budite bezbrižni

Kako da se biljke zalivaju same dok ste na odmoru? Jednostavan trik uz koji će vas cveće dočekati zdravo i bujno

0

Ukoliko niste sigurni da će neko brinuti o vašim biljkama na pravi način dok ste na letovanju, probajte ovu malu baštovansku caku za samozalivanje

Ružičasta vinka na terasi
Ružičasta vinka na terasifoto: Shutterstock / varandah

Ako ne možete da pronađete nekoga od poverenja kome ćete ostaviti ključ ka bi vodio računa o biljkama dok ste na odmoru, postoje alternativne metode kojima možete da pribegnete.


Najpoznatiji način "samozalivanja" biljaka jeste flašama, a obično se koriste plastične boce, iako je dozvoljeno da se upotrebe i staklene.

 

Postoji mnogo različitih trikova za flašama za zalivanje bez ljudske ruke, a mi vam danas predstavljamo najjednostavniji.

  • Uzmite čistu plastičnu flašicu, pa probušite nekoliko "drenažnih otvora" blizu vrha. Ove rupice treba da budu što sitnije, kako bi vam voda trajala duže i da bi se otpuštala malo po malo.

 

Trik s flašom za samozalivanje biljaka koristiće i za begonije
Trik s flašom za samozalivanje biljaka koristiće i za begonijefoto: GWI/Steffen Hauser / Garden world images / Profimedia
  • Pred polazak na put, zalijte biljku kao i obično, a potom napunite flašu vodom, brzo je okrenite i uronite u zemlju, tako da grlić boce bude nekoliko centimetara ispod zemljišta.

 

  • Vodite računa da boca ne bude previše blizu biljke, kao i da je uronjena dovoljno duboko da rupice koje ste probušili budu ispod tla.


Kako se zemlja bude sušila, tako će, malo po malo, curkati voda iz flašice i tako održavati optimalni nivo tečnosti u saksiji.


Ovaj način samozalivanja najbolje funkcioniše ako koristite glineni kornet ili pampur da zapušite bocu jer će oni ispustiti vodu samo kada je zemljište dovoljno suvo.

 

Trik s flašom za samozalivanje biljaka koristiće i za lepog jovu
Trik s flašom za samozalivanje biljaka koristiće i za lepog jovufoto: Shutterstock / Klever_ok

Što se tiče veličine flaše, to zavisi od toga koliko je velika saksija i kakve su potrebe određene biljke za vodom, kao i koliko ćete dugo biti na odmoru.

 

Pogledajte kako napraviti sredstvo za samozalivanje od flaše.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker