za ekspoloziju mirisa i nijansi

Kako da vinka preliva iz saksije? 7 trikova za negu zahvaljujući kojima će biti bujna i intenzivnih boja

0

Da bi vam jedna od najlepših biljaka za baštu ili terasu bila puna cvetova mesecima, primenite ove cake

Vinka je uvek dobar izbor za proleće i leto
Vinka je uvek dobar izbor za proleće i letofoto: Shutterstock / varandah

Vinka je jedna od omiljenih biljaka koje se tokom proleća i leta uzgajaju na našim prostorima, bez obzira na to imate li baštu ilije uzgajate na terasi u saksiji.

 

Ova prelepa biljka ljupkih cvetova, čiji je pun latinski naziv Catharanthus roseus, potiče s Madagaskara, pa bukvalni prevod njenog imena s Madagascar Periwinkle s engleskog znači – madagaskarski zimzelen(ik).

 

Već smo pisali o svemu važnom što treba da znate o vinkama, a danas delimo nekoliko korisnih saveta za negu o ovom cveću.

Trikovi za negu cveća vinka

 

  • 1. Tlo u kom raste vinka treba bude neprestano vlažno, ali vodite računa da zemlja ne bude mokra. U tom slučaju može doći do truljenja korena i brzog propadanja biljke. Najbolji način da budete sigurni je li biljka previše zalivena jeste da uradite brzi test.

 

Vinka se neguje jednostavno
Vinka se neguje jednostavnofoto: Shutterstock / TuktaBaby
  • 2. Ako je vreme veoma toplo, zalivajte je 1-2 puta nedeljno, a ako je ogromna žega i do triput.

 

  • 3. Kada je zalijete, obavezno sklonite tacnu kako saksija ne bi stajala u vodi, pa stavite u kadu da se ocedi višak tečnosti.

 

  • 4. Koristite tečno đubrivo za biljke jednom nedeljno nakon što vaša vinka počne da cveta – sve češće od toga je za nju previše jer vinke nisu tolerantne na prekomerno đubrenje i mogu da razviju manje cvetova i bujno lišće.

 

  • 5. Da biste održali vlažnost tla i smanjili rizik od korova, slobodno možete koristiti malč.

 

Tlo u kom raste vinka treba bude neprestano vlažno
Tlo u kom raste vinka treba bude neprestano vlažnofoto: Shutterstock / Yui Yuize
  • 6. Ako orošavate svoju biljku, radite to ili rano izjuta ili po zalasku sunca jer će ne savetuje orošavanje po najvećem suncu i vrućini, kada je vinka zagrejana.

 

  • 7. Ukoliko želite da sačuvate vinku tokom zime, unesite je na toplo mesto i orežite. Čim prođu mrazevi, tokom proleća biljku možete izneti na terasu i mladice će ubrzo izbiti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker