saveti

KADIFICE su najlepši ukras svake terase i bašte: Ovako ih negujte i biće bujne i cvetati do prvih mrazeva

0

Kako se pravilno sadi, neguje i zaliva kadifa, jedna od najlepših biljaka za toplije dane?

Takozvana NISKA KADIFA (lat. Tagetes patula)
Takozvana NISKA KADIFA (lat. Tagetes patula)foto: E. M. Welch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prolećni dani vratili su nam raznobojno cveće na terase i u bašte, a jedna od najpopularnijih svake godine je kadifa ili kadifica (lat. Tagetes).


Ove jednogodišnje ili višegodišnje biljke pripadaju porodici suncokreta, a prirodno rastu u Severnoj i Južnoj Americi, iako su se neke njene vrste ustalile širom planete.


Obično rastu od 0,1 do 2,2 m, i većina ima pinaciono zeleno lišće, dok su cvetovi uglavnom zlatne boje, ali se često mogu videti i žute, narandžaste i bele kadifice.

Kako se neguju kadifice?


Ovo cveće spada u biljke koje ne zahtevaju mnogo nege kada se "prime", naročito ako je ne napadaju štetočine.


Mogu da cvetaju gotovo bez prestanka, celog leta, sve do prvih mrazeva, a ono može blago opasti tokom najvećih letnjih žega, ali uglavnom nastavlja da cveta punom snagom kada temperature malo padnu.

 

Kadifice mogu da cvetaju vrlo bujno
Kadifice mogu da cvetaju vrlo bujnofoto: Julie Mowbray / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Svetlost. Da bi bilo više cvetova i kadifica ostala zdrava, posadite je na direktnom suncu. Ako više vremena provodi u senci, može da ima vrlo visoko stablo uz malo lišća i cvetova.

 

  • Zemljište. Kadife uglavnom nisu izbirljive i mogu da napreduju u svakom tipu zemljišta, a važno je samo da nije previše kiselo tlo. Idealno je da bude približno neutralnom, oko pH vrednost 6-7. Takođe im ne treba zemlja koja je posebno bogata organskom materijom i bolje napreduje u "mršavijoj" zemlji.

 

  • Đubrenje. Kadificama nije potrebno dodatno đubrenje, osim ukoliko je zemlja vrlo loša.
  • Orezivanje. Najbolja stvar koju možete da uradite za svoje kadife kako biste podstakli više cvetanja jeste da ih redovno orezujete, na svaki znak propadanja cveta.

 

  • Zalivanje. Kad tek posadite seme ili biljku, veoma je važno da je rdovno zalivate. Ne ostavljajte u suvom tlu duže od nekoliko dana, naročito ako je veoma doplo i sunčano, kada kadifice treba zalivati svaki dan. Kada uspostave korenski sistem, posle nekoliko nedelja,postaće tolerantnija na sušu, ali će i dalje najbolje cvetati ako se pravilno zaliva jednom nedeljno.

 

 

  • Temperatura i vlažnost. Kadife vole toplotu i uspevaju tokom leta, tako da će im direktno sunce prijati, osim u vanredno vrelnim danima, a podnosi i širok raspon nivoa vlažnosti. Preferiraju relativno suv vazduh.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvet tužne simbolike

 

makonda-tracker