probajte već danas

Tako ćete biti sigurni da niste preterali: Za najbolji trik za zalivanje biljaka tokom vrućina sigurno niste čuli

0

Prilikom toplotnog talasa nam se svima dogodilo da preteramo prilikom zalivanja cveća, što može biti pogubno za njega.

Muškatle spadaju u omiljeno cveće za terasu tokom leta.
Muškatle spadaju u omiljeno cveće za terasu tokom leta.foto: Lapa Smile, Shutterstock

Tokom leta i najvećih vrućina, potrebno je obratiti dodatnu pažnju na biljke, koje gube mnogo više vode nego inače, pa je neophodno zalivati ih nešto češće od propisanog.


Međutim, u tome neretko preteramo, što može da dovede do sasvim drugačijih problema i ubrza propadanje biljke.


Kako ističu stručnjaci, prekomerno zalivanje biljaka tokom toplog talasa može da dovede do oštećenja biljaka jer je zlo prezasićeno, pa nema cirkulacije vazduha niti je moguća apsorpcija hranljivih materija.

Takođe, kada je korenski sistem predugo i previše navlažen, on je skloniji truljenju, pa se nemojte iznenaditi ako primetite da su listovi biljke žuti ili braon, suvi, da vise beživotno i potom otpadaju.

 

Oprezno prilikom zalivanja biljaka tokom toplotnog talasa
Oprezno prilikom zalivanja biljaka tokom toplotnog talasafoto: Vladimirova Julia/Shutterstock

"Zalivanje odozdo" – odnosno da stavite saksiju koja ima rupu na dnu u posudu s vodom, tako da zemlja malo po malo upija tečnost – može biti odličan način da biljka dobije dovoljno, ali ne i previše vode. Ipak, samo ako to uradite pravilno i ne držite saksiju predugo u tečnosti.


Na ovaj način se sprečava oštećenje tla i listova i gubitak nutrijenata.


Kako da znam koliko vode treba biljci?


Postoji nekoliko testova pomoću kojih možete utvrditi koliko zaliti biljku, a jedan od najpopularnijih je onaj koji se izvodi uz pomoć obične drvene olovke.


Sve što je potrebno jeste da umočite vrh naoštrene olovke u zemlju i on će potamneti ako vode ima dovoljno. Ako niste sigurni je li vreme za zalivanje, sačekajte slobodno još jedan dan.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

U najvećem botaničkom muzeju u Aziji čuva se 2,87 miliona primeraka biljaka

 

makonda-tracker