NEGA BILJAKA

Za samo 5 minuta posla bujaće kao lude: Evo kako da pravilno negujete RUŽE kako bi cvetale sve do jeseni

0

U ovom praktičnom savetu o održavanju ruža, otkrijte kako produžiti životni vek njihovog cvetanja tokom letnjih meseci, čuvajući ih u punom sjaju i svežini

Redovno i pravilno održavanje ruža će im pomoći da cvetaju bujnije i duže
Redovno i pravilno održavanje ruža će im pomoći da cvetaju bujnije i dužefoto: Larina Elena / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenutno je sezona cvetanja ruža, što znači da mnogi vrtovi izgledaju prelepo i šareno, ali postoji jednostavan način da ove cvetove potraju duže.

 

Lauresa, baštovanka i suosnivač Backyard Garden Club-a, podelila je savet da se orezivanjem uvenulih ruža tokom leta povećava šansa da ponovo procvetaju,a njen savet glasi ovako:

 

- Orezivanje uvenulih cvetova ne samo da podstiče novi rast, već čini i da vaš grm ruže izgleda mnogo urednije. To je brzo i jednostavno, i može uneti malo radosti!, prenosi Express.

 

Orezivanje ruža je neverovatno lako jer traje manje od pet minuta, a može biti još brže ako se posao obavi bar jednom nedeljno. Lauresa je dodala:

 

-Ja koristim baštenske makaze, ali možete koristiti i oštre makaze ili baštenske. Obavezno nosite rukavice - trnje na ružama nije šala!

 

Takođe možete jednostavno otkidati stare cvetove dok šetate po svom vrtu, ali je često bolje koristiti čiste makaze kako biste sprečili bolesti.

 

Pravilno orezivanje ruža za duže i lepše cvetanje
Pravilno orezivanje ruža za duže i lepše cvetanjefoto: Shutterestock/KOOKOO

 

Kako pravilno orezati ruže u junu

 

Sve što treba da uradite je da potražite ruže sa uvenulim i izbledelim cvetovima ili cvetna glavica možda potpuno izgubila sve latice.

 

Identifikujte ove ruže jer su one koje treba orezati, zatim potražite prvi set od pet zdravih listova ispod uvenulih cvetova jer će se tu pojaviti novi rast.

 

Lauresa je otkrila još jednu stvar: Da biste orezali, umesto da sečete svaki pojedinačni cvet, pogledajte malo niže za prvi set od pet listova.

 

-Orežite odmah iznad toga koristeći prav ugao i čiste oštre makaze.

Ponekad to znači da ćete odseći zdrav cvet, još jedan razlog da sačekate da se nakupi puno uvenulih cvetova. Nastavite sa dobrim radom, i manje od pet minuta kasnije taj grm ruže će već mnogo bolje izgledati.

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker