i korisne i lepe

Na spisku nisu samo palma, tu je svekrvin jezik i još 3 druge: 5 biljaka koje mogu RASHLADE vaš dom u toplim danima

0

Iako možda zvuči nestvarno biljke zaista mogu donekle da spuste temperaturu vazduha u našem domu 
 

BILJKE KOJE HLADE PROSTORIJU TOKOM LETA
BILJKE KOJE HLADE PROSTORIJU TOKOM LETA foto: Shutterstock / j.chizhe

Tražite prirodno rešenje za hlađenje vazduha tokom vrelih letnjih dana? Ove biljke bi mogle da vam pomognu u tome. 

 

Ukoliko ne volite klimu ili jednostavno nemate mogučnost da je ugradite u svoj dom sigurno znate da je po velikoj vrućini zaista teško raditi u kući bilo šta.

 

Da biste sprečili da vrelina uđe u vašu kuću držite zatvorene prozore, navucite guste zavese na njih i sprečite zrake sunca da zagrevaju vazduz. Ipak, ovo su samo neki od načina da se donekle rashladite.

Uz ove savete postoje još neki koji mogu da vam pomognu da rashladite svoj dom, a tiču se biljaka i osim što će čistiti i hladiti vazduh veoma su dekorativne, pa će dodatno učiniti prostor plemenitijim i lepšim.

 

Prema Nasinoj studiji nauke o Zemlji, biljke mogu da promene temperaturu Zemljine atmosfere kroz procesa fotosinteze. Šumske krošnje proizvode velike količine transpiracije koje povećavaju vodenu paru u atmosferi, izazivajući više padavina i pojačavajući hlađenje blokiranjem sunčeve svetlosti.

 

AKO NEMATE KLIMU BAR NABAVITE OVE BILJKE
AKO NEMATE KLIMU BAR NABAVITE OVE BILJKE foto: Try_my_best/shutterstock

Transpiracija se dešava kada se atmosfera zagreje – biljke često ispuštaju višak vode u vazduh iz svog lišća, a ispuštanjem isparene vode biljke hlade sebe i okolinu.

 

Neke biljke imaju moć da snize temperaturu tokom vrelih letnjih dana. Imajući ovo na umu, stručnjaci za biljke na Thejoiofplants.co.uk su otkrili su kojih 5 sobnih biljaka mogu da rashlade prostor i učine ga prijatnijim ako nemate klima uređaj. 

 

1. Ficus bendžamin


Jedno od retkih drveća koje dobro raste u zatvorenom prostoru je fikus bendžamin. Osim što je veoma lepa biljka on pomaže da se vazduh u kući održi vlažnim i hladnim, pružajući tako potrebno olakšanje tokom velikih vrućina.

BENDŽAMIN HLADI VAZDUH
BENDŽAMIN HLADI VAZDUHfoto: Shutterstock / FotoHelin

Grupišući biljke zajedno, one stvaraju svoj mali atmosferski ekosistem, poboljšavajući vlažnost u vazduhu. Obavezno ga redovno zalivajte tokom letnjih meseci i postavite svoj fikus na mesto gde ima umereno svetlosti tako da može da upija sunce i tako se ishrani.

 

Najbolji savet: Fikusu treba više vode ako stoji na svetlom mestu nego u senci, pa ga obavezno dovoljno zalivajte. Postavite ovu biljku na mesto gde ima dosta svetlosti, ali nikako ne sme da bude direktno izložen sunčevim zracima.

 

2. Ficus Elastica (biljka kaučuka)


Fikus Elastika je biljka koja će doprineti tome da u vašem domu bude hladnije i do nekoliko stepeni. Ova biljka je veoma efikasna u obnavljanju vlage u vazduhu. Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti nazad u vazduh. Ova biljka će uzimati vodu kroz svoje korenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani njenih listova.

FIKUS ELASTIKA DAJE DODATNU VLAGU VAZDUHU
FIKUS ELASTIKA DAJE DODATNU VLAGU VAZDUHUfoto: Shutterstock / Elisall

Najbolji savet: Dajte mu male gutljaje vode tako da zemlja ostane ravnomerno vlažna i stavite je na svetlo mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost. Ona mogže biti osetljiva na dramatične promene temperature.

 

3. Kineski zimzelen (Aglaonema)


Ovo je još jedna biljka poznata po svojoj sposobnosti da prečišćava toksine u vazduhu, i kao takva, takođe ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se ovlaži vazduh oko nje. Ona je veoma popularna ukrasna i dekorativna biljka zbog svog lepog lišća.

KINESKI ZIMZELEN SNIŽAVA TEMPERATURU U PROSTORIJI
KINESKI ZIMZELEN SNIŽAVA TEMPERATURU U PROSTORIJI foto: Shuttestock / Mid Tran Designer

Najbolji savet: Dostupna je u mnogim atraktivnim varijantama, neke imaju šareno lišće, ali najbolji deo je to što nije zahtevna za održavanje - malo vode i slabo svetla je sve što joj treba. 

 

4. Palma


Zeleni listovi palmi kao što su Areca palme, Fern palme, Livistona, Fishtail palm i Ladi palm imaju male stome koje upijaju CO2 i oslobađaju kiseonik. Što je veća površina lista, više kiseonika može da proizvede. Aranžman palmi nije samo lep za gledanje, već i stvara neku vrstu mini unutrašnje prašume, tako da je savršen način da svom domu date tropski osećaj tokom cele godine.

PALMA JE I DEKORATIVNA I VEOMA KORISNA
PALMA JE I DEKORATIVNA I VEOMA KORISNA foto: Shutterstock / Ground Picture

Najbolji savet: Nedeljno zamagljivanje biljaka će ih održati zdravim i poboljšati vlažnost.

 

5. Svekrvin jezik


Baš kao i aloe vera, listovi svekrvinog jezika (poznatije kao biljka zmija) imaju visok sadržaj vode, tako da kada se isprazni, ispušta hladnu isparenu vlagu u vazduh. Takođe ispušta kiseonik, održavajući prostor hladnim tokom tih vrućih letnjih noći. Ovaj upečatljivi sukulent je takođe poznat po uklanjanju toksina iz vazduha, kao što su benzol i formaldehid.

 

SVEKRVIN JEZIK I ČISI I HLADI PROSTORIJU
SVEKRVIN JEZIK I ČISI I HLADI PROSTORIJU foto: Shutterstock / Kristina Ismulyani

Najbolji savet: Svekrvin jezik može da podnese sunčano mesto, tako da je idealna biljka za postavljanje na prozoru. Imaće efekat hlađenja u prostoriji i stvoriće hlad za druge biljke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Koje biljke ublažavaju alergije?

 

makonda-tracker