno je da se zasadi tokom proleća (ali ne i neophodno), a naročito će joj koristiti da se pozicionira tako da ima najmanje šest sati sunčeve svetlosti.


Posebno uživa u tlu čiji je pH između 5,5 i 6,2, a potrebno joj je da bude bogato mineralima, kako po pitanju količine, tako i kada je reč o raznovrsnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kazu (@kazuhiko_0719)

 

  • Đubrenje angelonije. Baštovani savetuju da se ova biljka đubri jednom mesečno i da se za to koristi višenamensko đubrivo s produženim efektom otpuštanja hranljivih elemenata kako bi se podstakli rast i cveatanje. Ukoliko koristite malč, možete držati korov podalje od angelonije i zadržati vlažnost oko biljke.
  • Zalivanje angelonije. Dodajte vodu u saksiju tek nakon što se zemlja isuši kako ne bi došlo do truljenja korena. Angelonija je, kao što smo pomenuli, prilično otporna na sušu kada učvrsti svoj korenski sistem, a dok se on lepo ne postavi, potrebno je zalivati biljku da do tri puta nedeljno. Potom se zaliva samo gornji sloj zemlje, kada bude suv na dodir.
  • Pazite na štetočine. Biljne vaši su najčešće štetočine koje se motaju oko angelonije, pa se prepoučuje povremeno prskanje biljke vodom kako bi se one oterale.
  • Dajte biljkama dovoljno prostora. U vlažnijoj klimi,l bez odgovarajuće cirkulacije vazduha, pepelnica može da se raširi po listovima angelonije. Da biste to izbegli, potrudite se da bljke budu udaljene ili ih premestite na mesto na kom je cirkulacija vazduha pogodnija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovito bilje?

 

makonda-tracker