predivno

Veruje se da privlači sreću i bogatstvo: Omiljeno CVEĆE ZA TERASU dostupno je u mnogo boja, a svaka ima svoju simboliku

0

Ako imate dilemu šta kupiti nekome kao dar tokom proleća i leta, ova prelepa biljka koja ima bujne i ljupke cvetove odličan je izbor

Božićna begonija (Begonia elatior)
Božićna begonija (Begonia elatior)foto: GWI/Steffen Hauser / Garden world images / Profimedia

Kućne biljke često se vezuju za energiju u domu, pa se tako neke biljke smatraju "energetskim vampirima", dok se za neke veruje da privlače pozitivnu energiju.


U ovu drugu grupu spadaju begonije, često prolećno cveće za terasu i baštu, koje ima prelepe cvetiće i veoma je popularno na našim prostorima.


Begonija spada u višegodišnje skrivenosemenice iz porodice Begoniaceae, a potiče iz delova Južne i Centralne Amerike, južne Azije i Afrike. Što se tiče Evrope, u njoj se uglavnom gaje kao kućne biljke, naročito tokom zime.

Šta simboluje begonija zavisi od boje cveta


Ovo cveće spada u ono koje se često nosi kao dar dragoj osobi zbog starog verovanja da će begonija privući sreću, blagostanje i zdravlje. Time ukazuje da želimo samo lepe stvari osobi kojoj poklanjamo begoniju, odnosno da nemamo zle namere kada joj ulazimo u kuću.

 

Simbolika begonija zavisi od njihovih boja: roze se vezuje za ljubav i nežnost, a narandžasta za bogatstvo i prosperitet
Simbolika begonija zavisi od njihovih boja: roze se vezuje za ljubav i nežnost, a narandžasta za bogatstvo i prosperitetfoto: Razumhelen, Shutterstock

U pojedinim kulturama je begonija simbol budućnosti, pa se daje kao poklon jer želimo dragoj osobi da poručimo da želimo da joj ubuduće sve bude plodno, prijatno, lepo kao begonija, i da se nadamo da će brinuti o sebi.


Ipak, različite boje begonije imaju različitu simboliku, dok im je zajednička još i harmonija, mir, individualnost, zahvalnost, dobre namere...

 

  • Žuta begonija – bogatstvo, radost, sreća, prijateljstvo, nada, ljuabaznost, posvećenost
  • Crvena begonija ljubav, romantika, strast, ne poklanja se nekome koga ste tek upoznali, osim ako želite da se udvarate
  • Narandžasta begonija – bogatstvo, prosperitet, posvećenost
  • Bela begonija – nevinost, čistoća, poklon za krštenje
  • Roze begonija – ljubav, nežnost, ne toliko vezano za strast kao crvena
  • Plava i ljubičasta begonija – umetnost, kreativnost strast

Saveti za negovanje begonije


Ova biljka ne voli previše topline i prevelike količine direktne sunčeve svetlosti iako može ih dobro toleriše.

 

Simbolika begonija zavisi od njihovih boja
Simbolika begonija zavisi od njihovih bojafoto: Razumhelen, Shutterstock

Može da stoji na suncu, ali značilo bi joj da je sklonite u senku u najtoplijim satima. Sunce najbolje podnosi stalnocvetajuća begonija Begonia x semperflorens-cultorum, koja može da trpi čak i sušu, ali se generalno trudite vam begonije budu na odlično osvetljenom mestu, ali ne da ceo dan sunce "bije" pravo u njih.


Ona, inače, raste prema svetlosti, pa bi valjalo da povremeno okrećete saksiju da bi se pružala ravnomerno.


Što se tiče zemljišta, begoniji prija tlo koje nije sasvim isušeno, ali ni neprestano vlažno. Zato treba da budete na oprezu i pripazite da ne preterujete sa zalivanjem, a uglavnom je dovoljno zaliti je najviše dvaput nedeljno.


Ima osetljivo lišće, a svaki oštećen i zaražen list mora da se ukloni. Kada je u pitanju prihrana, tokom proleća i leta bi trebalo prihranjivati begonije na dvake dve nedelje.

 


Orezivanje u najvećem broju slučajeva nije neophodno, pa pratite kako vaša biljka napreduje i ukazuje li se potreba.


Preporučuje se da im stanište budu šire i pliće saksije jer im se koren pruža u širinu, a ne u dubinu, pa su odlična biljka za uzgoj u žardinjerama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvet najtužnije simbolike u Srbiji

 

makonda-tracker