dan za osmeh

Neka vam hormon sreće prostruji telom! 5 stvari koje treba da uradite PRVOG DANA PROLEĆA

0

Da biste maksimalno iskoristili 20. mart, radite opuštajuće stvari koje će sigurno prijati i telu i duhu

Proleće kalendarski počinje 20. marta
Proleće kalendarski počinje 20. martafoto: Rohappy/Shutterstock

Prvi dan proleća 20. mart – osvanuo nam je sunčan, iako prohladan, a prolećno raspoloženje odavno nas je obuzelo.


U prošlosti se ovaj dan obeležao raznim ritualima, pa su tako na teritoriji današnjeg Irana slavili Nowruz ("novi dan") čišćenjem svojih domova i velikim gozbama, dok na Tajlandu i dalje opstaje običaj da stari svojom rukom prskaju statue Bude da se spere stara godina.


Prvi dan svakog godišnjeg doba odlična je prilika da zastanemo i povežemo se s prirodom, a proleće je za to idealno – sve se budi, cveta, buja i obojeno je svetlošću!

1. Posadite neku biljku


Danas je savršen trenutak da unesete novi cvet u svoj dom! Odaberite najlepšu saksiju i kućnu biljku koju dugo želite i dodajte svom okruženju malo prirode, boje i mirisa!

 

Posadite novu biljku na prvi dan proleća
Posadite novu biljku na prvi dan prolećafoto: Dragana Gordic/Shutterstock

2. Izađite u prirodu


Čak i ako niste u prilici da odete na kampovanje, odvojte koji sat prvog dana proleća da provedete dan u parku, pored reke ili samo prošetajte da osetite sunčeve zrake i vedro raspoloženje!


3. Vežbajte


Topliji dani nas teraju da se pokrenemo iz zimske ušuškanosti i lenjosti, a ako vam nije do trčanja po parku, uradite nekoliko vežbi na terasi, s pogledom na zelenilo i podstaknite proizvodnju serotonina, hormona sreće.


4. Počnite nešto novo


Kako je proleće znak buđenja prirode i novog početka, ovo je savršen trenutak da konačno upišete strani jezik koji želite da učite, prijavite se za časove zumbe ili makar počnete da čitate neku knjigu koja nikako da dođe na red.

 

Prvi dan proleća je trenutak da počnemo nešto novo
Prvi dan proleća je trenutak da počnemo nešto novofoto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

5. Dodajte citruse svom životu


Napravite limunadu, sipajte nekoliko kapi pomorandže u čaj, počastite se dezertom od mandarina i pustite prijatne i osvežavajuće mirise i jarke boje da vam ulepšaju ovaj dan.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srednji datum za poslednji sneg je 21. mart

 

makonda-tracker