riznica kalcijuma

Ubacite ovu namirnicu u zemlju i vaše biljke će bujati: Za raskošne cvetove i lepšu terasu treba vam samo 1 sekund

0

Bez obzira na to da li vaš dom ulepšavaju muškatle, begonije ili neki drugi cvet, ovaj trik će vam sigurno poslužiti, a ne zahteva gotovo nimalo truda

Kućnim biljkama je potrebno adekvatno đubrenje da bi bujale
Kućnim biljkama je potrebno adekvatno đubrenje da bi bujalefoto: fornStudio/Shutterstock

Prolećni dani savršen su trenutak da ulepšamo svoje bašte ili terase novim biljkama i udahnemo novi život starim kućnim biljkama pravilnim đubrenjem, zalivanjem i negom.


Prilagođavanje zemlje nešto je što je potrebno svakoj bašti – nizak nivo makri i mikro hranljivih materija može da dovede do truljenja cveća, hloroze i snižene proizvodnje plodova.


Baštovani koji su naklonjeni organskom uzgajanju biljaka okreću se prirodnim izvorima za uobičajene probleme s nutrijentima u tlu, a jedan od najpopularnijih trikova je korišćenje jajeta kao đubriva.

Sigurno vam je poznato da se ljuske od jajeta koriste kao prihrana, ali jeste li znali da možete upotrebiti čak i celo sirovo jaje?

 

Biljkama su neophodne hranljive materije da bi napredovale
Biljkama su neophodne hranljive materije da bi napredovalefoto: Razumhelen, Shutterstock

Đubrenje sirovim jajima


Naši preci nisu imali pristup poljoprivrednim apotekama i modernim formulacijama za dohranjivanje biljaka i zemljišta, pa su se oslanjali na kompostiranje da bi povećali plodnost.


Jaja sadrže visok nivo kalcijuma, koji je važan mineral za biljke, naročito za voće i povrće. Jaja će izbaciti kalcijum u zemlju, što može da reši problem truljenja cvetova.


Kako nađubriti zemlju celim jajetom?


Najpre je važno da budete sigurni kakav je pH vaše zemlje jer previše azota ili isuviše nizak pH sprečiti da se kalcijum iz jajeta pravilno apsorbuje. Za to se koriste lako dostupni kućni merači pH vrednosti tla. Tipično, pH u visini 6-7 smatra se najboljim jer je blago kiseo.

 

Celo jaje se može ubaciti u zemlju kao prirodno đubrivo
Celo jaje se može ubaciti u zemlju kao prirodno đubrivofoto: Shutterstock/lovemydesigns

Potom se zakopava jaje u zemlju, dovoljno duboko da se iznad zemlje ne širi mirs jajeta prilikom njegovog raspadanja, a ako to činite u bašti uzmite u obzir da ovaj miris može da privuče i glodare.


Naravno, ako ste previše zabrinuti zbog mirisa trulih jaja, možete zakopati i samo zgnječene ljuske.

 

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljni odgovor na alergije

 

makonda-tracker