voli toplotu

PRELEPA JE, a ne zahteva previše truda: PUSTINJSKA RUŽA se održava jednostavno, a ukrasiće svaki prostor

0

Pustinjska ruža je predivna biljka čije održavanje nije toliko zahtevno.

Pustinjska ruža
Pustinjska ružafoto: SATHIT HUAYSAN/Shutterstock

Pustinjska ruža (Adenium obesum) dobila je ime po divnim cvetovima nalik ruži i popularna je biljka koja može biti i na zatvorenom i na otvorenom. Pustinjska ruža je, recimo, sjajna kada se gaji zajedno sa kaktusom, bez obzira gde se uzgaja.

 

Pustinjska ruža je veoma popularna jer liči na bonsai, ima interesantan oblik stabla i jarke, prelepe cvetove u boji.

 

Postoji šest vrsta pravih pustinjskih ruža, od kojih je Adenium obesum najpopularnija. Otporna je na sušu, poreklom iz Afrike i pustinje Arapskog poluostrva, dobro se prilagođavaju suvoj ili polusušnoj klimi,.

 

Održavanje pustinjske ruže je jednostavno, ali zahteva malo znanja.

 

 

Kako se održava pustinjska ruža?

 

Ona se dobro prilagođava skoro svakoj situaciji, sve dok imaju puno sunca, topline i odgovarajućeg tla. Ipak, ova biljka ne voli česta presađivanja.

 

Tamo gde je klima izrazito topla, pustinjska ruža lepo cveta i plodna je tokom cele godine. Međutim, veoma je osetljiva na niske temperature, pri kojima može odbacivati listove, a u krajnjem slučaju može doći do nepovratnog sušenja ove biljke.

 

Pustinjska ruža voli toplotu i ne treba je prečesto zalivati
Pustinjska ruža voli toplotu i ne treba je prečesto zalivatifoto: Somkiat/Shutterstock

Takođe, potrebno joj je dosta prirodne svetlosti, ali u toplim letnjim danima je treba skloniti s direktne sunčeve svetlosti.

 

Ova biljka ne zahteva prečesto zalivanje, pa to možete raditi kad vidite da je zemlja sasvim suv (na 3-4 dana leti i desetak dana zimi).

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker