soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

impresivno

Kako promeniti boju hortenzija iz roze u plavu i obrnuto? Caka je u jednom TRIKU koji možete odmah da probate

Za hortenzije mnogi kažu da su kraljice bašte, a evo i nekih trikova koji će oduševiti sve ljubitelje ove čudesne biljke 

Hortenzije spadaju u omiljeno letnje cveće
Hortenzije spadaju u omiljeno letnje cvećefoto: Shutterstock / Marina Andrejchenko

Hortenzije potiču iz Amerike, a toliko su lepe da im je nemoguće odoleti, pa ne iznenađuje činjenica da ih ima svud širom sveta. Mnogi ih s pravom nazivaju letnje lepotice.

 

Ova biljka raste brzo i grana se, najčešće u veliki žbun koji privlači pažnju i koji deluje izuzetno dekorativno i privlačno.

 

Hortezija je jako zahvalna i lako održavana biljka. U proleće je okopajte i dodajte specijalan osmokot za hortezije. Tokom leta biljku zalivajte sa većom količinom vode ali u većim razmacima. Kada je natopite sa 20-30 litara vode narednih 10-15 dana se ne mora zalivati.

 Nakon precvetavanja možete orezati cvetove i tako biljka bolje formira naredne cvetne grane. 

 

Za sve ljubitelje ovog prelepog cveta donosimo nekoliko zanimljivih saveta, a onaj koji otkriva kako da promenite boju cveta sigurno ćete dobro zapamtiti. 

 

Hortenzija obožava kiselo tlo, a promena boje hortenzije dešava se zbog pH vrednosti zemlje, koja se kreće od kisele do alkalne reakcije. Boju cveta određuje i na nju utiče upravo pH tla. 

 

Mnogi su primetili da se boja cveta menja i roze hortenzija dobija plavu boju ili obrnuto.

 

Kako promeniti boju hortenzija iz plave u roze?
Kako promeniti boju hortenzija iz plave u roze? foto: Shutteratock / ryota.www

 

Kako da joj promenite boju? 

 

Ako su vaše hortenzije roze (zato što je zemlja alkalna), a želite da budu plave, potrebno je učiniti zemljište kiselijim. To možete postići dodavanjem borovih iglica, komposta, malča ili jednostavno taloga od kafe koji pomaže da zemlja postane kisela tokom vremena. Imajte na umu da je promena pH zemljišta postepen proces i neće rezultirati tamnoplavim cvetovima preko noći.

Da biste promenili cvetove od plave u roze, potrebno je zemljište učiniti baznim. Način da se ovo uradi je da dodate vrtnog ili pogašenog kreča ili otpatke od limuna u zemljište.

 

Pa šta čekate, prionite na posao ako želite da imate najlepše cvetove hortenziju u vašem kraju.