čuvajte kožu i zdravlje

Koji SPF odabrati, kojoj deci se ne preporučuje i može li da se pocrni uz nju? Sve o KREMI PROTIV ŠTETNOG UV ZRAČENJA

0

S prvim veoma toplim letnjim danima, upotreba kreme sa zaštitnim faktorom je obavezna, a ovo su odgovori na najčešća pitanja o njoj

SPF kreme su neophodne i deci i odraslima tokom leta
SPF kreme su neophodne i deci i odraslima tokom letafoto: mangostock/Shutterstock

Izbor prave kreme za zaštitu od sunca može da bude komplikovan jer, prosto, ima ih tako mnogo!


Verovatno ste čuli da je čak i u zimskim mesecima neophodno namazati kremu sa zaštitnim faktorom, a tokom leta, jakog sunca i više sunčanih sati, to je podrazumeva.


Generalno se preporučuje upotreba krema s UV zaštitom širokog spektra, od najmanje SPF 30, a to se odnosi na ljude svih tonova kože. U idealnom slučaju, krema se maže 30 minuta pre izlaska na sunce.

Da li je SPF zaista važan?


SPF predstavlja skraćenicu za "sun protection factor", odnosno faktor zaštite od sunce, koji daje informaciju o tome koliko dugo traje zaštita uz pomoć određenog proizvoda, tj. koliko dugo će koža biti zaštićena od negativnih efekata UV zraka.

 

Ni zimi ne bi trebalo izlaziti napolje bez zaštitne kreme, a leti tu nema dileme - SPF je najbolji prijatelj kože
Ni zimi ne bi trebalo izlaziti napolje bez zaštitne kreme, a leti tu nema dileme - SPF je najbolji prijatelj kožefoto: Shutterstock / Boophuket

Sunce emituje dve vrste zračenja: UVA i UVB zrake. UVA zraci doprinose pojavi znakova starenja kože, kao što su njena opuštenost i bore, doksu UVB zraci kancerogeniji i često odgovorni za opekotine od sunca. UVA zraci, takođe, čine UVB zrake reaktivnijima, pa kada se kombinuju mogu da budu veoma opasni.


Svaki put kada ste napolju, izloženi ste štetnom dejstvu sunca, a zračenje može da utiče na kožu čak i ako niste skloni tome da izgorite. SPF deluje tako što povećava prirodnu odbranu kože od sunčevih zraka – na primer, ako koristite SPF 15, koža vam je oko 15 puta zaštićenija nego da niste namazali ništa, piše Healthline.


Ako imam tamniju kožu, treba li mi visok SPF?


Mnogi pogrešno veruju da tamna boja kože znači da zaštitna krema nije potrebna, a dokazano je da je to mit. Tako je istraživanje klivlendskih i mičigenskih stručnjaka, objavljeno 2016. u medicinskom magazinu Journal of the American Academy of Dermatology, pokazalo da je stopa smrti od raka kože viša kod ljudi afričkog porekla.

 

Ne izlazite na sunce ako niste naneli SPF kremu
Ne izlazite na sunce ako niste naneli SPF kremufoto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Odabir kreme sa zaštitnim faktorom za bebe i decu


Healthline navodi da bi trebalo izbegavati upotrebu ovakvih krema kod beba mlađih od šest meseci jer su one podložnije neželjenim efektima takvih proizvoda. Mališani ovog uzrasta trebalobi da nose odeću kod blokira sunčeve zrake i ne izlažu se suncu.


Kada birate kremu s SPF-om za bebu ili malo dete, neka ona ima zaštitni faktor od najmanje SPF 30. Većina krema za decu ima minimalni SPF 50.

Ne morate koristiti kremu namenjenu specijalno bebama ili deci, ali imajte u vidu da one koje su namenski pravljene za njim imaju posebne sastojke koje sprečavaju iritacije na osetljivoj dečijoj koži.

 

Iako se deci mlađoj od šest meseci ne preporučuje upotreba SPF kreme, za starije bebe i decu je to obavezno
Iako se deci mlađoj od šest meseci ne preporučuje upotreba SPF kreme, za starije bebe i decu je to obaveznofoto: KuAlla/Shutterstock

Da li SPF utiče na to koliko dugo krema štiti kožu od sunca?


Krema za sunčanje u proseku nas štiti dva sata, navodi Healthline, što znači da bi trebalo da planirate ponovo da namažete novi sjaj nakon što prođu dva sata, ako provodite dan napolju.


Ukoliko se mnogo znojite, primećujete da vam koža gori ili ste boravili u vodi, namažite kremu s SPF-om i češće da biste bili neprestano zaštićeni.


Koju SPF kremu odabrati?


Za minimalno izlaganje suncu, biće dovoljna hidratantna krema ili šminka sa SPF-om 15. Međutim, ako ste duže na otvorenom i na direktnom suncu, obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, a mogućnosti su zaista brojne.

 

  • Vodootporna krema. Nudi dobru zaštitu prilikom aktivnosti u vodi, ali možda nije praktično ako se bavite sportom jer može da dospe do očiju. Takođe, imajte u vidu da nijedna krema nije u potpunosti, 100% vodootporna.
  • Sprej za zaštitu od sunca. Ova vrsta kreme je vrlo popularna, a stručnjaci upozotavaju da sprejevi mogu da oslobode štetne hemikalije koje ćemo potom udahnuti, što je posebno važno upozorenje za roditelje male dece, pa su kreme bezbednija opcija.
  • Kreme šireg spektra. Ovakvi proizvodi blokiraju i UVA I UVB zrake i veoma su korisni.
  • Potpuno prirodna krema protiv sunčevih zraka. Consumer Reports pisao je da većina krema za sunčanje na bazi minerala ne deluje tako dobro kao krema s hemikalijama i aktivnim sastojcima, a one koje su navedene kao prirodne uglavnom su na bazi minerala. Ako tražite potpuno prirodnu kremu, možda ćevam koristiti podatak objavljen u studiji iz 2010. koju su stručnjaci indijskog Farmakološkog univerzitetskog instituta objavili u listu Pharmacognosy Research, najveću zaštitu pružaju takve kreme na bazi maslinovog ili kokosovog ulja. Ova ulja imaju prirodnu SPF zaštitu od oko 8 SPF-a.
  • Nizak ili visok SPF? Consumer Reports javio je i da mnoge kreme ne funkcionišu tako dobro kao što se reklamira. Zato, kad ste u nedoumici, birajte viši SPF!


Može li da se pocrni ako nosim SPF?


Još uvek možete da dobijete lep, bronznazi ten ukoliko ste se obilato namazali kremom sa zaštitnim faktorom. Samo ćete biti još bezbrižniji i sačuvati zdravlje svoje kože!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Prekomerno izlaganje suncu ima teške posledice

 

makonda-tracker